Dupa aproape doi ani de neclaritati asupra dreptului de administrare a Combinatului de Utilaj Greu Cluj (CUG), la sfarsitul acestei luni, ceea ce a mai ramas nevandut din combinat va fi scos la licitatie de catre firma de lichidare. Este vorba de 14
Dupa aproape doi ani de neclaritati asupra dreptului de administrare a Combinatului de Utilaj Greu Cluj (CUG), la sfarsitul acestei luni, ceea ce a mai ramas nevandut din combinat va fi scos la licitatie de catre firma de lichidare. Este vorba de 14 active de productie ramase nevandute pe bucati sau la fier vechi. Activele CUG scoase la vanzare sunt sectia de otelarie electrica, sectia de prelucrari mecanice II, depozitul de modele, magazia de stive inalte, forja usoara I, gospodaria de apa, turnatoria de otel I, turnatoria de otel II, forja grea, turnatoria de fonta, uscator de cherestea, instalatie soneta de spart fonta si terenul din zona instalatiei de stropit var.
Strategia de vanzare a activelor CUG vizeaza relansarea productiei pe platforma industriala, singura activitate posibila in aceasta zona a orasului. Cea mai puternica societate intersata de a cumpara activele CUG este compania ucraineana "Industrailnai Soiuz Donbassa" (Uniunea Industriala Donbass - IUD) care si-a anuntat oficial intentia de a prelua CUG si de a o integra in grupul sau de societati, din care face parte si compania Fortpres CUG, "sora geamana" a combinatului. IUD a purtat negocieri pana acum doi ani pentru a prelua cele doua combinate la pachet, dar problemele juridice ale CUG (disputa dintre cei care doreau ca societatea sa fie lichidata voluntar, adica AVAS, si cei care doreau o lichidare judiciara) au blocat negocierile. In cazul in care ucrainenii cumpara CUG, productia de piese si subansamble, obiectul de activitate propriu al combinatului, va deservi uzinele siderurgice ale holdingului. Oferta ucrainenilor vizeaza si investitii in retehnologizare, absolut necesare dupa integrarea in UE, investitii estimate la peste 10 milioane de euro, la care se adauga reangajarea a circa 700 de muncitori. O alta varianta posibila este vanzarea pe active dupa care se preconizeaza constituirea unui parc industrial pe vechiul amplasament, unde vor activa maxim zece societati de productie. Miza principala in acest moment este pretul vehiculat pentru CUG, care ar depasi 10 milioane de euro, deoarece Statul are de recuperat aproape 700 de miliarde de lei vechi datorii de pe urma combinatului.
Al doilea grup industrial ca marime in Ucraina
Uniunea Industriala din Donbass (IUD) este al doilea grup industrial-financiar din Ucraina ce activeaza in domeniul productiei de otel si produse metalurgice. Grupul IUD este unul integrat (produce si distribuie in acelasi timp) si controleaza cele mai importante otelarii si combinate siderurgice din Ucraina, in total circa 40 de uzine. IUD detine mai multe mine de carbune in regiunea Vaii Donului (centrul minier al Ucrainei), fabrici de procesare a carbunelui, dar si uzine producatoare de masini si tevi, firme de constructii industriale, companii de telecomunicatii (Farlep, al doilea operator de telefonie ucrainean) si actiuni la banci autohtone. Grupul produce si distribuie anual circa 5,5 milioane de tone de carbune.
Compania a incheiat in 2003 o alianta strategica cu compania elvetiana "Duferco", proprietarul mai multor otelarii, fapt ce i-a deschis calea spre piata europeana de profil. In paralel, IUD a realizat proiecte de asociere (joint-venture) cu companii americane si si-a extins afacerile in zona Europei Centrale si de Est prin preluarea celei mai mari otelarii din Ungaria (Dunaffer), a combinatului Huta din Cehia, a unor uzine metalurgice din Polonia si Romania. Grupul IUD este controlat de Serghey Taruta, considerat al treilea om ca bogatie din Ucraina, cu o avere estimata la un miliard de dolari. Taruta este si patronul echipei de fotbal "Metalurg Donetk". Alaturi de Taruta din conducerea companiei fac parte Oleg Mkrtchian, directorul general al grupului, si fostul ministru al energiei din Ucraina, Vitaly Gayduk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.