Politistii constanteni, in colaborare cu magistratii si ofiterii Departamentului de Lupta Antifrauda, au finalizat anchetarea unui caz in care doi cetateni greci, fugiti din tara, sunt invinuiti de insusirea a doua milioane de euro, dintr-un proiect
Politistii constanteni, in colaborare cu magistratii si ofiterii Departamentului de Lupta Antifrauda, au finalizat anchetarea unui caz in care doi cetateni greci, fugiti din tara, sunt invinuiti de insusirea a doua milioane de euro, dintr-un proiect finantat cu fonduri europene. Dosarul a fost inaintat Departamentului National Anticoruptie, iar cei doi administratori au fost dati in urmarire prin Interpol. Potrivit sefului Inspectoratului Judetean de Politie, Constanta, comisarul-sef Victor Popescu, citat de Rompres, prejudiciul produs de Konstantinos Xanthopoulos si Paganias Paschalis, administratorii companiei "Themeliodomi" S A Grecia - sucursala Bucuresti, este de 10,8 milioane de euro. Prejudiciul rezulta din incasarea in avans de catre societatea administrata de cetatenii greci a unei transe din banii datorati de Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta, pentru reabilitarea Statiei de ape uzate din Eforie Sud.
Firma elena nu a facut nimic
Contractul a fost semnat intre Ministerul Finantelor Publice, prin Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP) in calitate de angajator, firma elena in calitate de constructor si delegatia Uniunii Europene la Bucuresti, in calitate de finantator, fara ca prestatorul, societatea elena sa-si indeplineasca vreuna din obligatii.
Comisarul-sef Victor Popescu spune ca, imediat dupa semnarea contractului, in iulie 2004, constructorul a depus la Ministerul Finantelor Publice o scrisoare de garantie bancara pentru un avans de 15% din valoarea totala a contractului, dupa care a emis catre beneficiar, in decurs de opt luni de zile, trei facturi fiscale, pentru incasarea in avans a platii pentru lucrari, ce s-au dovedit in final nerealizate.
"Practic, am putea spune ca nici nu s-a apucat de treaba la Eforie Sud, unde de banii incasati s-a reusit doar sa se demoleze constructia de caramida ce adapostea statia de ape uzate, dupa care, constatand ca au intrat in imposibilitate de plati, administratorii greci au parasit tara, pierzandu-si urma", a declarat comisarul-sef Victor Popescu. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.