Peste 65 de mii de romani care aveau interdictie de a parasi Romania, dupa ce au fost prinsi pe teritoriul altor state unde stateau ilegal, pot circula liber, ca urmare a intrarii in vigoare, incepand de ieri, a Legii care reglementeaza libera circul
Peste 65 de mii de romani care aveau interdictie de a parasi Romania, dupa ce au fost prinsi pe teritoriul altor state unde stateau ilegal, pot circula liber, ca urmare a intrarii in vigoare, incepand de ieri, a Legii care reglementeaza libera circulatie. Astfel, din baza de date a politistilor de frontiera au fost stersi 67.499 de cetateni romani, care aveau interdictie de a parasi Romania, din cauza unor incalcari legale privind trecerea granitei sau depasisera termenul legal de sedere in strainatate. Politia Romana a anuntat ca in principalele puncte de trecere a frontierei au fost trimise echipe de ofiteri din IGPF, care vor monitoriza si sprijini politistii aflati la controlul de frontiera. De asemenea, au fost luate masuri pentru evitarea aglomerarilor si desfasurarea unui trafic fluent si civilizat prin punctele de trecere a granitei, iar in cazul in care situatia o va impune se va suplimenta atat personalul din turele de serviciu, cat si arterele de intrare sau iesire din tara. Pe de alta parte, politistii de frontiera avertizeaza ca termenul de sedere in strainatate trebuie respectat, in caz contrar romanii riscand sa fie depistati de autoritatile statelor din statul in care se afla si returnati in Romania. Astfel, se va impune masura restrangerii dreptului lor la libera circulatie (interdictia temporara de a calatori in anumite state).
Pasapoarte returnate
Legea 248/2005, act normativ ce stabileste conditiile in care cetatenii romani isi pot exercita dreptul la libera circulatie in strainatate, precum si limitele exercitarii acestui drept, a intrat in vigoare ieri. Potrivit noilor reglementari pasapoartele romanilor care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu mai sunt retinute la intrarea in tara, iar actele de calatorie ridicate de autoritati din acest motiv urmeaza sa fie returnate titularilor. Modificarile aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate elimina si masura suspendarii pasaportului pentru cei care au depasit termenul de 90 de zile de sedere in alte state. In acest sens, pasapoartele cetatenilor romani care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu vor mai fi suspendate, restrictii fiind mentinute doar in anumite situatii, cum ar fi in cazul cetatenilor returnati din alte state.
Sfaturile lui Blaga
Cu toate acestea, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ii sfatuieste pe romanii care vor sa plece la munca in spatiul Schengen sa nu-si prelungeasca sederea peste termenul legal de 90 de zile. "Conventia Schengen nu s-a schimbat. Ii sfatuiesc pe cetatenii romani sa nu stea mai mult de 90 zile in spatiul Schengen, daca nu au permis de munca", a declarat, ieri, la Palatul Victoria, ministrul Administratiei si Internelor. Vasile Blaga a precizat ca romanii care vor depasi timpul de sedere vor fi returnati din spatiul Schengen. "Noi nu vom mai retine pasapoartele la frontiera, dar in momentul returnarii le vom lua pasapoartele si le vom duce la instante, forurile care trebuie sa se pronunte", a mai precizat Blaga, care a adaugat ca cei care au primit interdictie intr-un stat membru Schengen nu vor mai putea calatori in nici o alta tara din acest spatiu. "Cetatenii trebuie sa respecte, in continuare, regulile din conventia Schengen", a aratat ministrul.
Pe de alta parte, Vasile Blaga a anuntat ca in termen de maxim o luna si jumatate va adopta un ordin pentru imbunatatirea conditiilor de iesire din tara. "Vrem sa limitam la maxim documentele cerute cetatenilor la iesirea din tara, pentru ca lucrurile merg foarte bine din punct de vedere al reducerii migratiei ilegale", a spus Blaga. (G.TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.