Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Florian Gheorghe, ne-a acordat, ieri dimineata, un interviu in exclusivitate, acceptand sa raspunda cu transparenta unui adevarat tir de intrebari. La un an de cand a preluat sefia institutiei ce guver
Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Florian Gheorghe, ne-a acordat, ieri dimineata, un interviu in exclusivitate, acceptand sa raspunda cu transparenta unui adevarat tir de intrebari. La un an de cand a preluat sefia institutiei ce guverneaza sportul autohton, Florian Gheorghe a realizat o scurta sinteza a activitatii, cu plusuri si minusuri, dupa care a analizat situatia disperata in care se afla sportul scolar de performanta, dar si problemele existente in unele dintre complexele sportive nationale.
La un an de guvernare in sport, care sunt plusurile?
As remarca, in primul rand, un numar record de 756 de medalii cucerite in competitiile majore. Sunt foarte multe, dar in acelasi timp si foarte putine, pentru ca, la acest plus exista si un minus la rezultatele obtinute de disciplinele olimpice. Din punct de vedere tehnic, insa, avem de-a face cu o situatie obiectiva, deoarece peste tot in lume intr-un an postolimpic se face schimbul de generatii. Nici noi nu am fost scutiti, iar ca exemple pot da gimnastica, scrima, canotajul, unde tinerele sperante au la dispozitie trei ani ca sa obtina un plus de experienta si maturitate pana la JO 2008. La acest capitol, putem trece si locul patru obtinut de Romania la Jocurile Francofone, desi am fost prezenti cu o delegatie injumatatita fata de editia precedenta. Un mare succes am inregistrat in zona relatiilor internationale, cu interventii pozitive la reuniunile interministeriale si nu numai. Anul trecut, am fost ales presedintele Comitetului Executiv al Conferintei Europene a Sportului si am finalizat ceea ce a facut foarte bine fosta conducere. Si anume, am obtinut nominalizarea Romaniei ca gazda a Conferintei interministeriale din 2007. De altfel, anul trecut am lansat deja un CD cu motto-ul: "Impreuna pentru sport, impreuna pentru Romania!". Ca o premiera, sa spunem si ca, in perioada 2-4 aprilie, ministrul sportului din Rusia, fostul celebru hocheist Fetisov, va sosi in Romania. In plus, am mai reusit ca dupa 32 de ani sa reluam protocolul de cooperare cu Austria, dupa ce Nicolae Ceausescu a desfiintat aceasta intelegere, deoarece era "placa turnanta de emigrare". Un succes notabil am obtinut si la Moscova, la Conferinta internationala anuala pe probleme de educatie fizica si sport, unde pozitia prezentata in plen de Romania a fost apreciata de Adolf Oggi, consilierul personal al secretarului general al ONU, Kofi Annan.
Dar minusurile?
Trebuie s-o spun raspicat ca nu sunt multumit de manageriatul federal. Sunt putine federatiile care constientizeaza ca pot atrage fonduri din domeniul privat si nu trebuie doar sa astepte bugetul de stat. Sunt prea multi cei care stau prin birouri si striga ca nu au bani, in loc sa alerge pentru a atrage venituri extrabugetare. Vom intra curand in Europa si atunci vor vedea ca zona fondurilor private o depaseste pe cea guvernamentala. De altfel, am fost neplacut surprins sa constat ca 12 federatii nu si-au indeplinit sarcinile si am fost nevoiti sa le taiem finantarea. Este un semnal de alarma, deoarece noile conduceri n-au constientizat ca pot accesa programele doar in conditiile legii. N-a fost rea intentie, dar nici nu mai putem tolera superficialitatea. Acolo unde a fost nevoie chiar am intervenit dur pentru organizarea de alegeri in regim de urgenta. Cum este si cazul FR Sah, unde am stopat un scandal ce dureaza de vreo noua ani. Tot aici ar trebuie punctat faptul ca, desi bugetul total de la Guvern a fost mai mic decat in 2005, am mentinut cifra globala acordata federatiilor sportive. Iar la recorelarea bugetara, vom acorda sprijin numai celor care merita.
Despre relatia cu MEC, tinand cont de situatia disperata a CSS?
