Noua persoane din judetul Prahova au fost internate in Spitalul de Boli Infectioase Ploiesti, dupa ce au mancat carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis si s-au imbolnavit de trichineloza. Potrivit sefului DSP Prahova, dr. Bogdan Nica, cele no
Noua persoane din judetul Prahova au fost internate in Spitalul de Boli Infectioase Ploiesti, dupa ce au mancat carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis si s-au imbolnavit de trichineloza. Potrivit sefului DSP Prahova, dr. Bogdan Nica, cele noua persoane s-au imbolnavit de trichineloza dupa ce au consumat carne de porc cumparata de la diversi comercianti neautorizati, carne care nu a fost dusa la laborator, pentru examenul trichineloscopic. De la inceputul acestui an, in Prahova au fost diagnosticate cu trichineloza 17 persoane, 11 in Ploiesti si sase in orasul Campina.
Si la Spitalul din Tecuci, zece persoane, dintre care trei copii, au fost internate, cu simptome de trichineloza, din cauza inconstientei unui medic veterinar. Primele trei persoane au ajuns la sectia Boli Infectioase a Spitalului Municipal "Anton Cincu" din Tecuci in urma cu trei zile, ulterior alte sapte fiind internate. "Li s-au facut analizele si s-a constatat o modificare a unui parametru biologic ce ar putea semnifica reactia organismului la prezenta unui parazit. Drept urmare, in scop profilactic, au fost internate si supuse tratamentului antiparazitar" a declarat ieri dr. Ionica Ivanov. Aceste cazuri suspecte de trichineloza au aparut dupa sacrificarea unui porc pe 23 decembrie, din carnea caruia au consumat trei familii. Desi proprietarul animalului s-a prezentat la medicul veterinar Radu Vasiliu cu probe pentru examenul trichineloscopic, doctorul, dand dovada de o crasa neglijenta in serviciu, a emis un certificat de consum in conditiile in care porcul era bolnav de parazitoza. Medicul a fost amendat cu 30 de milioane de lei vechi, iar Colegiul Medicilor Veterinari urmeaza sa ia o hotarare privind posibilitatea ridicarii dreptului de a profesa. De asemenea, este posibil sa fie formulata o plangere penala impotriva acestuia, in conditiile in care viata mai multor oameni a fost pusa in pericol.
Alte 16 persoane din comuna aradeana Sepreus au ajuns la spital in ultimele zile, fiind bolnave de trichineloza. Conform DSVSA Arad, 25 de persoane s-au imbolnavit in comuna, dintre care 16 au fost internate in spitale, din cauza ca au facut forme mai severe ale bolii. "S-a confirmat existenta focarului de trichineloza, existand animale bolnave in mai multe gospodarii din toata comuna. Au fost luate masuri de prevenire a extinderii bolii, iar orice sacrificare de animal va fi facuta doar sub supravegherea medicilor veterinari", a declarat Viorel Agud, seful DSVSA Arad.
In urma cu doua zile, specialistii de sanatate publica din Ministerul Sanatatii atentionau ca, in ultima perioada, a crescut numarul imbolnavirilor de trichineloza, semnalandu-se focare de infectie in judetele Galati, Ilfov, Arad si Prahova si un caz suspect in judetul Calarasi. Trichineloza este boala periculoasa determinata de consumul de carne sau preparate din carne de porc infestata cu Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic. Simptomele in cazul infectarii sunt: dureri abdominale, greata, anorexie, diaree, precum si mialgii asociate cu tumefactia maselor musculare si tensiune dureroasa, dificultati de masticatie, respiratie, mers prin miozita, eruptii urticariene, febra, tulburari neuropsihice, tulburari respiratorii si tulburari cardiace. La primele semne ale bolii, cel in cauza trebuie obligatoriu sa se prezinte la cabinetul medicului de familie sau al specialistului. In vederea prevenirii imbolnavirilor de trichineloza, specialistii de sanatate publica fac apel la reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara sa intensifice controalele sanitar-veterinare in aceasta perioada in locurile unde se comercializeaza carne si produse din carne. De asemenea, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, indiferent de destinatia carnii de porc - consum propriu sau comercializare, sa efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic. In cazul in care examenul este pozitiv, carnea sau preparatele din carne provenite de la animale infestate cu Trichinella Spiralis trebuie distruse prin ardere sau ingropare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.