Premierul Tariceanu le-a prezentat ieri senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna, principalele idei ale proiectului de lege privind reforma in domeniu sanatatii, precum si motivele pentru care Executivul a decis sa isi asume raspunder
Premierul Tariceanu le-a prezentat ieri senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna, principalele idei ale proiectului de lege privind reforma in domeniu sanatatii, precum si motivele pentru care Executivul a decis sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului. In discursul sau de la tribuna Legislativului, Tariceanu a vorbit despre lipsa coerentei in politicile de sanatate din ultimii ani, care a dus la deteriorarea accentuata a starii de sanatate a romanilor, despre lipsa transparentei in utilizarea fondurilor, conflictele de interese si coruptia din acest sistem.
PSD, alaturi de PRM, a anuntat ieri ca va depune o motiune de cenzura asupra pachetului de legi privind reforma in sanatate. Senatorul doctor Sorin Oprescu si fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, au atacat ieri intr-o conferinta de presa reforma initiata de actualul Guvern in domeniul sanatatii, sustinand ca acest proiect centreaza deciziile in mainile lui Eugen Nicolaescu. Ei s-au plans ca premierul Tariceanu a ignorat aproape complet cele 186 de amendamente depuse de PSD la pachetul de legi, catalogand aceasta guvernare ca aroganta si insensibila la dialogul social. "Nu este vorba de nici un fel de reforma in sanatate", a spus Branzan. Motiunea de cenzura va fi citita joi in Plenul celor doua Camere, urmand ca martea viitoare senatorii si deputatii sa se pronunte prin vot asupra ei.
O "certitudine neagra"
"De 16 ani incoace, sistemul de sanatate sta sub semnul nefast al neputintei, al lipsei de viziune, al saraciei si al coruptiei! Lipsa coerentei in politicile de sanatate din ultimii ani a dus la deteriorarea accentuata a starii de sanatate a romanilor!", a spus Tariceanu, ilustrand astfel "certitudinea neagra" care il preocupa: "Unii dintre dumneavostra vor glumi, poate, pe seama faptului ca astazi este 13. Unii poate ca se uita la superstitii. Pe mine ma preocupa certitudinile negre". Primul-ministru i-a avertizat pe senatori si deputati ca Romania se afla pe ultimele locuri in Europa din punct de vedere al indicilor de natalitate si mortalitate. Tariceanu a prezentat in acest sens o serie de date din care rezulta ca speranta de viata in Romania este de doar 71,2 ani, fata de media de 78,5 ani la nivelul Uniunii Europene, pe fondul unui trend descendent al ratei natalitatii. Mortalitatea generala in Romania este una dintre cele mai mari din Europa, de 11,9 decese la o mie de locuitori in 2004, fata de media UE de 8,5 decese la o mie de locuitori. Potrivit lui Tariceanu, agravarea starii de sanatate a populatiei, in pofida majorarii in ultimii ani a fondurilor bugetare alocate sistemului medical poate fi explicata prin lipsa de transparenta in utilizarea fondurilor alocate, conflicte majore de interese si cumul de functii la persoanele investite cu responsabilitati in conducerea unitatilor sanitare, un cadru normativ permisiv si contradictoriu in reglementari, indisciplina economico-financiara, in special in domeniul achizitiilor de medicamente, materiale sanitare si aparatura medicala, precum si prin coruptie si dezinteres in conducerea unor unitati sanitare. "Probabil ca daca sistemul de sanatate ar fi un pacient care merge la control la medic, diagnosticul, oricare ar fi numele sau, ar impune interventii chirurgicale multiple si rapide. Nici o pastila, nici un ceai, nici o cataplasma nu ar avea efect, ci doar bisturiul si o echipa de chirurgi profesionisti", a comentat Tariceanu.
