Taxa pe viciu ar putea scumpi pachetul de tigari cu circa 5000 de lei vechi, la care se va adauga si influenta majorarii accizelor incepand cu luna iulie, conform programului de majorare a accizelor convenit de autoritati cu industria tutunului. Taxa
Taxa pe viciu ar putea scumpi pachetul de tigari cu circa 5000 de lei vechi, la care se va adauga si influenta majorarii accizelor incepand cu luna iulie, conform programului de majorare a accizelor convenit de autoritati cu industria tutunului. Taxa pe viciu, sustinuta de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va fi introdusa in momentul in care pachetul de legi privind reforma in domeniul Sanatatii va fi aprobat de Parlament si in cazul tigarilor va fi de 15 eurocenti pe pachet, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, transmite Rompres. Vladescu a precizat totodata ca programul de majorare a accizelor convenit cu industria tutunului va fi respectat si cresterea accizelor va fi operata in luna iulie. El sustine in continuare introducerea pretului minim de referinta la tigari, chiar daca aceasta propunere nu se mai afla pe site-ul ministerului, dupa ce Consiliul Concurentei a considerat aceasta masura ca fiind neconcurentiala. Vladescu a anuntat ca intentioneaza sa se consulte pe aceasta tema cu autoritatile de la Bruxelles, deoarece introducerea pretului minim de referinta s-a dovedit functionala in unele state europene. "Eu cred ca un pret minim care trebuie sa fie in jur de doi euro ar fi o masura buna din punct de vedere al sanatatii publice, al descurajarii fumatului la minori, cat si pentru veniturilor bugetare", a spus Vladescu. Pe de alta parte, el a recunoscut ca este actionar la firma PVB EuroConsulting, care a acordat consultanta companiei Philip Morris, dar a afirmat ca cel mai avantajat de introducerea pretului minim de referinta ar fi fost contribuabilul roman, care ar fi avut cheltuieli mai mici pe partea de sanatate si nu Philip Morris. "A considera ca in Romania o astfel de masura are strict o directie fiscala este o deviatie", a spus Vladescu.
Pe de alta parte, el a declarat ca "nu voi privatiza nici Loteria, nici Imprimeria". Vladescu a explicat ca nu vor fi vandute actiuni ale celor doua companii, dar ca exista o lege care transfera de la Loterie si de la Imprimerie niste actiuni catre Fondul Proprietatea. Ceea ce a facut Ministerul Finantelor Publice (MFP), a precizat Sebastian Vladescu, a fost sa spuna ca, in cazul in care se vor privatiza vreodata aceste societati, ar fi bine ca o parte din actiuni sa fie puse pe bursa si, la fel ca la toate celelalte institutii care s-au privatizat, o cota din actiuni sa mearga catre personalul acestora. Potrivit unei ordonante de urgenta pentru aprobarea strategiei de privatizare a celor doua societati, adoptata in decembrie 2005, actiuni reprezentand 32% din capitalul social al Imprimeriei Nationale si Loteriei Romane vor iesi din proprietatea statului. Pentru constituirea Fondului Proprietatea vor fi alocate 20% din actiunile detinute de stat, urmand ca 5% din capital sa fie vandut prin derularea unor oferte publice secundare. Restul de 7% din actiuni vor fi cedate prin negociere directa fara selectie de oferte catre salariati, membrii consiliului de administratie in exercitiu si pensionari cu ultimul loc de munca la cele doua companii nationale, prin intermediul asociatiei ce se va constitui in acest scop de catre acestea.
Fara premii la privatizarea BCR
In ceea ce priveste Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), Sebastian Vladescu a anuntat ca membrii acesteia nu vor primi o prima de succes. "Este un lucru pe care Comisia de privatizare il merita. Din pacate, structura psihologiei politice a cetateanului si a politicianului roman nu permite o recompensare a unui astfel de efort. Nu se pune problema platii unei prime pentru privatizarea BCR", a afirmat ministrul Finantelor. O prima reala vizavi de ceea ce a facut Comisia de privatizare ar insemna mult prea mult, iar o prima formala nu are sens, a apreciat Vladescu. El a mentionat si ca privatizarea CEC nu seamana cu privatizarea BCR, in primul rand strategiile de privatizare fiind diferite. "Privatizarea CEC nu inceteaza. Ceea ce face Comisia de privatizare a CEC in acest moment este o reevaluare a strategiei, a bancii, a situatiei si a perspectivelor bancii", a spus Sebastian Vladescu. Ministrul Finantelor a precizat ca CEC are 5% din piata, iar BCR are 25% din piata, din punct de vedere tehnic existand o diferenta enorma intre cele doua institutii, orice parametru ar fi luat in considerare.
In privinta microintreprinderilor, ministrul Finantelor a declarat ca acestea vor trece din 2007 pe statut normal de companii, impozitate cu 16%. Modalitatea de plata a unor salarii mascate, prin intermediul microintreprinderilor, este in atentia autoritatilor, care vor sa limiteze aceasta practica. Unele firme folosesc aceasta modalitate de plata a salariilor pentru a evita sau a diminua contributiile de asigurari sociale pe care ar trebui sa le achite la bugetul statului. "Colaboratorii" acestor firme nu mai sunt trecuti pe statul de plata, ci isi infiinteaza microintreprinderi, prin intermediul carora isi incaseaza salariile. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.