Parchetul instantei supreme a cerut ieri judecatorilor arestarea preventiva a omului de afaceri Ovidiu Tender. Acuzarea a solicitat judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti inlocuirea masurii de a nu parasi tara data in cazul lui Ovidiu Tender
Parchetul instantei supreme a cerut ieri judecatorilor arestarea preventiva a omului de afaceri Ovidiu Tender. Acuzarea a solicitat judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti inlocuirea masurii de a nu parasi tara data in cazul lui Ovidiu Tender, cu cea de arest preventiv. Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost audiat marti, pentru a doua zi consecutiv, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind operatiuni comerciale cu companiile Rafo Onesti si Carom. La finalul audierii, Tender a declarat: "Am dat o declaratie olografa in dosarul in care sunt cercetat de un an de zile". El adauga ca procurorii nu i-au comunicat daca va mai trebui sa se prezinte sau nu la o audiere ulterioara. Ovidiu Tender este cercetat in dosarul Rafo pentru inselaciune, bancruta frauduloasa si spalare de bani, el fiind audiat prima oara in acest caz in august 2005. Cu o zi in urma, in dosarul Rafo, procurorii l-au mai audiat si pe Alexandru Marian Iancu, administrator al firmei VGB Impex SRL, care, de altfel, a fost deferit Justitiei intr-un caz de evaziune fiscala. Iancu, alaturi de alte noua persoane, a fost trimis in judecata, in august 2005, pentru activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA. Prejudiciul a fost estimat la 110 milioane de lei, asupra vinovatiei acuzatilor urmand a se pronunta Tribunalul Bucuresti. In noiembrie anul trecut, procurorii instantei supreme au extins cercetarile in dosarul Rafo, Marian Alexandru Iancu fiind cercetat si pentru comiterea, impreuna cu Ovidiu Tender, de noi infractiuni prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu estimat la 270 de milioane de lei.
Dus-intors cu miliarde
Noile acuzatii sunt de spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Faptele vizeaza activitatea SC Rafo Onesti si SC Carom SA. Alexandru Marian Iancu a fost arestat in perioada 14 februarie-24 iunie 2005, in dosarul privind activitatile ilicite de la Rafo Onesti.
La randul lui, Ovidiu Tender este acuzat de infractiuni economice, in urma carora a fost adus un prejudiciu statului de 2700 de miliarde de lei, conform unei estimari facute de Biroul de presa al Ministerului Public. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus la data de 20 februarie 2006 punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sub aspectul savarsirii unor infractiuni de natura economica, avand ca rezultat crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 2700 miliarde lei, se arata in comunicatul Ministerului Public. In fapt, inculpatul Ovidiu Tender este acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. In sarcina celui de-al doilea inculpat, au fost retinute infractiunile de: complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei (in forma calificata si continuata - doua infractiuni), spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.
Din materialul probator rezulta ca inculpatii fac parte dintr-un triunghi financiar - comercial in care sunt angrenate societati comerciale pe care le controleaza direct sau indirect si care se afla intr-o stransa interdependenta: SC Tender SA Timisoara, SC VGB Impex SRL si Balkan Petroleum Ltd (BkP). Trebuie mentionat ca jumatate din actiunile societatii BkP este detinuta de SC VGB IMPEX SA, apartinand grupului VGB, controlat si administrat de inculpatul Iancu. In plus, acesta este si presedintele BkP LTD, societate care, din luna iunie 2003, a devenit actionar cu aproximativ 49% din actiuni la SC Rafo SA Onesti, iar din septembrie 2004 a devenit actionar si la SC Carom SA, cu un procent de 51%. La randul sau, inculpatul Tender detine 90 la suta din actiunile SC Tender SA Timisoara si este si presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati, precum si persoana care a sustinut financiar firma BkP, prin plata primei rate de novatie incheiat intre aceasta din urma societate si APAPS pentru preluarea SC Rafo SA. Tot firmei BkP i-a cesionat, fara a incasa pretul tranzactiei, pachetul de actiuni detinut la SC CAROM SA Onesti.
De altfel, SC Tender SA este si singura societate care s-a prezentat la negocierile pentru vanzarea, in iunie 2003, de catre APAPS a 51% din actiuni apartinand SC Carom. Tender se obliga sa faca o serie de investitii la SC Carom SA de peste cinci milioane USD, suma a fost preluata de SC VGB Impex SRL, societate controlata si administrata de inculpatul Iancu, care a si emis ordine de plata in favoarea societatii din Onesti. La numai trei luni de la data privatizarii, inculpatul Ovidiu Tender a incheiat un contract de cesiune cu SC Carom SA prin care prelua o datorie de aproape 1500 miliarde lei a VGB Impex SRL fata de societatea din Onesti. La finele anului 2003, acelasi inculpat incheie un alt contract de cesiune creanta, prin care preia datoriile Carom SA si fata de SC Rafo SA, valoarea acestora fiind de aproape 500 miliarde lei. In baza celor doua contracte - in care nu era prevazut termenul de achitare a cesiunii-societatea apartinand inculpatului Ovidiu Tender primeste, in perioada septembrie 2003 - iunie 2004, de la VGB Impex SRL si de la Rafo SA suma totala de 1.193 miliarde lei, bani pe care ii utilizeaza pentru finantarea SC Tender SA, in conditiile in care sumele reveneau de drept SC Carom SA, care a fost lipsita in acest mod de disponibilitatile financiare necesare inclusiv pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat. In toata aceasta perioada, inculpatul Alexandru Marian Iancu a fost imputernicit din partea SC Tender SA sa reprezinte societatea din Timisoara in relatia cu SC Carom, in conditiile in care tot el era si persoana de decizie asupra activitatii SC VGB Impex SRL, al doilea actionar de la SC Carom, si care detinea, impreuna cu inculpatul Ovidiu Tender, 96% din pachetul de actiuni ale societatii din Onesti. Practic, la baza intregii activitati infractionale a inculpatilor s-a aflat incheierea contractelor de cesiune in care au fost angajate succesiv firmele administrate sau controlate de acestia ori de terti in detrimentul exclusiv al SC Carom SA. Din probele existente la dosar rezulta ca inculpatii Ovidiu Tender si Alexandru Marian Iancu au constituit o grupare de criminalitate organizata in care au cooptat si alte persoane - invinuite sau inculpate in prezenta cauza penala - in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma a fi disimulata. In cursul zilei de ieri, procurorii DIICOT au inaintat Tribunalului Bucuresti propunerea de inlocuire a masurii preventive de interdictie de a parasi tara cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de inculpatul Ovidiu Tender.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.