Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ieri ca diferentele dintre declaratiile premierului si cele ale ministrului Justitiei privind intalnirea din luna iunie 2005 cu Dinu Patriciu au fost cauzate de transmiterea incompleta
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ieri ca diferentele dintre declaratiile premierului si cele ale ministrului Justitiei privind intalnirea din luna iunie 2005 cu Dinu Patriciu au fost cauzate de transmiterea incompleta a informatiilor de la Cabinetul prim-ministrului. "Premierul a transmis personalului de la Cabinet sa o invite pe ministrul Justitiei la intalnire. De la Cabinet, informatia a plecat incompleta. Ministrul Justitiei a primit o alta informatie", a spus Oana Marinescu. In aceste conditii, atat premierul, cat si ministrul Justitiei spun adevarul in declaratiile in care explica conditiile intalnirii cu presedintele Rompetrol, neconcordantele dintre afirmatii fiind rezultatul unei greseli facute de una dintre secretarele de la Cabinetul premierului.
Precizarile purtatorului de cuvant al Executivului au fost facute dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu declarase, ieri dimineata, ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, "fusese instiintata" despre continutul acestei intalniri si ca "nu a fost nici o surpriza". "Nu aveam de ce sa-i ascund acest lucru, din contra am avertizat-o dinainte ca in contextul dat ar fi util sa facem o intalnire si sa ascultam care este punctul de vedere al companiei", a spus Tariceanu la postul de radio Guerilla, inainte de declaratia Oanei Marinescu. Totodata, primul-ministru a mentionat ca nemultumirile unei companii de talia Rompetrol trebuia ascultate: "Tinand cont ca si eu si doamna Macovei, cel putin asa cred, suntem preocupati de modul in care functioneaza Justitia, e normal ca atunci cand o companie de talia aceasta are probleme sa fie ascultata". In aceste conditii, precizarile facute de Oana Marinescu au clarificat situatia, demonstrand ca neconcordantele dintre declaratiile lui Tariceanu si cele ale Monicai Macovei sunt rezultatul unei greseli a uneia dintre secretarele angajate la cabinetul premierului.
0 Discutie de cateva minute
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, insista asupra faptului ca nu a stiut ca Dinu Patriciu va participa la intalnirea cu premierul si precizeaza ca aceea a fost singura discutie pe care a avut-o cu cei doi. "Nu stiu ce isi aminteste domnul Tariceanu, dar eu repet ca nu am fost informata despre prezenta domnului Patriciu la acea intalnire la care am fost convocata la cabinetul premierului. Si, pentru ca am auzit alegatii ca ar mai fi avut loc o intalnire in noiembrie, in mod categoric eu nu m-am mai intalnit - in aceasta formatie sau alta data - cu domnul Patriciu. Nu a mai existat o intalnire, in noiembrie, cu mine", arata ministrul Justitiei. Pe de alta parte, intrebata de catre Razvan Dumitrescu, la Realitatea Tv, daca intentioneaza faca ceva in acest scandal, Macovei a declarat ca nu ea este persoana care ar trebui sa ia o decizie in acest moment. De altfel, ministrul Justitiei a declarat ca memoria poate juca feste, dar nu este cazul ei. Potrivit ministrului, discutia a durat cateva minute, timp in care Patriciu a adus in discutie chestiuni financiare complexe. Macovei mai spune ca i-a sugerat presedintelui Rompetrol sa faca plangere, potrivit legii, catre institutiile abilitate si ca, ulterior, a primit de la firma de avocati Salans o cerere de intelegere amiabila. Ministerul Justitiei a comunicat insa ca acest pact nu poate fi incheiat intrucat ar reprezenta o antepronuntare, cat timp procesul (n.r. - ancheta in cazul lui Dinu Patriciu) nu s-a finalizat. Intrebata daca s-a pus problema intelegerii cu statul roman la acea intalnire, Monica Macovei a spus ca: "nu imi amintesc". Macovei a mai aratat ca, in cursul acestei intalniri, nu au fost discutate legile reformei in justitie, nefiind locul, momentul ori persoanele potrivite, mai ales ca aceste proiecte de acte normative au fost dezbatute si analizate public. Intrebata la Realitatea Tv daca prin aceasta discutie, se dorea instituirea unor presiuni asupra procurorilor, ministrul Justitiei a precizat ca nu a dorit ca acest lucru sa se intample, motiv pentru care "a fost zidul in care s-a oprit discutia". Totodata, ministrul a apreciat ca Justitia "si-a facut treaba".
Fara consecinte
In aceeasi ordine de idei, Oana Marinescu a mentionat ca intalnirea a avut loc la cererea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, care a dorit sa isi exprime nemultumirea fata de modul in care se deruleaza ancheta in cazul companiei pe care o conduce, iar premierul a considerat ca este bine ca ministrul Justitiei sa fie de fata. "A fost o discutie de informare intre primul-ministru si presedintele companiei cu cea mai mare contributie la bugetul de stat, nu o intalnire intre cetatenii Patriciu si Tariceanu", a afirmat purtatorul de cuvant. Marinescu a explicat ca, in cadrul intalnirii, Patriciu si-a prezentat punctul de vedere referitor la investigatiile efectuate asupra sa si a companiei pe care o conduce si a facut o informare despre intentiile de a da in judecata statul roman, considerand ca au fost incalcate drepturile Rompetrol si ale sale. "Intalnirea nu a avut nici un fel de consecinte practice, investigatia s-a desfasurat in continuare. Nu s-au facut presiuni de nici o culoare", a spus Marinescu.
