Putreda Justitie oradeana a devenit celebra de-a lungul anilor, furnizand mass-media marfa rara: procurori surprinsi masturbandu-se in fata camerelor de televiziune, magistrati spagari care au scos din parnaie violatori, avocati aflati pe-o mana cu j
Putreda Justitie oradeana a devenit celebra de-a lungul anilor, furnizand mass-media marfa rara: procurori surprinsi masturbandu-se in fata camerelor de televiziune, magistrati spagari care au scos din parnaie violatori, avocati aflati pe-o mana cu judecatorii otravind actul de justitie, grefieri mai influenti ca sefii de tribunale, procurori anticoruptie ce negociaza cu banditii. Nici un ministru al Justitiei nu a avut curajul sa dezinfecteze focarul de infectie din magistratura oradeana, ignorand fapte grave ramase nesolutionate pana astazi. Cazul Adrian Tarau - fiul fostului prefect PSD Aurel Tarau, botezat "printul contrabandei cu petrol" - se afla de mai bine de patru ani "in adormire": organele de ancheta din Romania nu s-au obosit nici macar sa emita un mandat de urmarire internationala, desi exista informatii clare ca Tarau s-a stabilit in SUA, unde cheltuie bine mersi milioanele de dolari furate in tara. La fel, nimeni nu l-a intrebat de sanatate pe fostul presedinte al Curtii de Apel Oradea, judecatorul Mircea Mester, care dupa ce l-a judecat in 1998 pentru lovituri cauzatoare de moarte pe unul din capii lumii interlope din Oradea, Gabriel Tamasdan, cunoscut si sub porecla Gabi Dinamita, s-a asociat cu acesta, prin intermediul mamei sale, folosita drept paravan, intr-o firma de detectivi particulari. Iar exemplele pot continua.
Ultima fapta a procurorului Moldovan
Ziarul ZIUA a demarat acum doi ani o serie de anchete menita sa demonstreze matrapazlacurile sefului serviciului teritorial al DNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan, oglindind cu articole sustinute de dovezi abuzurile pe care acesta le-a facut in anumite cauze (dosarul judecatoarei Pop Blaga), incompetenta demonstrata prin proasta pregatire a unor dosare, supusenia politica ce l-a facut sa ii faca scapati pe mai marii zilei (dosarul fostului prefect Serac). In ciuda celor semnalate, nici fostul sef al PNA, Ioan Amarie, nici actualul sef al DNA, Daniel Morar, nu au putut sau nu au avut curajul sa il demita. Desi "nota de plata" a lui Moldovan se incarca pe zi ce trece. Un exemplu elocvent il constituie ultimul dosar instrumentat de Moldovan, al unor infractori economici celebri in Oradea, pe care seful DNA Oradea il trambitase drept un succes impotriva marii criminalitati economico-financiare. Desi a tinut dosarul la el din anul 2002, Moldovan l-a adus incomplet in fata instantei. Ce a urmat depaseste orice inchipuire.
Cum in 2005 Moldovan s-a ocupat mai mult de salvarea propriului scaun, seful Serviciului Teritorial Oradea al Departamentului National Anticoruptie anunta la 11 ianuarie 2006 o lovitura grea data criminalitatii economico-financiare din zona: arestarea lui Gheorghe Mudura, patronul grupului de firme Master, si a partenerului sau, Papp Sandor Istvan, pentru evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si dare de mita. Si pentru ca ecourile "succesului" sa ajunga si la urechile sefului sau Daniel Morar, Moldovan a adaugat in ecuatie si un functionar in Ministerul Economiei si Comertului. Lovitura de imagine a fost premeditata: Moldovan le-a fluturat sub nas ziaristilor locali "sute de kilograme de hartii, transcrieri de inregistrari telefonice, declaratii si expertize adunate in 15 volume". Anchetatorii lui Moldovan se laudau cu destramarea unei afaceri de proportii care prejudiciase statul cu aproape 100 de miliarde de lei.
Doi interlopi scapati cu un viciu de procedura
Dar la nici o saptamana de la anuntul sefului DNA Oradea, Curtea de Apel decide punerea in libertate a lui Gheorghe Mudura si Papp Sandor Istvan, cu motivatii cel putin suspecte, instanta admitand recursul formulat de avocatii celor doi inculpati, casand "incheierea" prin care Tribunalul Bihor a dispus arestarea celor doi. Confruntati cu presiunile presei locale, membrii conducerii Curtii de Apel Oradea au organizat imediat o conferinta de presa in cadrul careia magistratii si-au justificat cu greu balbaita decizie de a-i pune in libertate pe cei doi oameni de afaceri acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani, dare de mita si inselaciune. Judecatorii oradeni au aruncat mortul in ograda colegilor de la Tribunalul Bihor, care au emis mandatul de arestare si care, sustineau cei din Curtea de Apel, nu au tinut cont de prevederile codului de procedura penala. Cu toate ca presedintele Curtii de Apel, Gheorghe Groza, a admis existenta unei greseli, afirmand ca judecatorul care se face vinovat de viciul de procedura care le-a redat libertatea celor doi interlopi va fi sanctionat prin acordarea unui calificativ nesatisfacator (!), acelasi presedinte a omis sa se analizeze posibilitatea ca acel viciu de procedura sa fi fost intentionat "creat" pentru eliberarea celor doi.
