In pofida progreselor semnificative in relatiile dintre crestinismul rasaritean si cel apusean, pentru infaptuirea deplinei unitati mai este de parcurs un lung itinerar spiritual. Pentru a carei desavarsire - a reliefat Suveranul Pontif miercuri sear
In pofida progreselor semnificative in relatiile dintre crestinismul rasaritean si cel apusean, pentru infaptuirea deplinei unitati mai este de parcurs un lung itinerar spiritual. Pentru a carei desavarsire - a reliefat Suveranul Pontif miercuri seara, cu ocazia incheierii, in Basilica San Paolo Fuori Le Mura, a traditionalei Saptamani de Rugaciune pentru Unitatea Crestina, eveniment central al anului liturgic - "trebuie pornit de la conceptul biblic al iubirii".
Unul dintre pasajele esentiale al sfintei liturghii in care crestinii ortodocsi, catolici si protestanti au invocat impreuna harul unitatii a fost dedicat cuvintelor Sfantului Apostol Ioan: "Dumnezeu este iubire", fraza care a inspirat si Enciclica Sanctitatii Sale. "Intreaga credinta crestina - a evidentiat Papa Benedict al XVI-lea - se sprijina pe aceasta roca solida: revelatia faptului ca Dumnezeu este iubire. In lumina acestui adevar divin, separarea dintre discipolii lui Hristos, desi dureroasa, devine mai usor de depasit".
Iubirea crestina, insotita de conversiunea inimii: iata esenta implicarii in favoarea unitatii - convingere exprimata de crestinii de diferite confesiuni, cu ocazia lucrarilor celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene, in desfasurare zilele acestea la Roma.
La pelerinajul ecumenic european, printre cei peste 150 de reprezentati ai comunitatilor ecleziastice, a participat si o delegatie a Bisericilor din Romania. Inaltpreasfintitul Daniel, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Laurentiu Streja, mitropolitul Ardealului, precum si Preasfintitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al eparhiei de Cluj sunt doar cativa dintre reprezentantii Bisericilor Ortodoxe si Greco-catolice romanesti.
Intelesuri si sintagme noi precum: "ecumenismul crucii", "ecumenismul inimii" sau "spiritual" au fost utilizate in prelegerea Inaltpreasfintitului mitropolit al Moldovei: "Lumina Mantuitorului Nostru ii ilumineaza pe toti oamenii: comuniune, marturisire si reinnoire". "Rugaciunea pentru unitatea deplina a crestinilor reprezinta o datorie sfanta - a mai spus mitropolitul Daniel. Fara rugaciune, nu putem ajunge, insa, la impacare, nu putem depasi diferentele dintre bisericile nostre, fie ca sunt de ordin dogmatic, teologic sau organizatoric. Cand rugaciunea este implinita cu smerenie, Dumnezeu insusi este prezent. Prin manifestarea harului lui Dumnezeu in om, rugaciunea inceteaza sa mai fie o lucrare omeneasca, devenind opera dumnezeeasca".
De asemenea, mitropolitul Daniel si-a manifestat bucuria intrucat "ceea ce uneste crestinii este prezenta Mantuitorului in randul lor, Iisus Hristos, Dumnezeu si om adevarat".
In final, a conchis mitropolitul Moldovei si Bucovinei, aceasta rugaciune comuna reprezinta si un imbold pentru o actiune impreuna in lupta impotriva saraciei, a degradarii vietii de familie si a celei sociale. Bisericile sunt mai credibile daca-si unesc eforturile pentru a imbogati acest ecumenism al crucii decat daca se cearta, se izoleaza sau se ignora reciproc: "Prea adesea ne-am certat, ne-am invrajbit". Se pare insa ca istoria se schimba: "Acum, prin dialog incepem sa traim mai profund Evanghelia. Ne apropiem mai mult de Hristos si de Sfanta Evanghelie. Si cu cat ne apropiem mai mult de Mantuitorul nostru Iisus Hristos, cu atat ne apropiem mai mult de semeni".
Si in viziunea inaltui ierarh ortodox, iubirea detine un rol central: "Numai prin iubire omul se desavarseste si devine liber".
Astfel, editia actuala a Saptamanii de Rugaciune pare a capata valente semantice noi, trecand dincolo de diplomatia ierarhiilor ecleziastice si coborand in strada, in forma comuniunii crestine.
Romania a fost, intr-un fel, protagonista acestui pelegrinaj al unitatii crestine de la Roma, si asta datorita rolului Bisericii Ortodoxe Romane de protagonista ecumenica in lumea ecleziastica de rit bizantin, in momentul cand a avut initiativa de a-l invita pe Papa Ioan Paul al II-lea la Bucuresti. Imaginilor cu Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea li s-au alaturat numeroase proiecte si referiri la urmatoarea Adunare Ecumenica Europeana ce se va desfasura in 2007, la Sibiu. Romania va fi astfel prima tara ortodoxa in care importanta Adunare se va reuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.