Informatia falsa conform careia reincetatenirea basarabenilor ar putea bloca aderarea Romaniei este demontata de situatia identica a Ungariei. Ungaria a aderat la Uniunea Europeana in ciuda faptului ca a acordat cetatenie etnicilor maghiari din afara
Informatia falsa conform careia reincetatenirea basarabenilor ar putea bloca aderarea Romaniei este demontata de situatia identica a Ungariei. Ungaria a aderat la Uniunea Europeana in ciuda faptului ca a acordat cetatenie etnicilor maghiari din afara granitelor. Pe langa faptul ca Ungaria a reusit sa acorde facilitati substantiale maghiarilor din tarile vecine - inclusiv o viza extrem de lejera care, la ora aceasta, permite unor etnici maghiari sa intre in spatiul UE direct din cel al CSI - Externele Budapestei dau lectii ministerului similar de la Bucuresti si la capitolul cetatenii.
Proportional, situatia acordarii de cetatenie pentru etnicii din afara granitelor in Ungaria si Romania este aproape identica, maghiarii chiar depasind numarul romanilor. La o populatie de 22 de milioane, Romania a acordat cetatenie pentru 99.883 de romani din Basarabia sau Bucovina de nord, incepand din 1991 pana astazi. Ungaria a acordat cetatenie, la o populatie de 10 milioane, unui numar de 53.303 etnici maghiari din Romania, Serbia, Croatia si Ucraina, socotind numai din 1997 incoace. MAE ungar nu ne-a furnizat cifre si pentru Slovacia.
Situatia este cat se poate de asemanatoare si in privinta procentelor raportate la populatia din afara granitelor. La un numar de aproximativ 2,5 milioane etnici maghiari din afara granitelor, 53.303 cetatenii acordate reprezinta un procent de 2%. Pentru aproximativ 4,5 milioane romani din tarile vecine, cele 99.883 cetatenii acordate reprezinta un procent de 2,2 la suta, aproape identic cu cel al Ungariei. Trebuie mentionat ca cifrele care ne-au fost furnizate, in exclusivitate, de Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, in ceea ce priveste acordarea de cetatenii se refera doar la perioada 1997-2005. Pentru perioada 1990-1997, reprezentantii Budapestei ne-au anuntat ca nu dispun inca de statistici.
Blocarea acordarii de cetatenie romanilor din Basarabia si Bucovina de Nord in numele aderarii europene nu constituie un argument - daca comparam aceasta situatie cu cea a Ungariei.
Cererile blocate
In prezent Ministerul Justitiei sta calare pe 25.345 cereri de obtinere a cetateniei romane venite din partea unor cetateni ai Republicii Moldova, la care se adauga alte 685 de cereri venite din partea romanilor din Ucraina. Procedura complicata si asteptarea nesfarsita a descurajat alte zeci de mii de romani de a-si recupera drepturile naturale, garantate prin toate declaratiile internationale in domeniu, la care Romania este, evident, semnatara. Este de notat, de asemenea, ca, pana recent, Republica Moldova interzicea abtinerea unei alte cetatenii de catre cetatenii "moldoveni", iar in Ucraina autoritatile ex-sovietice recurg inclusiv la amenintari directe la adresa celor care incearca sa-si recupereze din arhive actele originale romanesti.
Cum ar arata vizele romanesti
Intr-o precizare transmisa redactiei cu dedicatie, MAE roman ne prezinta schita unui plan de masuri privind introducerea vizelor cu Republica Moldova, pe care, in spiritul profesionalismului, o reproducem mai jos:
"Necesitatea introducerii regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova deriva din obligatiile Romaniei de viitor stat membru al UE. In negocierile cu UE pe acest subiect am manifestat o atentie particulara pentru relatiile cu Republica Moldova, convenind sa amanam momentul introducerii vizelor pana la momentul integrarii depline a tarii noastre in Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007).
Din acest motiv, Republica Moldova este in prezent singura tara din lista negativa a UE in relatie cu care Romania nu a introdus inca regimul de vize. In paralel, am initiat discutii cu partea moldoveana pentru a stabili un cadru juridic adecvat al calatoriilor in Romania a cetatenilor moldoveni, pe baza de vize.
Avem in vedere adoptarea unui regim de acordare a vizelor insotit de o serie de facilitati, intre care:
- acordarea vizelor fara perceperea taxelor consulare;
- acordarea unor vize cu durata de valabilitate extinsa (pana la 1 an), pentru anumite categorii de persoane (studenti, profesori, participanti la evenimente culturale, transportatori, vizite la rude stabilite in Romania, oameni de afaceri);
- acordarea unor vize cu termen de valabilitate de pana la 5 ani pentru oamenii de afaceri reprezentanti ai unor companii cu mare putere economica;
- acordarea vizelor in termene foarte scurte si pe baza unui numar minim de documente justificative;
Practic, intentionam sa preluam si sa folosim toate facilitatile prevazute de legislatia si practica europeana in materia acordarii vizelor. Dorinta noastra este de a incuraja si de a facilita in continuare calatoriile cetatenilor moldoveni in Romania, cu respectarea obligatiilor impuse de calitatea de stat membru al UE."
Totul suna bine, pana la practica de pe teren. Pentru ca, pana si in acest moment, cand nu exista inca un regim de vize, basarabenii care intra in Romania trebuie sa prezinte o invitatie de la un cetatean roman sau alte documente justificative, ca si prezentarea unor sume care variaza de la 50 la 100 de euro pe zi, dupa bunul plac al granicerilor. Totodata, un studiu al think-tank-ului CEPS de la Bruxelles arata ca impunerea unor restrictii suplimentare va spori practic traficul de persoane in spatiul UE. Securizarea granitelor rasaritene este o obligatie a viitorului stat UE Romania. Insa aceasta trebuie realizata cu inteligenta, nu cu obedienta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.