Rolul Fondului Monetar International (FMI) se va schimba dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), deoarece disciplina politicilor economice va fi impusa de UE, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Schee
Rolul Fondului Monetar International (FMI) se va schimba dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), deoarece disciplina politicilor economice va fi impusa de UE, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele (foto). "Rolul FMI se schimba, intr-adevar, dupa aderarea Romaniei la UE. Disciplina politicilor economice este stabilita de Tratatul UE si nu are legatura cu apartenenta statului membru la zona euro", a subliniat Scheele intr-o conferinta de presa. De asemenea, Scheele a afirmat ca forul comunitar dispune de "masuri de interventie pentru nerespectarea indicatorilor si disciplinei economice de catre oricare tara". Oficialul european a mai spus ca el nu stie ca, in prezent sau in trecutul recent, vreun stat membru UE sa fi cerut credit de la FMI, pentru ca "exista deja pevederi in Tratatul UE pentru acoperirea dezechilibrelor".
Declaratiile oficialului european vin la numai o zi dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu afirmase ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, in masura in care va deveni membra a Uniunii Europene, iar UE nu a ridicat obiectii cu privire la programul economic romanesc. Conform sefului Executivului, aceasta nu inseamna ca observatiile Fondului nu vor fi analizate sau ca nu se va tine cont de ele.
O echipa de experti ai Fondului Monetar International va incepe, astazi, la Bucuresti, discutiile cu autoritatile romane in vederea evaluarii situatiei economiei romanesti, conform Articolului IV din statutul institutiei financiare internationale. Astfel de consultari se desfasoara anual cu fiecare stat membru FMI. Potrivit reprezentantului rezident al FMI la Bucuresti, Graeme Justice, citat de Mediafax, reprezentantii FMI vor analiza motivele depasirii tintei inflatiei stabilita de Banca Nationala a Romaniei, performantele bugetare din 2005 si perspectivele pentru 2006 si 2007. (L.P.; A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.