Personal, mi-am dorit sa dezvolt o colaborare mult mai stransa cu MEC. Am avut o lunga corespondenta cu doamna Paloma Petrescu, dar permanent agenda dansei a fost prea incarcata ca sa putem lamuri toate problemele. Unul din punctele delicate este chiar finantarea incerta, pentru ca, daca salariile din CSS sunt acoperite integral de la buget, in schimb, activitatea sportiva reclama minusuri mari, neexistand fonduri care sa acopere participarile in competitii. Din pacate, mai stiu si ca exista o activitate scriptica, dar in realitate multe sectii din teritoriu sunt simbolice, pentru justificarea posturilor. La aceasta ora, MEC efectueaza o evaluare a tuturor cluburilor scolare, dar la acest capitol nu au dorit o colaborare cu noi, pentru ca o fac pe rigorile legii invatamantului. Din pacate, una este cand se vorbeste de sportul scolar, care a ajuns doar la ore optionale, si alta este sa discutam despre sportul de performanta, cu minimum trei ore de pregatire pe zi. Totusi, mai nutresc speranta ca putem aduce lucrurile pe fagasul normalitatii, mai ales ca gruparile scolare reprezinta temelia piramidei performantei.
La capitolul initiative legislative...
Stiu ca suntem amendati. De altfel, e adevarat ca finalitatea initiativelor din ultimul an este timida. Dar vina nu ne apartine in totalitate. Pornind de la circuitul birocratic si terminand cu neconcordante de ordin juridic. Pot sa va spun ca, la aceasta ora, pe rol exista mai multe initiative de amendare a Legii nr. 69, asa cum a fost si ordonanta referitoare la profesionism, care mai necesita adaugiri. Studiem si o alta initiativa in care dorim sa-i pedepsim aspru pe cei care detin si desfiinteaza bazele sportive, un capitol extrem de neplacut in acest moment. Se afla intr-o faza avansata si un proiect pentru sponsorizarea in sport. Nu putem fi trecuti pe aceeasi treapta cu alte domenii si cred ca este nevoie de o initiativa punctuala referioare la sponsorizarea in sport, care sa sprijine mai mult atragerea de fonduri private.
Sa trecem si la problemele de la CSN Lia Manoliu.
Pot afirma, fara sa exagerez, ca am preluat un munte de pamant. La putin timp, am fost acuzat ca au disparut fara justificare 137 de miliarde de lei, alocati lucrarilor de la stadion. Nu m-a intrebat nimeni inainte daca acesti bani existau! Ceva mai tarziu, am renegociat contractul si am obtinut o diminuare a sumei totale cu 26 de miliarde de lei. Iar multi, probabil, nici nu stiu acest amanunt. Personal, insa, prefer sa obosesc muncind decat sa-mi fac imagine. Consider ca e fair-play pentru sport. Acum, lucrarile la gazon au fost finalizate cu o saptamana mai repede, iar cele de la centrala au intarziat o saptamana. Urmeaza pista de atletism. Stiu ca deja au existat controverse pe aceasta tema, desi nu m-am erijat in fin cunoscator. De aceea, am si convenit cu FR Atletism sa aleaga tipul pistei. Iar aici, am obtinut un pret deosebit, de 41 de euro pe metru, fata de vreo 89 de dolari cat s-a cheltuit in Piatra Arsa. In plus, dupa cum ati si scris, avem o serie de probleme in acest moment cu demararea proiectului de dezvoltare al bazei, fiind nevoiti sa apelam la instanta in multe cazuri. Cat priveste contractul de locatiune parafat de CSN Lia Manoliu si Steaua, am efectuat o ancheta interna si in maximum o saptamana o vom finaliza, urmand ca vinovatii sa fie sanctionati.
Cazul CSM Pitesti si baza noua de la Snagov?
Ca si in multe cazuri de contracte de la CSN Lia Manoliu, instanta va decide. Pana atunci, nu putem trece peste prezumtia de nevinovatie. La cazul din Pitesti, stiu ca este in derulare un proces si deocamdata nu putem decat sa asteptam verdictul. La Snagov, la baza noua, lucrurile sunt ceva mai complicate cu directorul Cornel Negriuc. Am finalizat un control amanuntit din care a reiesit un minus de trei miliarde de lei. Totodata, stiu ca firma constructoare a actionat conducerea bazei in judecata. Din punctul nostru de vedere, Negriuc este vinovat de ceea ce s-a intamplat, dar are la dispozitie o saptamana pentru a studia concluziile anchetei interne. Cat priveste procesul intentat de constructor, asteptam ca instanta sa se pronunte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.