Pe de alta parte, ea a afirmat ca premierul a cerut, in cadrul Guvernului, sa se initieze procedurile de aparare ale statului roman pentru cazul in care Rompetrol va solicita daune. In data de 8 decembrie 2005, Guvernul a decis sa nu se accepte solicitarile companiei, intrucat nu s-au indeplinit conditiile de atragerere a raspunderii statului roman. Totodata, Marinescu a respins zvonurile potrivit carora in luna noiembrie ar fi avut loc o noua intalnire cu presedintele Rompetrol.
Intalnire de informare
La randul sau, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca la intalnirea pe care a avut-o cu primul-ministru si ministrul Justitiei, la Guvern, s-a discutat despre timpul in care se va realiza reforma Justitiei si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra Rompetrol. Patriciu a precizat ca intalnirea a durat mai putin de o jumatate de ora si ca aceasta a avut loc urmare a cererii pe care el o adresase premierului Tariceanu pentru a purta o discutie. "Intalnirea cu premierul si cu ministrul Justitiei a avut loc la inceputul lunii iunie, inainte de prezentarea in Parlament a pachetului de legi privind reforma in Justitie. Cu ceva timp inainte de acea intalnire, eu i-am adresat premierului o cerere de a discuta inainte cu cateva zile de a depune la Ministerul Finantelor o notificare in care subliniam ca Rompetrol solicita arbitraj international", a explicat Patriciu. Omul de afaceri a tinut sa precizeze ca a facut o confuzie privind data la care s-a intalnit cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si cu ministrul Monica Macovei, discutiile avand loc la inceputul lui iunie 2005, nu in primavara. El a aratat ca a facut o confuzie, din cauza unei "perioade de mari tensiuni".
El a mai spus ca, la cateva zile dupa ce i-a cerut o intrevedere lui Tariceanu, premierul l-a primit la discutii. "Dupa cateva momente a venit si ministrul Justitiei, Monica Macovei, si a fost o intalnire de informare, pentru ca este normal ca atunci cand este in litigiu o problema ce afecteaza interesele statului roman sa existe o asemenea discutie", a subliniat Patriciu. Omul de afaceri a mai declarat ca i s-a parut "normala" prezenta Monicai Macovei la intalnirea sa cu premierul si ca au discutat despre reforma in Justitie, mentionand ca era in interesul Rompetrol ca ancheta asupra acestei companii sa se desfasoare intr-un cadru echitabil. "S-a discutat si despre timpul in care se va realiza reforma in Justitie, precum si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra companiei Rompetrol. Nu a fost vorba nici o clipa la modul concret despre modul de desfasurare a respectivei investigatii", a mai spus Patriciu.
Omul de afaceri a mai precizat ca intrevederea cu ministrul Justitiei si cu primul-ministru, in cabinetul acestuia, a fost singura pe care a avut-o cu cei doi demnitari impreuna. Patriciu a declarat ca inainte de intalnirea respectiva ceruse o audienta la premier pentru a-l anunta in legatura cu o notificare facuta impotriva statului roman la Washington. "Am crezut ca este normal si politicos sa anunt acest lucru. In ziua respectiva (n.r. - cand a avut loc intalnirea la care a participat si ministrul Justitiei) am fost chemat de la cabinetul premierului si mi s-a spus ora la care sa ma duc", a sustinut Dinu Patriciu. El a apreciat ca era "normal" ca premierul sa il invite si pe ministrul Justitiei la discutii, "avand in vedere ca era vorba despre un proces international intentat statului roman si care privea o problema de justitie". In legatura cu acest proces, Patriciu a aratat ca Guvernul a refuzat sa ajunga la o solutie amiabila, desi "putea fi o mediere astfel incat sa ne retragem plangerea". (M.V.R.; B.C.G.; G.T.)
Presedintia despre intalniri
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a precizat ieri pentru Rompres ca discutiile pe care presedintele Traian Basescu le-a avut in toamna anului trecut cu reprezentantii companiilor petroliere s-au axat strict pe problema pretului carburantilor.
Adriana Saftoiu a mentionat ca seful statului s-a intalnit in doua randuri, pe 27 septembrie si pe 4 octombrie, cu toti reprezentantii companiilor petroliere Intalnirile au fost atat comune cat si individuale, la solicitarea petrolistilor. Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii OMV pe 3 octombrie, iar pe 5 octombrie cu cei ai Rompetrol si, separat, cu RAFO, a mai aratat purtatorul de cuvant al Presedintiei. Adriana Saftoiu a adaugat ca omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut o audienta la seful statului, iar pe data de 11 noiembrie, Administratia Prezidentiala i-a comunicat faptul ca va primi un raspuns prin Departamentul de relatii cetatenesti al Presedintiei, motivand ca problema omului de afaceri tine de Consiliul Superior al Magistraturii. (A.H.)
Trei discutii Basescu-Patriciu
Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, ieri, ca in toamna anului trecut a avut trei discutii cu presedintele Traian Basescu, ultima fiind intre patru ochi. "Am fost invitat la discutii cu presedintele de doua ori la inceputul lunii octombrie impreuna cu reprezentantii celorlalte companii petroliere.
Ulterior, la cererea mea am mai avut o intalnire separata cu presedintele in cadrul careia am discutat despre conjunctura pietei petroliere in Romania si despre expansiunea in zona Marii Negre si a estului Europei a companiei Rompetrol", a precizat Patriciu, citat de Mediafax, spunand ca astfel de intalniri separate cu presedintele au avut la acea vreme si reprezentantii celorlalte companii petroliere. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.