Peste 2000 de mineri vor fi disponibilizati in acest an de la compania Minvest Deva, iar conform planului de restructurare al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) pana la sfarsitul anului aici vor mai ramane 150 de salariati din cei 2400 cati s
Peste 2000 de mineri vor fi disponibilizati in acest an de la compania Minvest Deva, iar conform planului de restructurare al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) pana la sfarsitul anului aici vor mai ramane 150 de salariati din cei 2400 cati sunt acum, transmite Mediafax.
"Incepand cu 1 februarie vor fi disponibilizati 200 de mineri de la filiala Certej. Apoi, din martie urmeaza sa mai plece din companie, de la toate filialele, inca aproximativ 1000 de persoane. Pana la finalul anului, vor trebui sa ramana 150 de salariati", a declarat Pompiliu Crai, directorul general al Minvest Deva.
Potrivit acestuia, disponibilizatii vor beneficia, la plecare, de plati compensatorii care vor ajunge la 150 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana si de inca 50 de milioane de lei vechi dupa sase luni de la disponibilizare. De asemenea, persoanele disponibilizate vor mai beneficia, timp de doi ani, de un ajutor social si de venituri de completare, in functie de vechimea in munca.
Pompiliu Crai a precizat ca salariatii care vor ramane sa lucreze la companie se vor ocupa cu inchiderea minelor. "Este vorba despre mai multe mine care apartin companiei: Deva-Vetel, Brad, Teliuc, Ghelari, Certej. Aici vor fi executate lucrari de conservare a minelor, apoi de inchidere a acestora si de ecologizare", a spus directorul general al Minvest Deva.
In anul 1995, la compania Minvest Deva lucrau aproximativ 28.000 de persoane, iar dupa cinci ani numarul salariatilor a scazut la jumatate. De asemenea, productia de minereu a scazut, in perioada 1995-2000, de la peste 8 milioane tone, la putin peste 4 milioane tone.
Reamintim, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa realizeze, la Rosia Montana, cea mai mare exploatare aurifera din Europa. RMGC este detinuta de societatea canadiana Gabriel Resources (80% din actiuni), restul apartinand statului roman, prin Minvest Deva, la care, conform declaratiilor directorului general, vor mai ramane sa lucreze numai 150 de angajati. De remarcat, RMGC a efectuat un studiu in care preconiza, pentru primii 17 ani de operare, un profit net pentru Minvest Deva de 167 milioane de dolari. Profitul este calculat la un pret al aurului de 350 dolari/uncie, in prezent pretul metalului galben fiind de peste 560 dolari/uncie (o uncie troy, folosita in domeniul metalelor pretioase are 31,1 grame). Pe de alta parte, se preconizeaza ca la Rosia Montana sa se extraga 330 de tone de aur si 1600 de tone de argint. Conform site-ului MEC, in subordinea caruia se afla Minvest Deva, compania urmeaza sa fie privatizata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.