Romania n-a fost niciodata un stat de drept, ci un paradis al coruptiei, indiferent de regimul politic. Miturile vremurilor de aur interbelice sau minunatei perioade comuniste sunt crezute doar de nostalgici, nationalisti si semidocti. Care nu sunt c
Romania n-a fost niciodata un stat de drept, ci un paradis al coruptiei, indiferent de regimul politic. Miturile vremurilor de aur interbelice sau minunatei perioade comuniste sunt crezute doar de nostalgici, nationalisti si semidocti. Care nu sunt chiar atat de putini, ci reprezinta majoritatea (cum au aratat sondajele cu privire la stadiul subcultural - si cel submoral - in care se afla natiunea). Daca vorbim de o majoritate si de unicul element de continuitate, indiferent de regim - coruptia - inseamna ca nu (doar) clasa politica este vinovata. Cand au venit comunistii la putere, au inlaturat elitele "burgheze", "mosieresti", intelectuale, cele din armata, administratie, industrie, banci. In locul lor au pus sa conduca tara "elemente sanatoase" din clasa muncitoare si taranime. Or, coruptie mai mare ca in comunism nu a fost niciodata, nici macar in postcomunism. Tot ce era monstruos in straturile profunde ale natiunii a fost incurajat sa iasa la suprafata. Cadrele de conducere din nomenclatura si securitate erau produsele claselor "progresiste" - lumpenproletariatul si taranimea saraca. Capitalismul hibrid de acum arata hidos tocmai pentru ca a fost facut de oamenii selectionati de comunism, pentru care nu conta natura obstacolelor (morale, legale) din calea propriei parveniri. Starea morala si intelectuala a natiunii impiedica consolidarea democratiei si functionalitatea institutiilor statului de drept. Or, clasa politica este doar un produs al starii natiunii.
Esecul lui Constantinescu sau esecul lui Nastase de a taia nodul gordian al coruptiei transpartinice nu este decat o consfintire a traditiei multiseculare care dureaza de pe vremea cand tarile romane plateau peschesul catre Inalta Poarta otomana. Sursele mele din PSD imi spuneau acum doi ani ca a fost mare amuzament in Delegatia Permanenta cand am facut "imprudenta" de a scrie in Ziua un editorial intitulat "Adrian, Adrian, taie nodul gordian!," in care ii atrageam atentia premierului de atunci ca daca nu taie raul coruptiei de la radacina partidul lor va pierde pe toate fronturile. Avertismentul a fost valabil si pe vremea lui Constantinescu si este valabil si pe vremea lui Basescu. Retelele coruptiei s-au dezvoltat cel mai bine cand era la putere FSN-PDSR-PSD, dar partidul lui Iliescu si Nastase a fost departe de a detine monopolul coruptiei (dupa cum era departe de stadiul de "partid-stat"). "Coruptii nostri" nu sunt mai buni decat "coruptii lor." Nu stiu daca Basescu este constient de miza politica imensa si de responsabilitatea morala care stau pe umerii lui. Judecand dupa protectia de care se bucura grupurile de interese din jurul PD, al Aliantei DA si a Palatului Cotroceni, luand in considerare "imunitatea" de care s-a bucurat filiera Cocos-Udrea sau alte filiere privilegiate (documentate de presa in ultima vreme), este exagerat sa ne gandim la el ca la un fel de Mantuitor al natiunii. N-a venit inca Mesia pentru aceasta natiune, dar daca actuala putere continua cu reforma Justitiei tot va fi un pas inainte.
Nodul gordian este o metafora. Dar ghemul complicat al retelelor coruptiei din aceasta tara este principala cauza pentru care prosperitatea nu ajunge la cei peste 95% dintre cetatenii tarii care nu fac parte din sistemul clientelar si oligarhic care a ramas la conducere, indiferent de cate alternante la putere au fost. Cand vom avea in fruntea tarii politicieni ale caror prioritati vor fi prosperitatea concetatenilor, intarirea statului de drept, consolidarea democratiei si regenerarea starii morale si intelectuale a natiunii, atunci va fi taiat nodul gordian. Asta nu poate fi munca unui singur om, fie ca-l cheama Basescu, Tariceanu sau "X-ulescu." Alexandru Macedon nu poate exista in democratie.
Nodul gordian nici nu mai poate fi taiat cu o singura lovitura de sabie. El trebuie desfacut cu grija si rabdare, iar pentru a reusi este nevoie de un singur lucru: ca legile existente sa fie aplicate. Daca societatea civila de la noi va fi in continuare in stare de pasivitate, fiind dominata de "legume", de genul "para malaiata in gura lui natafleata," care asteapta totul de la "clasa politica" si/sau de la UE, fara a misca insa un deget pentru a schimba ceva din jur, eventual propria viata, vom ramane iarasi ce am fost si chiar mai mult decat corupti. Principala cauza pentru care democratia noastra este nefunctionala, statul de drept o cvasifictiune, economia o improvizatie, iar integrarea in UE o autoiluzionare este pasivitatea societatii civile. Acesta este de fapt nodul gordian pe care trebuie sa-l desfacem. Impreuna, nu doar zece, o suta sau o mie din pseudoelita autoproclamata, ci cateva milioane de cetateni activi, carora le pasa de politica, adica de modul cum le sunt administrate interesele si soarta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.