Pentru multi analisti politici, si, in special, pentru serviciile speciale americane si israeliene, a devenit limpede ca Bashar el Assad a fost implicat in asasinarea premierului libanez Rafik el-Hariri. Presedintele sirian refuza insa sa fie cerceta
Pentru multi analisti politici, si, in special, pentru serviciile speciale americane si israeliene, a devenit limpede ca Bashar el Assad a fost implicat in asasinarea premierului libanez Rafik el-Hariri. Presedintele sirian refuza insa sa fie cercetat de anchetatori internationali. Agasat de presiunea internationala, Assad a lansat ieri o diversiune amuzanta: el a cerut instituirea unei Comisii internationale care sa cerceteze cauzele mortii liderului palestinian Yasser Arafat, acuzand in mod public Israelul ca l-ar fi asasinat. Moartea enigmatica a fostului presedinte al Autoritatii Palestiniene alimenteaza tot soiul de povesti, pe acest val speculativ a decis Assad sa calareasca. Daca s-a instituit o Comisie Internationala in cazul asasinarii lui Hariri, cu atat mai necesara ar fi o comisie asemanatoare care sa stabileasca cine l-a asasinat pe Arafat, a declarat presedintele sirian. "Nu stiu ce doresc americanii si israelienii de la mine, a declarat Assad la Conferinta de presa cu redactorii principali ai mass-media arabe de la Damasc. Israelul a comis nenumarate asasinate si nimeni in lume nu s-a sesizat. De exemplu, asasinarea lui Yasser Arafat. Cer sa fie infiintata o Comisie Internationala de cercetare pentru ca lumea sa nu mai taca." Intrebat daca va colabora cu anchetatorii ONU in ancheta privitoare la asasinarea lui Rafik el-Hariri, prudent, presedintele sirian a spus ca nu va refuza sa colaboreze cu oamenii ONU, dar nu in cadrul unei "anchete". Suveranitatea nationala a Siriei este mai importanta decat orice calcul politic, a declarat Assad. "Nu vom renunta la suveranitatea tarii, chiar daca acest lucru inseamna razboi".
Un pariu periculos
Presedintele sirian s-a angajat intr-un pariu periculos, spune prof. Ayal Zisser, seful Catedrei de istorie a Orientului Mijlociu de la Universitatea din Tel Aviv. In loc sa ajunga la un modus vivendi cu administratia americana si sa renunte la politica agresiva fata de Israel, el a decis sa nesocoteasca avertismentele occidentale. Acest lucru ii pun in pericol presedintia si regimul sau. Bashar Assad crede ca poate repeta politica de forta a tatalui sau, care l-a impresionat pe Bush-tatal, fostul presedinte al Statelor Unite. Analistii politici scriu ca Assad-fiul nu intelege ca lumea e alta si ca aparitia amenintarii globale a terorismului international a schimbat cartile jocului. A-i infrunta pe americani e un pariu teribil de periculos si lectia lui Saddam Hussein ar trebui sa-i stea in fata ochilor. Acum, scrie Zisser, Assad reinvie nu numai povestea asasinarii de catre israelieni a lui Arafat, ci si a premierului libanez Rafik el-Hariri. Assad inventeaza o conspiratie sionisto-americana de destabilizare a Orientului Mijlociu, ca si cum nu organizatiile extremiste palestiniene, unele avandu-si sediul chiar in Damasc, capitala Siriei, sunt responsabile de anchilozarea procesului de pace, ci Washingtonul si Ierusalimul. Siria a decis, probabil, strategic, sa renunte la sansa de a ajunge la o intelegere cu americanii, scrie profesorul Zisser, in cotidianul ebraic "Yediot Haharonot" (Ultimele Stiri). El spera ca timpul va juca in favoarea sa. George W. Bush e incurcat cu treburile irakiene, s-ar putea sa nu mai ajunga pana la sfarsitul cadentei de presedinte, si atunci ar lua sfarsit cei opt ani rai ai ofensivei americane impotriva regimului Bath din Siria. Pariu pe care Assad ar putea sa-l castige, dar sa-l si piarda. Oricum, zarurile au fost deja aruncate. Analistii politici nu-i dau sanse lui Assad sa reziste pana la sfarsitul anului 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.