Utilizarea telefonului mobil nu duce la cresterea riscului de dezvoltare a unei tumori pe creier, se afirma in cel mai complex studiu efectuat pe acest subiect, informeaza BBC News. Studiul, realizat pe 2782 de persoane din Marea Britanie, a relevat
Utilizarea telefonului mobil nu duce la cresterea riscului de dezvoltare a unei tumori pe creier, se afirma in cel mai complex studiu efectuat pe acest subiect, informeaza BBC News. Studiul, realizat pe 2782 de persoane din Marea Britanie, a relevat ca nu exista o legatura intre aparitia gliomurilor, cea mai frecventa forma de tumoare pe creier, si folosirea indelungata a telefoanelor mobile. Printre cei care sufera de acest tip de cancer, tumorile pareau sa apara cu o mai mare frecventa in partea capului pe care obisnuiau sa tina telefonul. Dar studiul, publicat in British Medical Journal, sustine ca oamenii asociau artificial vorbitul la telefon cu regiunea creierului in care se dezvoltase tumoarea. Cercetarea care a fost realizata de filiala britanica a unui proiect international numit Interphone intareste concluziile unor studii anterioare care sustineau ca nu exista o legatura dovedita intre cancer si folosirea telefonului mobil. Echipa de cercetatori, reunind oameni de stiinta de la Univeristaea din Leeds, Institutul de cercetari pentru cancer si Centrul medical Queens din Nottingham, a intervievat 966 de persoane diagnosticate cu gliom si 1.716 oameni sanatosi, din cinci regiuni ale Marii Britanii. Toti cei 2783 de repondenti au fost chestionati asupra obiceiurilor de utilizare a telefonului mobil, in ultimii zece ani. Voluntarii au fost rugati sa povesteasca in amanunt cat de mult si-au folosit telefoanele mobile, cat de des au folosit acesoriile hands-free si ce tipuri de telefoane au folosit.
Copiii nu ar trebui sa foloseasca telefonul mobil
"Pentru cei care utilizeaza telefonul mobil in mod regulat nu exista un risc crescut ca acestia sa dezvolte un gliom", a declarat Patricia McKinney, profesor de epidemiologie pediatrica la Universitatea din Leeds si coautor al studiului. Ea a recunoscut, totusi, ca pare sa existe riscul ca cei care dezvolta tumoarea sa o dezvolte mai degraba pe partea capului unde tineau telefonul. Echipa de cercetatori nu crede, insa, ca exista o legatura de cauzalitate intre cele doua fenomene si dau vina pentru aceasta asociere pe declaratiile partinitoare ale utilizatorilor de mobil care stiau pe ce parte au tumoarea. Consiliul national pentru protectie impotriva radiatiilor a afirmat ca, desi rezultatelor cercetarii aduc vesti bune, utilizatorii de mobile nu au primit o asigurare ferma. Consiliul a mentionat ca nu isi va schimba dispozitia potrivit careia copiii nu ar trebui sa foloseasca telefonul mobil, decat daca este absolut necesar. "Este cel mai mare si mai complet studiu asupra legaturii dintre gliomuri si telefoanele mobile de pana acum, si intareste alte rezultate care sustin ca nu exista o legatura intre cele doua lucruri. Desi nu stim multe despre efectele pe termen lung ale utilizarii mobilelor, aceste rezultate sunt imbucuratoare pentru toti cei care folosesc telefonul mobil", a declarat Kat Arney, de la Cancer Research UK. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.