Guvernul a decis in sedinta extraordinara de ieri redistribuirea unui numar de peste 8500 de posturi neocupate in prezent in structurile administratiei de stat responsabile de absorbtia fondurilor europene si de pregatirea procesului de integrare in
Guvernul a decis in sedinta extraordinara de ieri redistribuirea unui numar de peste 8500 de posturi neocupate in prezent in structurile administratiei de stat responsabile de absorbtia fondurilor europene si de pregatirea procesului de integrare in Uniunea Europeana. "In Romania exista aproximativ 11.000 posturi neocupate in administratia de stat, care au fost blocate. Prin aceasta decizie nu vor fi create posturi in plus, ci va fi operata realocarea posturilor vacante", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a afirmat ca aceste posturi vor fi ocupate prin concurs, iar demersurile pentru selectarea personalului vor incepe pe 7 februarie. "Personalul va putea primi o retributie cu 75% mai mare fata de cea prevazuta de lege, pentru a putea atrage astfel oameni cu o calificare deosebita in administratia publica. De aceasta prevedere va beneficia numai personalul care gestioneaza fonduri comunitare", a explicat premierul.
In acest an, posturile vor fi redistribuite astfel: Ministerul Integrarii Europene - 152 de posturi, Ministerul Administratiei - 47 (dintre care 17 pentru prefecturi), Ministerul Muncii - 31 de posturi pentru aparatul propriu si 70 de posturi pentru Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, iar Ministerul Economiei - 93 de posturi. La Ministerul Agriculturii vor fi cele mai multe posturi: 6.022. Dintre acestea, 3.953 de posturi vor fi pentru Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura, 600 de posturi pentru Agentia SAPARD (care se va transforma in Agentia de Dezvoltare Rurala), 324 - in domeniul silvic, 39 - la Autoritatea Hipica, 300 - pentru monitorizarea cotelor de lapte, 806 - la Agentia Nationala Sanitara Veterinara. Ministerul Mediului va primi 200 de posturi, dintre care 168 pentru Agentiile Regionale de Protectia a Mediului, iar Ministerul Transporturilor - 64, (dintre care 14 pentru Autoritatea Nationala de Turism). Ministerului Educatiei i se vor redistribui 72 de posturi, dintre care 5 la Programul PHARE pentru romi, 24 la Programul PHARE de acces pentru persoanele dezavantajate, 43 la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Ministerul Comunicatiilor primeste 18 posturi, Ministerul Justitiei - 200 de posturi si inca 500 de posturi de procurori la Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe - 40, Consiliul Concurentei - 70, Institutul National de Statistica - 170 si inca 150 pe o perioada determinata de 4 luni, Autoritatea pentru Achizitii Publice - 37, Ministerul Finantelor - 549 de posturi, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor - 60, Secretariatul General al Guvernului - 4, iar Ministerul Culturii - 32 de posturi la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Pentru asigurarea fondurilor necesare finantarii numarului suplimentar de posturi, Guvernul va majora bugetele ordonatorilor principali de credite carora li s-a aprobat cresterea numarului de posturi.
Concursuri pe banda
Pentru ca aceste posturi sa fie ocupate cat mai rapid, OU adoptata de Guvern prevede derogari de la termenele conforme cu legislatia in vigoare privind procedura de organizare si desfasurare a concursurilor, limitand, de exemplu, de la 45 la 13 zile termenul in care autoritatile si institutiile publice au obligatia sa solicite avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, inainte de data sustinerii concursului. De asemenea, se reduce de la cinci zile la 24 de ore termenul in care comisia de concurs trebuie sa selecteze dosarele candidatilor, pe baza indeplinirii conditiilor de participare.
Romania va primi dupa aderare fonduri structurale in valoare de circa 30 de miliarde de euro, potrivit deciziei Consiliului European din decembrie 2005. Ministerele Transporturilor si Mediului vor prelua de la Ministerul Finantelor rolul de gestionare a Fondului de Coeziune Economica si Sociala, ca autoritati de management al programelor operationale sectoriale pentru infrastructura de transport, respectiv infrastructura de mediu. De asemenea, Ministerul Administratiei va gestiona si implementa asistenta financiara alocata Programului operational de dezvoltare administrativa. Executivul a modificat, in acest sens, HG nr 497/2004 privind cadrul institutional pentru coordonarea, implementarea si gestionarea instrumentelor structurale. O alta modificare vizeaza desemnarea Ministerului Finantelor ca institutie responsabila pentru controlul ex-ante in domeniul achizitiilor publice pentru instrumentele structurale, la nivel central si local, a afirmat ministrul Sebastian Vladescu. Curtea de Conturi va realiza controlul ex-post, mai exact controlul utilizarii banilor, iar sistemul de remedii - adica monitorizarea sesizarilor va fi realizata de o institutie independenta, a mai precizat el. Fondurile care sprijina organizarea agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului urmeaza a fi acordate in baza politicilor agricole comune si a politicii comune de pescuit ale Uniunii Europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.