Vremea se raceste accentuat in toata tara, incepand de astazi, pana pe 25 ianuarie. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca noptile si diminetile vor fi geroase, cu temperaturi minime cuprinse intre -20 si -10 grade, valori mai coborate,
Vremea se raceste accentuat in toata tara, incepand de astazi, pana pe 25 ianuarie. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca noptile si diminetile vor fi geroase, cu temperaturi minime cuprinse intre -20 si -10 grade, valori mai coborate, pana in jur de -25 de grade, fiind asteptate la inceput in nordul Moldovei, apoi in zonele depresionare si dealurile subcarpatice. De asemenea, in prima parte a intervalului de referinta, vantul va prezenta intensificari in regiunile extracarpatice, in special in Dobrogea, Baragan si Moldova, astfel incat local valoarea indicelui de racire va fi mai mica de -31 de unitati.
Medicii sfatuiesc batranii si copiii sa evite expunerea la frig. In mod deosebit cardiacii nu ar trebui sa iasa din case in zilele cand se inregistreaza temperaturi foarte scazute. In cazul in care acestia trebuie sa-si rezolve unele probleme, sufera de angina pectorala si apar crize, imediat trebuie sa ia o nitroglicerina si sa revina acasa.
Si presedintele Traian Basescu i-a atentionat pe politicienii romani "sa-si puna lucrurile pe roate, pentru a nu gasi luni tara sub troiene".
Cel mai rau si mai rau, se anunta probleme serioase in distributia gazelor.
Drumuri anevoioase
In judetul Alba se circula ieri cu dificultate pe DN67C, in zona Sugag, si pe DN74, in muntii Apuseni, pe Dealu Mare. De asemenea, traficul era ingreunat din cauza zapezii sau a poleiului pe alte aproape 20 de drumuri judetene. Stratul de zapada a masurat o jumatate de metru la Arieseni si Scarisoara, 34 cm la Oasa si Vadu Motilor si un sfert de metru la Abrud. Cea mai scazuta temperatura, de minus 11 grade Celsius, a fost la Rosia Montana.
Si in judetul si in municipiul Satu Mare circulatia rutiera s-a desfasurat cu dificultate. Colonelul Gheorghe Stramb, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Satu Mare s-a declarat ingrijorat de temperaturile foarte scazute si a informat autoritatile ca "apa ingheata in hidrante, iar masinile de interventie ale pompierilor nu pot fi alimentate, stingerea incendiilor fiind problematica uneori".
Frigul si zapada au creat probleme si in judetul Bistrita-Nasaud. Cel mai mult a nins la Rodna, stratul de zapada masurand ieri peste 50 cm, in timp ce la Anies erau 43 cm, iar la Telciu 42. In Muntii Bargaului, la Piatra Fantanele, zapada masura 37 cm, iar la Colibita, 45. La Bistrita, zapada masura 16 cm.
Mor oameni
Un barbat de 51 ani din comuna Caiuti, judetul Bacau, a fost gasit in soc hipotermic pe marginea unui drum din Vrancea. El a decedat la Spitalul din Panciu unde a fost dus pentru a i se acorda ingrijiri medicale. Frigul a facut zece victime in randul locuitorilor judetului Bacau, dintre care trei au decedat in urma degeraturilor, iar restul au fost spitalizate cu rani grave.
Porturile s-au inchis
In judetul Constanta, porturile maritime Constanta, Constanta Sud Agigea si Constanta fluvial au fost inchise ieri, din cauza vizibilitatii reduse, de sub o mila marina. Potrivit Port Control Constanta, comandantii navelor au fost avertizati sa isi ia toate masurile de siguranta pentru evitarea unui accident naval. Acestia sunt obligati sa aiba un om de veghe la bordul navei si sa transmita semnale de avertizare pe timp de ceata. La randul lor, reprezentantii Administratiei Canalelor Navigabile au anuntat ca traficul pe Canalul Dunare Marea Neagra a fost restrictionat pentru toate convoaiele de barje din cauza vizibilitatii reduse.
