DN1 a fost blocat in noaptea de joi spre vineri de 50 de automarfare si autocamioane, la iesirea dinspre Brasov spre Bucuresti, soferii protestand fata de decizia de restrictionare a accesului pe acest traseu pentru masinile cu gabarit depasit si uti
DN1 a fost blocat in noaptea de joi spre vineri de 50 de automarfare si autocamioane, la iesirea dinspre Brasov spre Bucuresti, soferii protestand fata de decizia de restrictionare a accesului pe acest traseu pentru masinile cu gabarit depasit si utilizarea rutei ocolitoare Cheia. Conducatorii auto considera ca traseul impus este impracticabil din cauza ninsorii. Conflictul dintre soferi si politistii brasoveni a determinat apelul la fortele de interventie rapida si sosirea la fata locului a reprezentantilor autoritatilor locale, protestul incheindu-se doar dupa ce soferilor li s-a permis accesul pe DN1. "Ne rupem masinile in doua daca mergem pe la Cheia. Sunt numai gropi acolo si acum, cand ninge, e imposibil de circulat. Nu mai putem continua in acest fel. Cerem sa putem folosi din nou DN1 pentru a tranzita zona", a declarat unul dintre soferii protestatari. Politistii de la Serviciul Rutier au incercat sa-i convinga pe soferi sa plece, dar nu au reusit. Treptat, spiritele au inceput sa se agite, situatie in care au fost chemati politistii din Forta de Interventie Rapida, care au actionat, potrivit Mediafax, cu gaze lacrimogene pentru intimidarea conducatorilor auto.
Soferi furiosi
"Incidentul a avut loc din cauza conditiilor meteo. Mai multe TIR-uri care au iesit din Brasov, pe traseul permis, in directia Prahova, s-au blocat in zona Bradet. A fost indeajuns probabil ca doua TIR-uri sa derapeze si sa nu mai poata urca pentru ca restul vehiculelor grele sa ramana blocate. Astfel ca soferii s-au intors si au venit pe DN1, pe ruta Predeal, cu toate ca stiau ca DN1 este o ruta interzisa. Coloana a fost oprita de un filtru al nostru, in zona Barste. Soferii erau furiosi si cereau sa li se permita trecerea", a declarat inspectorul principal Cornel Zaharia, din cadrul Politiei Brasov. Pentru a aplana conflictul, la fata locului a ajuns prefectul de Brasov, Aurelian Danu, autoritatile hotarand, in final, sa acorde accesul temporar al TIR-urilor pe DN1. Potrivit prefectului, ruta ocolitoare DN1A, recomandata TIR-urilor, nu a fost construita pentru masini de mare tonaj, iar, in conditii de iarna, accesul pe acest traseu este foarte dificil. In cursul zilei de ieri a fost reimpusa restrictia de circulatie pe DN1.
"Pentru ce platim rovigneta?"
Asociatia Transportatorilor Rutieri in Constructii (ATRC) a cerut autoritatilor statului sa anuleze de urgenta restrictiile "aberante" impuse vehiculelor cu masa totala de peste 7,5 tone, deoarece, "intreg transportul rutier sta pe un butoi de pulbere". "Cum este posibil ca, in conditiile in care rutele, asa-zis ocolitoare, sunt impracticabile din cauza accidentelor si nametilor, sa li se interzica autocamioanelor circulatia pe DN1? Ce coloana oficiala trebuia sa treaca pe DN1 pentru ca politia si jandarmii sa intervina in forta agresand conducatorii auto ce incearca cu disperare sa gaseasca solutii pentru a-si efectua transportul? Pentru ce platim rovigneta?" se intreaba presedintele ATRC, Augustin Hagiu.
E60 blocat de muncitorii de la Mechel
Si drumul E60 a fost blocat ieri pentru mai multe ore, de zeci de muncitori de la Combinatul Mechel Campia Turzii, intr-un protest spontan declansat de nemultumirile privind inchiderea pe o perioada determinata a doua sectii din cadrul societatii. Muncitorii au iesit in strada pentru a protesta fata de intentia patronatului de a mentine inchise temporar Laminorul si Otelaria. Traficul rutier spre Campia Turzii a fost deviat pe doua variante. Liderul sindicatului de la Mechel Campia Turzii, Milu Rusu, i-a acuzat pe patronii rusi de la combinat ca nu mai vor sa redeschida cele doua sectii inchise temporar, Otelaria si Laminorul, "pentru a vinde fabrica la fier vechi". "La cele doua sectii lucreaza circa 1.200 de persoane, care ar putea ramane pe drumuri daca rusii le vor inchide. Am cerut interventia Prefecturii si AVAS pentru a se gasi o solutie de rezolvare a acestei situatii", a precizat Rusu. Dupa-amiaza circulatia a fost reluata iar negocierile intre patronat si sindicalisti vor fi reluate luni, a declarat, pentru Mediafax, prefectul de Cluj, Alin Tise.
