Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a transformat SUA intr-o putere globala. SUA au participat la confruntari atat in Europa, cat si in Asia. Indiferent daca ne-a placut sau nu, victoria noastra asupra Japoniei a transformat SUA intr-o putere
Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a transformat SUA intr-o putere globala. SUA au participat la confruntari atat in Europa, cat si in Asia. Indiferent daca ne-a placut sau nu, victoria noastra asupra Japoniei a transformat SUA intr-o putere pacifico-asiatica.
Ca putere globala, unul din principale obiective ale politicii externe americane a fost sa apere si sa promoveze, pe cat posibil, libertatea in lume. Desigur, idealul libertatii si-a pus de mult amprenta asupra traditiei politice si culturii americane, insa numai dupa al Doilea Razboi Mondial acesta a devenit un obiectiv de politica externa.
Primul test la care a fost supus angajamentul SUA fata de apararea acestui ideal a fost Razboiul Rece, iar prima "confruntare" adevarata din perioada Razboiului Rece a fost Razboiul Coreean.
Acum putem aborda ceva mai relaxat confruntarea sangeroasa si distructiva care a afecta Coreea in urma cu mai bine de 50 de ani. Consider ca suntem cu totii in stare sa reexaminam trecutul si, cand este cazul, sa ne revizuim punctele de vedere. Cand vad cum au fost transformate cele doua Corei, consider ca sacrificiul nu a fost in van. Eu, unul, ma bucur ca America a fost acolo si si-a spus cuvantul. Apararea acestor principii reflecta opinia presedintelui Bush. (...)
Dupa modelul relatiilor comerciale deosebit de apropiate, legaturile dintre poporul american si cel sud-coreean sunt neobisnuit de stranse. In ultimul an fiscal, Ambasada americana a emis peste 400.000 de vize si speram ca, anul acesta, sa emita peste 500.000. La acest moment, exista 65.000 de coreeni aflati la studii in SUA, Coreea de Sud reprezentand a treia sursa importata de studenti straini. In cadrul intrevederilor din noiembrie cu presedintele Roh, presedintele Bush a afirmat ca SUA vor colabora cu Coreea de Sud "pentru a dezvolta un Plan referitor la regimul vizelor". Desi pe termen lung, proiectul va reprezenta realizarea unor progrese remarcabile.
Cele doua state beneficiaza, de asemenea, de un parteneriat diplomatic deosebit de strans, deosebit de important pentru eforturile comune depuse in vederea sporirii stabilitatii regiunii nord-asiatice prin negocierea denuclearizarii Peninsulei Coreea. Prin declaratia comuna de la 19 septembrie, adoptata in contextul celei de-a patra runde a Negocierilor in Sase, Coreea de Nord si-a asumat angajamentul de a abandona arsenalul si programele nucleare de care dispunea in sensul revenirii la Tratatul de Neproliferare Nucleara si la prevederile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
SUA doresc reluarea negocierilor cat de curand posibil, astfel incat sa se avanseze in directia eliminarii programelor nucleare nord-coreene. Negociatorii americani sunt pregatiti in acest sens, iar Washingtonul nu a conditionat reluarea Negocierilor in Sase.
Toate natiunile din nord-estul Asiei vor avea de castigat de pe urma desfiintarii programelor nucleare nord-coreene, insa nici una nu va culege mai multe beneficii decat Phenianul. Guvernul american doreste sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin declaratia comuna de la 19 septembrie - inclusiv cele referitoare la negocierea unui regim de pace permanent in Peninsula Coreea si demararea procesului de normalizare a relatiilor dintre Washington si Phenian - in situatia in care Coreea de Nord va avansa in directia denuclearizarii.
Dintre avantajele de care va beneficia Coreea de Nord in urma eliminarii programului sau nuclear, cel mai important ar fi reluarea cooperarii cu Coreea de Sud. SUA sprijina eforturile sud-coreene de a imbunatati nivelul de trai al populatiei nord-coreene si reunificare pe cale pasnica a Peninsulei Coreea in termenii considerati acceptabili de Seul. Divizarea Peninsulei Coreea reprezinta una din marile tragedii ale vremurilor noastre. Unul dintre cele mai dureroase aspecte ale acestei tragedii este faptul ca populatia nord-coreeana se afla in imposibilitatea de a se alatura poporului sud-coreean pe calea prosperitatii si democratiei. Douazeci si trei de milioane de nord-coreeni au suferit, iarna aceasta, fara a beneficia de caldura, alimentatie si imbracaminte adecvate si in absenta unor servicii medicale corespunzatoare. La fel cum SUA si Coreea de Sud colaboreaza pentru eliminarea programului nuclear nord-coreean, putem colabora in vederea imbunatatirii conditiilor de viata ale poporului nord-coreean. Sper ca impreuna vom reusi sa convingem Phenianul sa renunte la afacerile nucleare, sa puna capat activitatilor ilicite desfasurate si sa se integreze in comunitatea internationala. Aceasta este singura cale pentru ca Phenianul sa imbunatateasca vietile nord-coreenilor.
Copyright: Focus on U.S. Foreign Policy and International Security Issues, Departamentul de Stat al SUA


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.