Secretarul Comisiei de Sanatate a Camerei, deputatul PNL Sorin Paveliu, a avertizat ieri ca o serie de prevederi cuprinse in pachetul de reforma a sanatatii, asupra caruia Executivul isi va asuma raspunderea, vor avea consecinte nedorite. "Pana in mo
Secretarul Comisiei de Sanatate a Camerei, deputatul PNL Sorin Paveliu, a avertizat ieri ca o serie de prevederi cuprinse in pachetul de reforma a sanatatii, asupra caruia Executivul isi va asuma raspunderea, vor avea consecinte nedorite. "Pana in momentul in care legea va fi prezentata Parlamentului nu este inca prea tarziu sa corijam orice eroare de fond existenta, indiferent cine o semnaleaza" a spus liberalul, intr-o conferinta de presa. Paveliu a trecut in revista cateva dintre prevederile pachetului legislativ care se afla in conflict cu legislatia in vigoare: interdictia adresata sefilor de sectie de a lucra in cabinetele private sau de a detine orice alta functie; inlocuirea a sute de membri ai colegiilor profesionale care au implinit doua mandate in organele de conducere; incopatibilitati extreme - precum cele adresate consiliilor consultative din spitale care lasa posibilitate doar pensionarilor sau studentilor de a face parte din astfel de organisme; posibilitatea de a privatiza prin ordin de ministru sectii de spital care se afla "de facto" in proprietatea comunitatilor locale. Intrebat daca va vota impotriva pachetului legislativ in conditiile in care doleantele sale nu vor fi asculate, Paveliu a raspuns: "Votarea unei motiuni de cenzura impotriva propriului guvern este un gest politic complet diferit de exprimarea pozitiei personale fata de aspecte ale reformei in sanatate". Deputatul l-a criticat pe ministrul Eugen Nicolaescu (foto) si pentru faptul ca nu organizeaza o serie de dezbateri pe marginea prevederilor cuprinse in pachetul legislativ.
UDMR sustine asumarea raspunderii
Presedintele UDMR Marko Bela a afirmat ieri ca Uniunea nu este de acord ca Executivul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru orice fel de legi, dar sprijina demersul Guvernului de a proceda astfel cu pachetul de legi privind sanatatea. El s-a declarat impotriva adoptarii in acelasi mod a Statutului minoritatilor nationale. Marko a inistat ca Statutul trebuie adoptat prin vointa majoritara a parlamentarilor, deoarece Parlamentul este forul legislativ mandatat de electorat sa faca legile tarii. "Asumarea raspunderii trebuie sa fie numai o exceptie, nu o obisnuinta", a concluzionat Marko. El a declarat ca UDMR este de acord cu elaborarea unei Legi a lustratiei, dar a specificat ca proiectul PNL referitor la aceasta problema trebuie supus dezbaterii publice. Presedintele Uniunii a apreciat ca DNA dispune de parghiile necesare pentru anchetarea parlamentarilor banuiti de fapte de coruptie, adaugand ca acestea pot fi modificate daca nu sunt suficiente, dar fara a anula imunitatea parlamentara. Marko a avertizat ca PSD are o retorica nationalista care afecteaza procesul de aderare a Romaniei la UE si care pericliteaza imaginea partidului, apropiindu-l de PRM. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.