Veniturile Capitalei in 2006 se cifreaza la peste 57.000 de miliarde de lei vechi, adica peste 1,6 miliarde de euro, potrivit proiectului de buget ce va fi supus dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de astazi. Do
Veniturile Capitalei in 2006 se cifreaza la peste 57.000 de miliarde de lei vechi, adica peste 1,6 miliarde de euro, potrivit proiectului de buget ce va fi supus dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de astazi. Doua treimi din aceasta suma va fi investita de municipalitate in infrastructura orasului. "Este, poate, cel mai mare buget pe care Bucurestiul l-a avut vreodata. Din cele peste 57.000 de miliarde de lei pe care le avem la dispozitie anul acesta, 16.000 de miliarde de lei constituie venituri proprii, iar 39.000 de miliarde de lei reprezinta imprumuturile externe. Adica cei peste un miliard de euro care vor fi investiti in infrastructura", a precizat primarul general Adriean Videanu.
Edilul-sef sustine ca, in lipsa creditelor externe, municipalitatea s-ar fi aflat in imposibilitatea realizarii unor investitii, intrucat doua treimi din venituri sunt utilizate numai pentru plata subventiilor. "Aproape 70% din veniturile proprii ale municipalitatii (cele 16.000 de miliarde de lei vechi), se duc, anul acesta, pe plata subventiei catre RADET si RATB. In lipsa creditelor, aceasta situatie ar fi impovarat capacitatea de dezvoltare a orasului", a explicat primarul general.
Videanu pregateste santierul
Cele 39.000 de miliarde de lei vor fi alocate, potrivit proiectului de buget, pentru inceperea unor ample lucrari de infrastructura. Practic, acesta va fi anul licitatiilor, intrucat autoritatile sunt nevoite sa parcurga termenele procedurale lungi din cazul programelor cu finantare europeana. Videanu a declarat in repetate randuri ca principala problema pentru finalizarea acestor proiecte sunt procedurile lungi, uneori de pana la doi ani, premergatoare inceperii lucrarilor, care presupun intocmirea studiului de fezabilitate si organizarea licitatiei. "Practic, anul acesta terminam cu licitatiile pentru investitiile de peste un miliard de euro si, totodata, pentru deschiderea santierelor in Bucuresti. Sincer sa fiu, in 2007 mi-as dori sa am concediu tot anul, cand ma gandesc la ce santier va fi in oras. Acest santier va genera, in mod cert, frustrari, nervi si blocaje. Insa, peste doi ani, sunt convins ca lucrurile se vor aseza", ne-a mai spus Videanu.
Pasaje, strazi, parcaje subterane si intersectii noi
Singurele lucrari care vor incepe in mod sigur anul acesta sunt cele ale mult discutatului pasaj Basarab si ale celui de pe Soseaua Colentina (Pod Voluntari - Soseaua Mihai Bravu, in lungime de 5 kilometri si cu cate trei benzi pe fiecare sens). De asemenea, s-ar putea sa inceapa o parte din reabilitarea strazilor, desi licitatiile vor avea loc abia in vara. Anul viitor vor fi derulate lucrari de modernizare a caii de rulare a tramvaielor pe 25 de bulevarde, precum si pentru modernizarea carosabilului de pe aproape 100 de strazi centrale ale orasului. Din miliardul de euro alocat investitiilor, vor incepe lucrarile pentru realizarea a 14.000 de locuri de parcare in 23 de intersectii principale, precum si in zona centrala a orasului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.