Victoria miscarii radicale Hamas in legislativele palestiniene din 25 ianuarie a generat un adevarat haos in regiune. Sute de militanti ai partidului invins, Fatah, formatiunea presedintelui Mahmud Abbas si a premierului Ahmed Qorei, aflata la guvern
Victoria miscarii radicale Hamas in legislativele palestiniene din 25 ianuarie a generat un adevarat haos in regiune. Sute de militanti ai partidului invins, Fatah, formatiunea presedintelui Mahmud Abbas si a premierului Ahmed Qorei, aflata la guvernare din 1996, au luat cu asalt mai multe cladiri oficiale din Cisiordania si Fasia Gaza, inclusiv sediul Parlamentului. Manifestantii, intre care s-au aflat si efective ale fortelor de securitate palestiniene, au tras focuri de arma in aer. "Cerem demisia membrilor Comitetului Central al Fatah, demisia membrilor Consiliului Revolutiei (instanta suprema in partid) si demisia liderilor locali", au transmis, prin portavoce, protestatarii. Acestia au aruncat portretele defunctului lider, Yasser Arafat, au incendiat si au mitraliat drapelele galbene ale partidului. La Ramallah, manifestantii s-au urcat pe acoperisul cladirii Legislativului, cerand demisia tuturor responsabililor Fatah care s-au facut vinovati de coruptie. Multi analisti apreciau, ieri dimineata, ca palestinienii se afla in pragul unui razboi civil.
Pe de alta parte, Hamas da de inteles ca nu are intentia de a depune armele. Grupul militant islamic Hamas este dispus sa integreze factiuni armate, inclusiv aripa sa militara, pentru a crea o armata care sa apere poporul palestinian, a declarat seful biroului politic al formatiunii, Khaled Meshaal, aflat in exil in Siria. Miscarea radicala Hamas, mandatata de Mahmud Abbas sa formeze noul Guvern, ar putea forma un Cabinet de tehnocrati, au anuntat reprezentanti ai gruparii. "Hamas comunica cu Fatah si cu liderul (Mahmud Abbas). Daca ei refuza sa faca parte dintr-un Guvern format de Hamas, vom incerca sa alcatuim un guvern de tehnocrati", a afirmat Ghazi Ahmed Hamad, oficial si ideolog al miscarii. Conform rezultatelor oficiale finale, Hamas a obtinut 74 de locuri din totalul celor 132 ale noului Parlament palestinian, iar Al-Fatah, 45. Partidul presedintelui Abbas depaseste, astfel, pragul de o treime, ceea ce ii va conferi posibilitatea de a bloca orice initiativa a Hamas care ar implica modificarea Legii fundamentale. Anterior, se anuntase ca Hamas ar fi obtinut 76 de locuri iar Fatah, 43.
Deputatii Hamas, blocati la fontiere
Israelul a decis sa nu permita deputatilor Hamas sa circule liber intre Fasia Gaza si Cisiordania, a anuntat Ministerul israelian al Apararii, astfel incat derularea tratativelor pentru organizarea noilor structuri va fi foarte dificila. Primul ministru interimar al Israelului, Ehud Olmert, i-a declarat secretarului general al ONU, Kofi Annan, ca statul evreu isi mentine pozitia fata de Hamas, sintetizata in trei principii: formatiunea radicala trebuie sa depuna armele, sa-si abroge carta care indeamna la distrugerea Israelului si sa accepte toate acordurile pe care Autoritatea palestiniana le-a semnat cu statul evreu.
Dinspre Washington sosesc semnale clare de avertizare: SUA isi vor revizui toate aspectele programului de ajutor acordat palestinienilor daca grupul militant Hamas se va afla in guvern. De precizat ca SUA au furnizat, in ultimii ani, sprijin direct Autoritatii Nationale Palestiniene, conduse de Mahmud Abbas, si prin programul ONU in Teritoriile palestiniene, UNRWA, iar agentia USAID a derulat programe de asistenta umanitara. Miscarea Hamas figureaza pe lista gruparilor teroriste din documentatia administratiei americane, ca si din cea a UE.
Cancelarul german, Angela Merkel, a inceput, ieri, prima vizita oficiala in Israel si in Teritoriile palestiniene. In agenda deplasarii sunt incluse convorbiri cu premierul interimar israelian, Ehud Olmert si alti lideri din Israel, precum si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. De precizat ca programul oficial al Angelei Markel - primul lider al unui stat din UE care viziteaza Teritoriile palestiniene, dupa alegerile de saptamana trecuta - nu include intalniri cu lideri Hamas. Germania, alaturi de UE si Statele Unite, a cerut Hamas sa renunte la violente, sa depuna armele si sa recunoasca dreptul la existenta al statului israelian. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.