Conducerea PSD pune la cale trecerea pe tusa a lui Ion Iliescu si a sustinatorilor sai din viata politica a partidului, dupa ce a reusit sa-i izoleze pe Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Vasile Dancu, reprezentantul grupului de la Cluj, a propus
Conducerea PSD pune la cale trecerea pe tusa a lui Ion Iliescu si a sustinatorilor sai din viata politica a partidului, dupa ce a reusit sa-i izoleze pe Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Vasile Dancu, reprezentantul grupului de la Cluj, a propus intr-o strategie a partidului, sustinerea Legii lustratiei. Geoana a evitat ieri sa spuna explicit ca PSD sustine initiativa, insa a precizat ca unele criterii ale ei sunt de luat in seama. De asemenea, purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, s-a declarat favorabil acestei legi. Astfel, conducerea PSD vrea sa loveasca intr-un punct extrem de sensibil pentru Iliescu: trecutul sau de fost prim-secretar la Iasi si lider al tineretului comunist. Un astfel de proiect de lege va fi o lovitura cutremuratoare si pentru multi dintre cei apropiati fostului presedinte. Nume din vechea garda, precum Rodica Stanoiu, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu etc, vor fi eliminati din PSD o data cu promovarea unui astfel de criteriu.
Programul lui Dancu
In documentul lui Vasile Dancu, prezentat de un cotidian central, se spune clar ca PSD are nevoie de "un program de aderenta sincera la una dintre valorile fundamentale ale societatii romanesti, de exemplu sustinerea Legii lustratiei". Astfel, spune Dancu, acesta ar putea fi chiar un criteriu intern de despartire de trecut a PSD. Presedintele PSD a fost ieri insa mai evaziv, nepronuntandu-se foarte clar asupra Legii lustratiei. In schimb, Geoana a vorbit despre elaborarea unor criterii de evaluare si promovare in partid. In afara chestiunilor legate de moralitate, liderul PSD a mentionat ca se vor promova si niste criterii legate de colaborarea cu fosta Securitate. "Va reconfirm ca vom introduce o serie de criterii de promovare in partid, de selectie in partid si de eventuala delimitare a partidului fata de colegii care depasesc normele de moralitate si normele de legalitate", a spus Geoana. Pe de alta parte, Cristian Diaconescu a recunoscut, pentru BBC, ca liderii PSD au agreat, la Brasov, propunerea de sustinere a Legii lustratiei. De altfel, analistul Stelian Tanase a declarat pentru BBC, preluat de Rador, ca "se incearca folosirea Legii lustratiei ca un instrument in lupta interna din PSD. Principalul vizat este Iliescu".
Bunicuta s-a inflamat
Iliescu s-a inflamat ieri la intalnirea cu conducerea PSD, aratandu-se deranjat de strategia interna elaborata de Vasile Dancu. Mircea Geoana a recunoscut la finalul intrevederii ca fostul presedinte a reprosat social-democratilor aspecte prezentate in documentul respectiv. Pentru a fi in ton cu Iliescu, Geoana a pozat si el intr-un lider deranjat de scurgerile din partid, desi aceste aparitii in mass-media erau pe placul sau. Presedintele PSD a spus ca strategia interna, elaborata de Vasile Dancu, ar fi trebuit sa fie numai pentru uzul intern al partidului si care a fost prezentata doar partial la intalnirea de la Poiana Brasov. El a precizat ca si Ion Iliescu s-a aratat deranjat de acest fapt si a precizat ca nu il va sanctiona pe Vasile Dancu, dar ca va avea o discutie cu el.
Nastase, neinvitat
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu a fost invitat la aceasta reuniune patronata de Geoana, desi evenimentul a fost organizat tocmai pentru a fi dezbatute prioritatile legislative ale PSD. Paradoxal, Mircea Geoana a iesit in fata presei si a spus ca partidul il va sustine pe Nastase in fruntea Camerei Deputatilor.
"Am discutat despre Adrian Nastase si situatia in care se afla. Pozitia partidului ramane neschimbata, asa cum am spus si la Poiana Brasov. Vom sustine pozitia pe care partidul nostru o are la conducerea Camerei Deputatilor", a spus Geoana. Intrebat de ce nu a fost invitat si Nastase la intalnire, presedintele PSD a adaugat ca a fost o intalnire cu liderii de grup si ca presedintele Camerei Deputatilor va fi invitat la intalnirea grupurilor parlamentare ale PSD. "Va fi invitat la o intalnire proxima a noastra, aceasta a fost o intalnire de stabilire de prioritati legislative", a spus Geoana. Potrivit lui Geoana, la intalnirea de miercuri, Ion Iliescu a avut o pozitie "retinuta" fata de situatia lui Adrian Nastase. El a spus, totodata, ca Iliescu a avut cuvinte de apreciere fata de pozitia adoptata de PSD la Brasov si fata de "Declaratia de la Poiana Brasov". La reuniunea PSD de miercuri au fost prezenti presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, precum si liderii grupurilor parlamentare de la Senat si de la Camera, Ion Iliescu, respectiv Viorel Hrebenciuc.