Asumarea, ultima solutie
"Pentru a asigura o abordare unitara, rapida si eficienta, Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pentru a promova proiectul de lege privind reforma in domeniul sanatatii. Demersul nostru nu inseamna, in nici un caz, o desconsiderare a Parlamentului! Este impus doar de nevoia de a actiona rapid, de a extirpa tumorile din sistem, pentru a preveni intrarea in coma, dar si pentru a pune ordine si rigoare si a da directii clare in acest domeniu!", le-a mai spus Tariceanu parlamentarilor. Premierul a atras totodata atentia ca "este cu atat mai grav faptul ca starea de sanatate a populatiei s-a inrautatit in conditiile in care fondurile alocate sistemului sanitar au crescut in ultimii ani": "In 2005, s-a ajuns la o valoare de peste 2,8 miliarde euro, iar noi tot am avut de infruntat criza medicamentelor compensate, criza insulinei; a fost frig in spitale; dotarile cu aparatura si cu consumabile nu au facut fata nevoilor reale. Faptul ca sistemul sanitar a inghitit tot mai multi bani concomitent cu amplificarea problemelor dovedeste ca este macinat din interior de deficiente majore".
Performanta si eliminarea deficientelor
Tariceanu a prezentat apoi cele 17 titluri ale proiectului de lege, care "creeaza un cadru normativ coerent, unitar, care stimuleaza performanta profesionala si eliminarea deficientelor din sistem". "Pentru prima data, dupa 30 de ani, Romania va avea o legislatie complet noua, care inlocuieste Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei! La baza acestei noi legi stau normele in vigoare in Uniunea Europeana si principiile programului de guvernare si ale programului electoral al Aliantei DA", a mai spus premierul. Acesta a prezentat si directiile principale ale reformei: perfectionarea sistemului de sanatate in scopul cresterii calitatii serviciilor oferite populatiei, eliminarea conflictelor de interese, cresterea accesibilitatii serviciilor de sanatate pentru intreaga populatie, eliminarea discriminarii in oferirea serviciilor de sanatate, oferirea unor alternative celor care doresc, contra cost, un plus de calitate in acordarea serviciilor de sanatate, stimularea si motivarea adecvata a personalului medical pentru cresterea performantei profesionale si eliminarea coruptiei.
"Aceste saptesprezece titluri pe care le-am prezentat succint sunt echivalentul a 17 interventii chirurgicale pe care Guvernul le propune pentru a repune sistemul de sanatate pe picioare", a comentat, metaforic, premierul, invitand parlamentarii sa vada dincolo de "incarcatura politica a momentului" si sa se raporteze doar la interesele cetatenilor. "Romanii au dreptul prin Constitutie si merita un sistem sanitar care sa le asigure sanatatea si care sa nu le creeze mai multe temeri si incertitudini. Pentru opozitie, tentatia de a raspunde printr-o motiune de cenzura este mare. Dar o motiune ar putea doar sa mai intarzie cu cateva zile punerea in practica a reformei", si-a incheiat Tariceanu discursul, incercand sa convinga Opozitia de inutilitatea depunerii unei motiuni, "care nu aduce nimic bun cetatenilor".
Parlamentarii si-au vazut de jocurile pe telefon
Prezentarea lui Tariceanu nu i-a sensibilizat deloc pe senatori si deputati, acestia gasindu-si in timpul discursului tot soiul de preocupari. Unii citeau ziarele, altii se jucau pe telefoanele mobile, isi verificau mailul pe laptop sau discutau diverse probleme politice ardente cu colegii de Parlament. Agitatia si susotelile din sala, care faceau ca discursul lui Tariceanu sa rasune infundat, fara ecou, l-au determinat pe presedintele Camerei, Adrian Nastase, sa faca un apel la liniste. "Ii avertizez, daca as putea sa spun asa, pe colegii parlamentari ca sunt 17 titluri de prezentat si sunt doar la punctul opt!", le-a spus, prudent, Tariceanu, scrutand cercetator sala. Interventia n-a avut insa nici un efect, atat parlamentarii Opozitiei, cat si cei ai Puterii preferand sa-si vada de preocuparile lor si sa-l ignore pe premier. Singurul moment de liniste a fost cel care a precedat anuntul inchiderii sedintei comune, dupa care parlamentarii au parasit grabiti sala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.