Seres ne aiureste
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a dat asigurari, la sfarsitul saptamanii trecute, ca agentii economici si consumatorii casnici din Romania nu vor avea de suferit ca urmare a diminuarii presiunii la gazele importate din Rusia, transmite Mediafax. El a declarat ca a existat o instiintare din partea Gazprom conform careia in aceasta perioada presiunea la gazele livrate prin punctul Isaccea urmeaza sa fie diminuata. "La noi nu e vorba de a afecta populatia si de acest lucru se convinge fiecare roman in momentul in care da drumul la aragazul de acasa", a declarat Seres. El nu a exclus posibilitatea ca, pentru urmatoarele trei zile, Dispeceratul National de Gaze (DGN) sa lanseze catre marii consumatori o solicitare in sensul diminuarii cantitatii de combustibil consumat. Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei se precizeaza ca DNG a luat deja mai multe masuri menite sa asigure livrarea de gaze la presiuni normale catre sectorul rezidential, "masuri care constau in cresterea productiei interne si a extrasului din inmagazinari la potential maxim (Romgaz si-a marit capacitatea de extractie cu un milion metri cubi pe zi, iar producatorii de energie electrica si termica au fost trecuti pe combustibili alternativi - pacura si carbune)". In plus, se precizeaza ca au fost reduse livrarile la niveluri minime catre combinatele chimice Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia, Viromet Victoria, Donau Chem Turnu Magurele, Sofert Bacau, Dolj Chim Craiova, astfel incat acestea sa-si mentina instalatiile in conditii de siguranta. De altfel, reprezentantii Azomures au declarat ca s-a luat masura intrarii in somaj tehnic timp de o saptamana, incepand de azi.
Probleme in Bucuresti
"Datorita temperaturilor scazute din Moldova si a consumului ridicat in sectorul rezidential, DNG a redirectionat cu prioritate o cantitate mai mare de gaze catre aceasta regiune, astfel incat presiunea gazelor livrate sa fie la valori normale. Ieri seara (n.r.-sambata) a fost remediata si livrarea catre orasul Botosani. Eventuale probleme locale in alimentare se pot datora distribuitorilor, care pot fi afectati, de asemenea, de temperaturile scazute", se mai arata in comunicatul MEC. In judetul Botosani, situat in extremitatea magistralei de gaz pentru nordul Moldovei, presiunea in conducte a scazut la jumatate din cat ar fi necesar, transmitea ieri Rompres, ceea ce inseamna ca problema presiunii gazelor nu fusese rezolvata. "Cu privire la situatia de la Botosani, in ce priveste presiunea de gaz in retea, am informat Guvernul si pe ministrul Seres. In aceasta situatie, pentru redresarea presiunii gazului la capatul de magistrala din nordul tarii, ar fi necesar sa se apeleze, pentru catva timp, la stocurile de rezerva", a declarat prefectul Cristian Roman. De mentionat, sambata, la Botosani, au fost intre minus 19 si minus 12 grade Celsius si au fost probleme. Acum se asteapta temperaturi chiar si de minus 25 grade. La temperaturi atat de scazute, extragerea gazelor din depozitele de inmagazinare este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila. Astfel, este posibil ca si in Capitala sa apara probleme cu gazele, pentru ca Bucurestiul este aprovizionat, in aceasta perioada, in special din depozitul de la Butimanu-Bilciuresti. Inca de la inceputul anului, cand au aparut primele probleme in aprovizionarea cu gaze de import, producatorii interni, Petrom si Romgaz au anuntat ca-si maresc productia cu circa 5%. In ceea ce priveste importurile de gaze din Rusia, directorul DNG, Marius Stroia, a spus ca la statia Mediesul Aurit (jud. Satu-Mare) cantitatile primite sunt conform contractelor incheiate. In schimb, la punctul de intrare Isaccea (jud. Tulcea) livrarile sunt fluctuante, existand uneori reduceri de 9-10% fata de cantitatea obisnuita, transmite Mediafax.
In concluzie, marii producatori industriali care folosesc gaze au fost fie intrerupti, fie pusi sa produca utilizand alte surse de combustibil, desi Codrut Seres a dat asigurari ca agentii economici nu vor avea de suferit ca urmare a diminuarii presiunii la gazele importate din Rusia. Ceea ce inseamna fie ca ministru nu stie ce spune, fie ca ne duce de nas!
La mana rusilor
O data in plus se dovedeste dependenta excesiva a Europei fata de Federatia Rusa. Gigantul Gazprom a redus saptamana trecuta cantitatea de gaze livrata Europei, ca urmare a temperaturilor scazute. Temperaturile au scazut in centrul Rusiei pana la minus 30 de grade Celsius, in unele regiuni din Siberia atingand chiar minus 50 de grade Celsius. Gazprom, care furnizeaza 25% din gazul consumat in Uniunea Europeana, a indicat ca livrarile de gaz "catre clientii rusi au crescut cu 40% in raport cu volumul prevazut, iar cele destinate clientilor europeni, cu 17%". Potrivit primelor informatii ajunse la Comisia Europeana, scaderile in livrarile de gaze rusesti difera mult de la o tara la alta. In Ungaria, acestea au scazut cu 20%, in Italia cu 5%, iar in Serbia-Muntengru si Bosnia-Hertegovina cu 25%. Pentru celelalte tari, situatia pare in continuare normala, a declarat Ferran Tarradellas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, Andris Piebals, transmite Rompres. Totusi, ministrul italian al Industriei, Claudio Scajola, a convocat o sedinta de criza pentru a lua in discutie situatia creata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.