Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, ca in Europa nu exista nici o lege a autonomiei culturale si a sustinut ca legislatia romana ofera din plin protectie minor
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, ca in Europa nu exista nici o lege a autonomiei culturale si a sustinut ca legislatia romana ofera din plin protectie minoritatilor nationale. "Am solicitat parlamentarului finlandez, care a ridicat problema daca imi poate nominaliza in Europa vreo lege similara care vorbeste de autonomia culturala, angajandu-ma ca daca exista, sunt gata s-o iau cu mine la Bucuresti si s-o analizam, sa vedem daca se potriveste cu nevoile noastre. Sigur ca nu exista asa ceva in Europa", a explicat seful statului la intoarcerea de la lucrarile APCE. Declaratia lui Basescu, care nu se indeparteaza deloc de linia de abordare a PD, reprezinta prima luare de pozitie a presedintelui pe marginea Statutului minoritatilor nationale, problema care a cam tulburat apele in cadrul Coalitiei majoritare. Seful statului si-a argumentat pozitia mentionand ca romanii minoritari din tari precum Ungaria, Ucraina sau Serbia nu se bucura de aceleasi drepturi pe care le au minoritatile de pe teritoriul Romaniei.
Ancorati la guvernare
Cum era de asteptat insa, declaratiile lui Traian Basescu au starnit nemultumiri in cadrul UDMR. O serie de lideri ai Uniunii au sustinut ca in PD nu se misca nimic fara aportul presedintelui si au reiterat faptul ca UDMR va informa Partidul Popular European (PPE) in legatura cu atitudinea ostila a democratilor. "Emil Boc este portavocea lui Traian Basescu. PD a ramas un partid nationalist care nu intelege inca anumite lucruri desi vrea in PPE. Noi avem de spus un cuvant in PPE, mai avem de dat si un vot acolo in ceea ce priveste PD, si il vom da", a avertizat deputatul Kelemen Hunor. Mai mult chiar, el i-a amenintat pe democrati ca, pe viitor, UDMR nu le va mai sustine initiativele legislative. "Daca PD nu e de acord cu un punct din Programul de guvernare noi nu mai avem de ce sa sustinem initiativele PD care nu sunt utile. Nu suntem obligati la asta. Vom discuta si vom negocia si noi de fiecare data", a comentat Kelemen. Deputatul a precizat ca, indiferent de rezultatul negocierilor pe Statut, UDMR nu se va retrage de la guvernare desi, a continuat el, exista un interes ascuns in acest sens. "Interesul asta vine din aceeasi zona ca si in anii '97-'98. Zona din care Cozmin Gusa primeste informatii si bani, zona de unde un fost sef al serviciilor secrete lucreaza inca intens", a aruncat Kelemen piatra refuzand sa faca vreo nominalizare. La randul sau, senatorul Eckstein Kovacs a spus ca, in cadrul PPE, conteaza ca politica interna a partidelor aspirante sa fie fie in conformitate cu valorile popular-europene.
PSD il lauda pe Basescu
Liderul organizatiei PSD Covasna, Adrian Casunean, l-a felicitat ieri pe presedintele Traian Basescu pentru pozitia "transanta" pe care a avut-o in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) in legatura cu proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale. Mai mult chiar, potrivit Rompres, Casunean are intentia sa propuna ONG-urilor din Covasna sa adreseze in scris felicitari si multumiri presedintelui tarii intrucat a exprimat in fata Europei o pozitie pe care o impartaseste si comunitatea romaneasca din judet. El l-a laudat pe presedinte apreciind ca Basescu s-a comportat "ca un adevarat sef de stat". Uitand parca de apartenenta la PSD, Casunean a salutat in mod deosebit "pozitia nationala" pe care Basescu a sustinut-o la APCD cand s-a discutat problema autonomiei culturale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.