Acoperit de sefi
Interesant este faptul ca "greseala" judecatorului este o premiera pentru instantele bihorene. La fel de ciudat este si ca cel care a "gresit", magistratul Mircea Puscas, are o experienta redusa in magistratura, desi sefii lui s-au straduit sa il apere cum au putut, invocand drept scuze pentru aceasta gafa "stresul si oboseala". Oricum, efectul acestei "greseli" s-a facut simtit joia trecuta cand Tribunalul Bihor a amanat rejudecarea cererii de arestare formulata de DNA Oradea, cu privire la oamenii de afaceri oradeni Gheorghe Mudura si Papp Sandor, pentru data de 3 februarie, dupa ce avocatii acestora au prezentat acte medicale din care reiesea ca cei doi sunt internati in spital. Eliberarea celor doi infractori a constituit exact ragazul necesar pentru ca acestia sa castige prelungirea unei sentinte. De remarcat insa tupeul celor doi infractori care si-au batut joc pe indelete, fara graba, de autoritati. Politistii pusi sa execute mandatul de aducere emis pe numele lui Mudura si a lui Papp au asteptat ore in sir degeaba in fata locuintelor celor doi, pentru a-i putea prezenta in fata instantei. La Tribunal au ajuns doar aparatorii oamenilor de afaceri, care au adus la cunostinta magistratilor faptul ca clientii lor sufera de afectiuni ce au necesitat spitalizare, prezenta lor in sala de judecata devenind, astfel, imposibila. Actele ii fac pana si pe niste scolari sa rada: potrivit documentelor parafate de medici (!), Mudura este internat la Spitalul Universitar Bucuresti, cu ulcer, iar Papp la Spitalul Clinic Judetean Oradea, unde se operase de colecist in chiar seara de dinaintea termenului de judecata. Un amanunt la fel de "intamplator": Papp a fost internat in sectia chirurgului oradean Mircea Pop, care l-a tratat cu succes si pe infractorul international Frantisek Priplata inainte ca acestuia sa i se piarda urma, desi era condamnat definitiv in Romania la ani grei de puscarie.
Legatura Blaga-Mudura
O posibila explicatie pentru acest deznodamant ar putea fi gasita in declaratia de avere a actualului ministru al Internelor si Administratiei, Vasile Blaga, bihorean de origine, care, la data de 27 septembrie 2005, exact in perioada in care ancheta DNA Oradea impotriva lui Mudura si Papp se apropia de final, si-a vandut actiunile detinute la fabrica de scaune Mobimod taman firmei Master SA, patronata de Mudura, pentru o suma apreciabila: nu mai putin de 308.000 euro! Cum trebuie explicata aceasta operatiune prin care un ministru de Interne primeste sute de mii de euro pentru actiunile detinute unui infractor celebru pentru tunurile date statului roman? Sa nu fi stiut Vasile Blaga ca Mudura fusese implicat in scandalul PECO Bihor, alaturi de cel al fostului director al PECO Bihor, Octavian Abrudan, intr-un dosar instrumentat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-au "topit" achizitii de combustibil, in valoare de 14,6 miliarde de lei, facute de la PECO Bihor? Sa nu fi fost avizat ministrul Blaga ca Mudura a fost arestat, in 1999, vreme de 4 luni si jumatate, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, fiind acuzat de instigare la inselaciunea comisa in dauna Rafinariei Arpechim? Greu de crezut. La fel cum e greu de crezut ca in aceasta cauza nu este implicat si Ioan Moldovan, seful DNA Oradea, care ar fi putut sa ii faca lui Mudura "lipeala" cu Blaga.
Marea negociere
Relatia lui Moldovan cu Blaga este una de notorietate la Oradea, cei doi facand parte dintr-un cerc restrans de prieteni care il mai include pe Terente Merce, fostul sef al UM 0962 Bihor, si pe Radu Pentie, un controversat afacerist oradean cercetat pentru contrabanda cu alcool.
O posibila explicatie pentru ce s-a intamplat in dosarul Papp-Mudura ne ofera, sub spectrul confidentialitatii, o sursa mai mult decat avizata din magistratura oradeana: "Faptul ca Moldovan a lucrat la acest dosar inca din 2002 ar fi trebuit sa aduca cu sine dovezi irefutabile asupra vinovatiei celor doi infractori. Nu ma surprinde desfasurarea evenimentelor din acest dosar. Este mai mult decat posibil ca Moldovan sa fi lasat intentionat acea bresa pentru a putea fi folosita in cazul unor negocieri. Ce vreau sa spun prin negocieri? Nu vreau sa arunc acuze ca s-ar fi cerut bani pentru o oarecare solutie, desi exista dovezi ca s-a mai intamplat asa si anterior. Cateodata, Moldovan negociaza cu infractorii pentru a obtine, in schimbul eliberarii lor, alte informatii sau declaratii fortate impotriva altor "clienti" de-ai sai din alte dosare. Este cel putin ciudata eliberarea lor din starea de arest, dupa tot circul facut de Moldovan in momentul arestarii. Sunt sigur ca ceva s-a negociat. S-a negociat bine, de vreme ce primul semn al intelegerii l-am vazut cu totii - eliberarea infractorilor si surprinzatoarea rasturnare de situatie generata de existenta acelor acte medicale cel putin dubioase".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.