Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BCR) prin reglementari, potrivit unei ordonante privind regl
Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BCR) prin reglementari, potrivit unei ordonante privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobate recent de Guvern. Aceste entitati trebuie sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni si vor include in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, "IFN". Ordonanta prevede ca BNR este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare si intra sub incidenta acestui act normativ.Conform actului normativ adoptat de Executiv, institutiile financiare nebancare vor emite, cu respectarea reglementarilor BNR, norme interne pentru realizarea obiectului de activitate, in conformitate cu regulile unei practici prudente. Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni (cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati), atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate. Infiintarea IFN se notifica BNR in termen de 30 de zile de la data inmatricularii in registrul comertului, iar acestea isi vor putea desfasura activitatile specifice numai dupa primirea de la BNR a documentului care atesta inscrierea in Registrul general.Sanctiunile prevazute in ordonanta se pot constitui in amenzi cuprinse intre 0,1% si 0,5% din capitalul social pentru IFN, iar pentru administratori pot ajunge pana la sase salarii medii nete la nivelul companiei respective. Cea mai aspra sanctiune este insa interzicerea desfasurarii activitatii de creditare si, implicit, radierea din registrele in care este inscrisa institutia financiara nebancara. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.