Zapada pune stapanire pe tara
Mai multe drumuri judetene din Neamt erau blocate ieri dimineata, din cauza viscolului, iar pe drumurile nationale circulatia se desfasura cu dificultate. In zonele afectate de ninsoare si de vantul care a viscolit zapada actionau mai multe utilaje de deszapezire.
Gerul a pus stapanire si pe Maramures, iar mercurul termometrelor a coborat pana la minus 20 grade Celsius in noaptea de joi spre vineri. Potrivit dispeceratului Companiei Apele Romane din Baia Mare, cea mai scazuta temperatura din acest an, minus 20 grade Celsius, s-a inregistrat in localitatile Poienile de sub Munte si Ruscova. In orasul Targu Lapus au fost ieri dimineata minus 18 grade Celsius, la Sighetul Marmatiei minus 15 grade Celsius, iar in municipiul Baia Mare, minus 14 grade Celsius.
Viscolul si ninsorile abundente cazute in judetul Vaslui au ingreunat traficul rutier, iar ambulantele, desi dotate corespunzator pentru iarna au facut fata cu greu solicitarilor. Pentru ca viata bolnavilor sa nu fie pusa in pericol, conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) a instituit un comandament pentru situatii de urgenta.
"Am decis instituirea unui comandament pentru situatii de urgenta, deoarece se circula foarte greu, pe drumuri se formeaza suluri de zapada iar vantul viscoleste zapada. Drumurile impracticabile ne creeaza probleme serioase", a declarat doctorul Dan Petrovici, director SAJ Vaslui. Vremea nefavorabila a creat probleme si elevilor care nu au putut ajunge la cursuri. In judet se actiona ieri cu 20 de utilaje de deszapezire de la SC Lucrari, Drumuri si Poduri Vaslui, eforturile drumarilor fiind insa inutile, din cauza vantului puternic.
Nameti de 3 metri pe Novaci-Ranca
DN67C Novaci-Ranca a fost blocat de nameti inalti de zapada de peste 3 m, facand imposibila circulatia, inca din seara zilei de joi, din cauza viscolului puternic care s-a abatut asupra zonei montane Ranca-Gorj.
In judetul Mehedinti, sapte localitati au fost izolate din cauza zapezii: Balvanestii de Jos, Parlage, Paunesti, Godeanu, Siroca, Marga si Balta.
Ger a fost si in judetul Bistrita-Nasaud, temperaturile coborand pana la minus 19 grade Celsius in localitatea Telciu, in apropierea Muntilor Tiblesului. Traficul rutier se desfasura in conditii de iarna in tot judetul, iar stratul maxim de zapada atingea aproape 40 de centimetri, la Valea Mare, in Muntii Rodnei.
In judetul Iasi, peste 100 de masini au ramas inzapezite pe DJ248 A, intre localitatile Voinesti si Tibanesti. Din cauza troienelor, circulatia a fost blocata timp de 5 ore, pana la interventia drumarilor. Serviciile de ambulanta au intervenit cu mare dificultate in mai multe comune ramase izolate.
Drumarii ameninta cu greva
Si ca si cum nu ar fi suficiente probleme, in plina iarna, sindicalistii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), ameninta ca vor lasa soselele nationale inzapezite, nemultumiti ca nu au primit nici un raspuns in legatura cu cererea lor de majorare a salariilor cu 17%. Si asta pentru ca Ministerul Finantelor a intarziat aprobarea bugetului Companiei. Liderii de sindicat spun ca angajatii Companiei au salarii cu o treime mai mici fata de alti salariati ai Ministerului Transporturilor. Biroul de presa al Ministerului Transporturilor anunta ca administratia CNADNR va avea discutii cu sindicalistii la mijlocul saptamanii viitoare si tot atunci ar urma sa fie aprobat si bugetul pentru Companie. La CNADNR lucreaza peste 6.700 de salariati, iar 1.500 dintre ei sunt muncitori care primesc salariul minim pe economie.
Avertizare meteo
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor anunta ca, incepand de luni, pana miercuri, in toata tara, vremea va fi geroasa. Astfel, din noaptea de 22/23 ianuarie vremea se va raci accentuat in toata tara. Noptile si diminetile vor fi geroase, cu temperaturi minime cuprinse intre minus 20 si minus 10 grade, valori mai coborate, pana in jur de minus 25 de grade, fiind asteptate la inceput in nordul Moldovei, apoi in zonele depresionare si in Dealurile Subcarpatice. De asemenea, in prima parte a intervalului, vantul va prezenta intensificari in regiunile extracarpatice, in special in Dobrogea, Banat si Moldova, astfel incat local valoarea indicelului de racire va fi mai mica de minus 31 de unitati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.