La intalnire au mai participat Ion Solcanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Miron Mitrea, spre final facandu-si aparitia Mihai Tanasescu si Alin Teodorescu.
Ofensiva fostului comunist
Ion Iliescu si-a prezentat, ieri seara, propria viziune asupra noului PSD si a evolutiilor din partid, punctand foarte clar faptul ca social-democratii nu au reusit sa-si revina dupa pierderea puterii. Fostul presedinte a spus ca eliminarea functiei de presedinte executiv - detinuta pana acum de Adrian Nastase - poate fi o solutie de simplificare si eficientizare a conducerii partidului. El a vorbit despre retragerea unor lideri PSD in plan secund din cauza problemelor de imagine, nominalizandu-l aici pe Viorel Hrebenciuc. Liderul PSD a sesizat si existenta in interiorul PSD a "unei coloane a V-a care face plecaciuni spre dreapta", numinandu-l pe Vasile Dancu ca unul dintre reprezentantii acestei coloane. Iliescu s-a exprimat si vivazi de Legea lustratiei, sustinand ca "e putin cam intarziata". "Cu asemenea masura de natura administrativa nu se obtine mare lucru. Seamana cu politica dusa de Ceausescu care incerca sa-si elimine adversarii cu dosare", a spus Iliescu. In opinia sa, un om care "a fost puslama in tinerete" se poate schimba in timp.
Regrete pentru Nastase
"La vremea ei a fost gandita o anumita structura de conducere. In functie de situatie, de timp, se pot opera anumite modificari. Eu sunt pentru o structura de conducere mai simpla. Eliminarea functiei de presedinte executiv poate fi o solutie", a spus Iliescu. In opinia sa, nu exista deocamdata o ratiune pentru care Nastase sa se retraga din fruntea Camerei Deputatilor. In discursul sau, Iliescu a calificat drept "falsa" tema prezentei unor oameni bogati in conducerea PSD si a spus ca nu contesta actuala conducere a partidului. "Imi pare rau ce se intampla cu Adrian Nastase. Este unul dintre oamenii politici capabili. Sunt lucruri pe care trebuie sa le clarifice", a comentat senatorul PSD.
Totodata, el a recunoscut ca i-a recomandat lui Viorel Hrebenciuc, precum si altor persoane din conducerea PSD care au probleme de imagine, sa faca pasul inapoi. Iliescu a admis ca Hrebenciuc nu va fi niciodata votat de electoratul de stanga si a sustinut ca PSD va trebui sa vina cu o platforma politica clara si cu oameni capabili sa sustina acest mesaj. "Da, i-am recomandat sa faca un pas inapoi. Lui si altora", a spus Iliescu. El a precizat ca "n-are importanta" de unde sa se dea in spate, acest gest fiind mai mult de imagine.
Teama de coloana a V-a
"Exista in interiorul PSD o coloana a V-a care face plecaciuni in fata dreptei si isi face iluzii ca va castiga electoratul celor care niciodata nu va vota cu stanga", a sustinut Iliescu. Intrebat daca reprezentantul acestei coloane poate fi Vasile Dancu (exponent al grupului de la Cluj), Iliescu a raspuns sec: "Da, ca figura de stil, da. El si multi altii". Senatorul PSD a recunoscut ca este dezamagit de ceea ce se intampla acum in PSD, dar a mentionat ca nu urmareste revenirea in conducerea PSD. Referindu-se la oamenii de afacer Bittner-Petrache, Iliescu a spus ca nu-i cunoaste si ca doar a auzit de ei. Fostul presedinte a admis ca "se vorbea" despre ei si ca l-a intrebat la un moment dat pe Nastase ce relatii are cu cei doi afaceristi. "A spus ca are relatii de amicitie", a spus senatorul PSD.
Iliescu a atacat si problemele actuale, sustinand ca principalul esec al presedintelui Traian Basescu priveste exercitarea rolului de mediator in societate.
Potrivit senatorului social-democrat, Basescu nu s-a consultat cu partidele politice, ignorand practic, in mod sistematic, opozitia. El a mai spus ca urmarirea penala este punctul critic al reformei in Justitie. "Este domeniul in care se manifesta cele mai multe abuzuri si incalcari ale drepturilor omului. Prezumtia de nevinovatie este sistematic incalcata, cercetarea penala a devenit un spectacol mediatic", a comentat Iliescu. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.