Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost informat in urma cu cateva zile de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie despre interceptarea convorbirilor sale telefonice, in cadrul "operatiunii Patrik". Actiunea procuror
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost informat in urma cu cateva zile de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie despre interceptarea convorbirilor sale telefonice, in cadrul "operatiunii Patrik". Actiunea procurorilor a adus atingere grava mai multor drepturi ale omului, insa efectele "operatiunii Patrik" ar fi putut avea sau ar putea avea si efecte nebanuite, prin intermediul "santajului politic sau economic". Mai exact, in conditiile in care interceptarile au fost efectuate timp trei ani, iar notele convorbirilor nu au fost folosite pana in acest moment de anchetatori pentru intemeierea acuzatiilor, se naste intrebarea daca nu cumva "operatiunea Patrik" a avut un alt scop, unul legat de sustragerea si furnizarea de informatii economice. Mai precis, "spionaj" economic.
Incalcarea legii procesuale
Grupul Rompetrol a depus ieri, la comisiile parlamentare, plangeri in legatura cu nerespectarea dreptului la inviolabilitatea convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu si ale companiei. De asemenea, Rompetrol atrage atentia asupra consecintelor extrem de grave pe care un atare precedent le poate crea asupra atmosferei mediului de afaceri.
Grupul Rompetrol a anuntat ieri, printr-un comunicat de presa, ca au fost depuse "plangeri la comisiile parlamentare (Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii S.R.I., Comisia pentru Siguranta Nationala, Comisia pentru cercetarea abuzurilor si cea pentru drepturile omului) in ce priveste nerespectarea dreptului la inviolabilitatea convorbirilor telefonice ale presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu si ale companiei". "In data de 23 ianuarie 2006, domnului Dinu Patriciu i s-a adus la cunostinta ca, incepand din noiembrie 2003, s-a dispus de catre un functionar neidentificat, in baza prevederilor Legii sigurantei nationale nr. 51/1991, in cadrul "Operatiunii PATRIK", interceptarea convorbirilor sale telefonice, dar si ale Rompetrol. Consideram ca savarsirea unor astfel de proceduri de interceptare, constituie o grava incalcare a legii procesuale pentru ca, in primul rand, o parte dintre interceptari s-au efectuat inainte de inceperea urmaririi penale si, in al doilea rand, interceptarile nu au fost autorizate de catre un judecator", se arata in comunicatul Rompetrol. In acelasi comunicat, este precizat faptul ca, "asa cum este deja cunoscut publicului, datorita comunicatelor anticipative de presa ale Parchetului, in cauza nu s-a inceput urmarirea penala sub aspectul savarsirii unor infractiuni privind siguranta nationala a Romaniei prevazute in Codul penal sau in alte legi speciale."
Consecinte asupra mediului de afaceri
Grupul Rompetrol atrage atentia si asupra consecintelor "extrem de grave pe care un atare precedent le poate crea asupra atmosferei mediului de afaceri, sigurantei circulatiei informatiei, increderii reciproce intre partenerii de afaceri si confidentialitatii planurilor de afaceri. Ne intrebam de ce, daca notele de interceptare telefonica ar contine intr-adevar date utile solutionarii cauzei, acestea sunt puse la dispozitie dupa 3 ani, nefiind utilizate pana in acest moment de procuratura in vederea intemeierii acuzatiilor aduse proprietarilor grupului Rompetrol". "Nu putem sa nu ne intrebam, de asemenea, in mainile cui s-au aflat vreme de 3 ani aceste note de interceptare, continand secrete de afaceri si date concrete despre planurile comerciale ale grupului petrolier Rompetrol si ce destinatie le-a dat, in acest rastimp, posesorul ocult al acestora. Speram ca santajul politic sau economic sa nu constituie un raspuns", conchide comunicatul trimis presei de catre Departamentul de Comunicare si Relatii Publice al Grupului Rompetrol.
Altfel, unul dintre avocatii lui Dinu Patriciu, a declarat, pentru ZIUA, ca este luata in calcul si posibilitatea aparitiei unor falsuri. "Procurorii au sustinut ca pe data de 7 ni se va aduce la cunostinta si o extindere pentru alta fapta. Nu m-as mira sa apara si niste falsuri, ne putem astepta la orice", a spus maestrul Cristian Iordanescu. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.