Pe 27 ianuarie, se nastea Wolfgand Amadeus Mozart. Astazi, pentru a celebra cele doua veacuri si jumatate scurse, mai multe televiziuni (Euro Arts Music International in colaborare cu Televiziunea Austriaca ORF) s-au unit in crearea unui program mamu
Pe 27 ianuarie, se nastea Wolfgand Amadeus Mozart. Astazi, pentru a celebra cele doua veacuri si jumatate scurse, mai multe televiziuni (Euro Arts Music International in colaborare cu Televiziunea Austriaca ORF) s-au unit in crearea unui program mamut care-i este in exclusivitate dedicat marelui compozitor austriac. TVR Cultural va prelua integral, cu titlul "24 de ore Mozart", programul difuzat simultan de televiziuni din peste 30 de tari.
Maratonul media porneste din Salzburg, din casa compozitorului, si ajunge in marile sali de concerte din Europa - Viena, Praga, Berlin, dar si in Japonia si China. Cateva dintre reperele acestui program european fara precedent care, in Romania incepe azi (27 ianuarie, orele 09.00) si se incheie maine (aceeasi ora) sunt: * documentarele "Mozart la Salzburg" (viata lui Mozart la Salzburg si circumstantele politice si istorice in care s-a desfasurat. Ce vedea micul Mozart pe strazi si in piete; Ce manca; Cum calatorea; care erau activitatile lui in timpul liber; cum il afecta mediul; cum s-a descurcat cu tatal sau, Leopold, si Arhiepiscopul Colloredo; Cum a reactionat el la normele catolice; Ce l-a determinat sa plece la Viena; Cum l-au format anii din Salzburg); "Baiatul cu peruca" (fete si baieti cu varste cuprinse intre opt si 11 ani repovestesc viata lui Mozart cu propriile lor cuvinte); "Mozart in Viena" (Pe 16 martie 1781, la orele 09.00, Mozart, in varsta de 25 de ani, ajungea la Viena. Ultimii zece ani ai vietii lui vor fi petrecuti in acest oras. Filmul parcurge cei mai critici ani ai vietii sale. Cercetand adevaratele locuri mozartiene din Viena - locuinta din Domgasse 5 / Casa-Figaro, Theater an der Wien si Stefansdom - pelicula scoate la iveala legatura speciala pe care Mozart a avut-o cu orasul si relatia vienezilor cu el); "Gustandu-l pe Mozart" ("efectul Mozart" si puterea muzicii mozartiene de a vindeca boli si de a spori capacitatile mentale ale ascultatorilor. Sunt prezentate cele mai recente descoperiri stiintifice care arunca o noua lumina in privinta influentei operei mozartiene asupra creierului uman) * spectacole legendare cu Claudio Abbado si Friedrich Gulda, Karl Bohm si Cesare Siepi, Jean Pierre Ponelle si Herman Prey * piese diverse in interpretari de referinta - sonate, cvartete, simfonii, concerte - opera "Cosi fan tutte" la Berlin, sub bagheta lui Daniel Barenboim; "Marea Missa", cu baletul din Leipzig, in coregrafia lui Uwe Scholz; pianistul Lang Lang si Filarmonica din China (chiar din Sala de concerte din Orasul Interzis); din Viena, de la Catedrala Sfantul Stefan, cu Bertrand de Billy la pupitru; din Praga, cu Filarmonica Ceha si clarinetistul Sharon Kam; din Salzburg - cu Riccardo Mutti si Filarmonica vieneza; din Berlin, concertul cu Daniel Barenboim, dirijand Capela de Stat.
Amadeus la Sala Radio
Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii gazduieste, incepand cu 25 ianuarie, in organizarea Formatiilor Muzicale Radio conduse de Nicolae Costin, un interesant Festival Mozart. Primele concerte au loc acum, in preajma aniversarii celor 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus la Salzburg, iar seria acestora se va incheia in vara. Festivalul nu va impresiona doar prin cantitate. Formatiile Muzicale Radio - respectiv Orchestra Nationala, Corul Academic, Orchestra de camera, Cvartetul Voces si Corul de Copii - vor oferi publicului un repertoriu mozartian mai rar auzit pe scenele noastre, alaturi de concertele si simfoniile devenite populare. Alaturi de atractia repertoriala, afisul de concert al festivalului va cuprinde cu fiecare prilej nume sonore ale artei interpretative si dirijorale in distributii atractive prin valoarea lor artistica recunoscuta.
Pentru azi (27 ianuarie), Orchestra Nationala si Corul Radio dirijate de Tiberiu Soare au pregatit un program vocal-simfonic cuprinzand motetul "Exultate Jubilate", "Simfonia concertanta pentru vioara si viola" (cu Mihaela Martin si Nobuko Imai) si "Misa Incoronarii". "Credem ca pentru Formatiile Muzicale Radio a devenit o marca programul de concert care atrage atat prin repertoriu, cat si prin valoarea prezenta si nu prin cea trecuta a interpretilor si a dirijorilor. Noi credem de pe acum in reusita acestui Festival Mozart pe care l-am dorit a fi un adevarat regal al muzicii geniului de la Salzburg. Incepand cu incantatorul repertoriu cameral si terminand cu marile lucrari vocal-simfonice, muzica lui Mozart va constitui in aceasta lunga si minunata calatorie festivaliera declaratia de respect si de dragoste pe care Formatiile Muzicale Radio o fac publicului de toate varstele", a declarat Nicolae Costin, directorul Formatiilor Muzicale Radio. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.