In urma cu 20 de ani, naveta spatiala americana Challenger a explodat la numai 73 de secunde de la lansare, sub privirile stupefiate ale familiilor celor sapte astronauti si ale altor martori oculari veniti sa asiste la istoricul eveniment. Acest dez
In urma cu 20 de ani, naveta spatiala americana Challenger a explodat la numai 73 de secunde de la lansare, sub privirile stupefiate ale familiilor celor sapte astronauti si ale altor martori oculari veniti sa asiste la istoricul eveniment. Acest dezastru a spulberat efectiv iluziile specialistilor de la NASA care erau convinsi ca, in cativa ani de zile, zborurile spatiale vor intra in rutina, precum calatoriile aeriene. Investigatia tragicului accident a scos la iveala faptul ca agentia spatiala americana era mai degraba interesata de respectarea programului de zbor si de propria-i imagine publica decat de siguranta zborurilor si misiunilor.
Pe 28 ianuarie 1986, la 11:38 a.m. EST, Challenger decoleaza de la Cape Canaveral, Florida, iar Christa McAuliffe este pe cale de a deveni primul civil american care a calatorit in spatiu. McAuliffe, o profesoara din New Hampshire in varsta de 37 de ani, a castigat un concurs prin care a dobandit un loc printre cei sapte membri ai echipajului navetei Challenger. Ea a facut mai multe luni de antrenamente insa dupa aceea, incepand cu 23 ianuarie, a trebuit sa astepte sase zile deoarece numaratoarea inversa pentru lansarea navetei a fost intarziata de mai multe ori din cauza vremii si a problemelor tehnice. In cele din urma, la data de 28 ianuarie, naveta a decolat. 73 de secunde mai tarziu, sutele de persoane aflate la sol, printre care si familia Christei, priveau socati la naveta care explodeaza intr-un nor de fum si foc. Multe alte milioane de oameni se uitau in direct la televizor cum avea loc aceasta tragedie devastatoare. Nu a existat nici un supravietuitor.
In dimineata zilei de 28 ianuarie 1986 temperaturile erau neobisnuit de scazute, sediul Centrului Spatial Kennedy din Florida fiind efectiv acoperit de turturi (foto). Mai tarziu, specialistii au ajuns la concluzia ca frigul din acea zi a jucat un rol esential in producerea dezastrului. NASA si-a suspendat atunci programul de zbor spatial pentru doi ani. Presedintele SUA Ronald Reagan i-a declarat eroi nationali pe cei sapte membri ai echipajului. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.