Secretarul general al ONU se apropie de incheierea mandatului. O regula nescrisa da avantaj pentru ocuparea acestui post esential in ce priveste crizele actuale si viitoare ale lumii, asiaticilor, dupa ce functia de secretar general a fost ocupata ti
Secretarul general al ONU se apropie de incheierea mandatului. O regula nescrisa da avantaj pentru ocuparea acestui post esential in ce priveste crizele actuale si viitoare ale lumii, asiaticilor, dupa ce functia de secretar general a fost ocupata timp de 15 ani de catre africani (Bouthros Bouthros Gali si Kofi Annan). Aceasta cutuma pare a fi pe cale de a fi infranta, in conditiile unor interese dintre cele mai pragmatice. Dupa cum afirma un oficial al ONU, postul este mult prea sensibil pentru a fi obtinut pur si simplu pe baza unui curriculum vitae bun.
Printre candidatii mai seriosi pe care Asia i-ar putea prezenta se numara ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, Ban Ki-moon, diplomatul sri-lankez Jayantha Dhanapala, vicepremierul tailandez Surakiart Sathirathai, precum si ministrul de Externe al Timorului Oriental, Jose Ramos-Horta. Asiaticii au inceput deja un lobby extrem de activ pe langa cei 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate, a caror alegere trebuie apoi validata de catre Adunarea Generala.
In vartejul aranjamentelor internationale, americanii nu ar dori insa sa aiba mainile legate prin alegerea unui asiatic. In acest context, se pare ca eventuala candidatura a unui est-european are sanse reale, mai ales in ochii americanilor. Favorita in cursa, desi nu s-a declarat deocamdata candidata, este presedinta Letoniei, Vike-Freiberga, in varsta de 68 de ani, ferventa sustinatoare a razboiului din Irak si pro-americana cunoscuta. Tocmai de aceea, ea ar putea avea probleme din partea Moscovei si a Parisului. Un alt est-european al carui nume circula pe culoarele ONU este cel al fostului presedinte polonez Aleksander Kwasnievski.
Aportul Parisului este insa extrem de important intr-o institutie unde influenta Frantei ramane dominanta. Candidatii cu sanse reale si-au programat astfel turnee la Paris, primul anuntat fiind, pentru inceputul lui februarie, candidatul sud-coreean.
Ambasadorul american la ONU, John Bolton, a afirmat in particular - citat de presa franceza, ca ar dori ca afacerea sa fie incheiata inainte de luna iunie, iar negocierile se anunta extrem de stranse. O alta necunoscuta in aceasta ecuatie este China, care nu doreste sa vada un asiatic instalat in postul de secretar general al ONU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.