Trupele romane desfasurate in Irak si Afganistan raman si in 2006 in teatrele de operatiuni din aceste tari, intrucat armatele celor doua tari nu sunt inca pregatite sa preia din misiunile fortelor coalitiei, a anuntat ieri, intr-o conferinta de pres
Trupele romane desfasurate in Irak si Afganistan raman si in 2006 in teatrele de operatiuni din aceste tari, intrucat armatele celor doua tari nu sunt inca pregatite sa preia din misiunile fortelor coalitiei, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. In ceea ce priveste situatia din Golf, Atanasiu a aratat ca, potrivit previziunilor, abia in 2007 armata irakiana ar putea prelua o parte din misiunile militarilor romani. "Si daca situatia de securitate de acolo va permite, propunerea noastra catre CSAT, spre sfarsitul acestui an, cand va trebui luata decizia, va fi sa ne retragem de pe o parte din teatrele de operatii din Irak si sa ramanem doar cu o anumita categorie de misiuni", a mentionat ministrul.
Atanasiu a amintit ca s-a propus intensificarea procesului de inzestrare si de instruire a armatei irakiene, astfel incat aceasta sa fie cat mai curand pregatita sa preia din misiunile armatei romane. Referindu-se la trupele din Afganistan, ministrul a aratat ca situatia este diferita, datele existente indicand ca armata afgana nu ar fi inca in masura sa preia din misiunile coalitiei. "Din pacate, nu pot da aceasta veste buna si despre Afganistan, armata afgana, din datele noastre, astazi nu este capabila sa preia foarte curand nici misiunea armatei Romaniei, nici a celorlalte forte ale coalitiei de acolo", a spus Atanasiu. Amintim ca presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doua zile, ca Romania isi mentine trupele pe teritoriul irakian pana cand Guvernul de la Bagdad va formula o "cerere expresa" de retragere.
Obiective
In conferinta de presa sustinuta la sediul PNL, ministrul liberal a enumerat cateva din obiectivele Apararii in acest an. Astfel, Atanasiu a punctat transformarile pe care le va suferi Armata ca urmare a renuntarii la stagiul militar obligatoriu si a trecerii la profesionism. Ministrul a mentionat dezvoltarea capabilitatii "de intelligence" si a capacitatii la nivel de negociatori, a amintit de inceperea construirii unor baze militare moderne, precum si de unele masuri sociale pentru militari, de facilitatile pentru cumpararea de locuinte. Atanasiu a vorbit, apoi, despre realizarea unor parteneriate public-private vizand atragerea de investitii pentru cea mai mare parte a spitalelor din subordine, precum si infiintarea unor asezaminte pentru veterani. In opinia ministrului, numarul spitalelor din subordinea MApN este prea mare. Atanasiu a precizat ca sunt 12 spitale care functioneaza la Ministerul Apararii Nationale, pentru 90.000 de oameni, in timp ce armata americana, care are aproximativ doua milioane de oameni, are numai 16 spitale. "E foarte clar ca avem un numar de spitale mult mai mare decat cel de care avem nevoie", a spus el. Atanasiu a apreciat ca in aceste spitale nu s-au tratat doar militari, proportia acestora, fata de totalul pacientilor, fiind de circa 10 procente. In opinia ministrului, aceasta inseamna ca MApN va trebui sa intre si cu aceste spitale intr-un parteneriat public-privat, astfel incat sa se reuseasca atragerea unor fonduri private de investitii pentru modernizarea lor. "O sa pastram trei spitale-etalon, finantate exclusiv de Casa de Asigurari de Sanatate si sprijinite ca investitii de Ministerul Apararii Nationale si pentru toate celelalte vom incerca sa facem parteneriate public-private, astfel incat calitatea actului medical sa creasca", a mai spus Atanasiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.