De mai multe saptamani, specialistii sportului romanesc cauta cu disperare solutii pentru a acoperi programele federatiilor nationale sportive, fiind nevoiti sa taie in carne vie din banii programati, initial, la alte capitole aflate in dosarul ANS (
De mai multe saptamani, specialistii sportului romanesc cauta cu disperare solutii pentru a acoperi programele federatiilor nationale sportive, fiind nevoiti sa taie in carne vie din banii programati, initial, la alte capitole aflate in dosarul ANS (Agentia Nationala pentru Sport). Dupa ce au aflat ca bugetul alocat de Guvern este cu mult mai mic decat cel de anul trecut, numai la capitolul federatii sportive suma totala diminuandu-se cu aproape o suta de miliarde RON, sefii institutiei din Str. Vasile Conta au restabilit prioritatile si au recalculat proiectele bugetare pentru 2006. Mai exact, presedintele ANS a decis sa acopere, cu avizul Cancelariei premierului, fondurile anuale necesare pentru pregatirea loturilor nationale si pentru participarea acestora la competitii. "Nu este o bucurie sa ai un buget mai mic. Iar cand trebuie sa gestionezi o saracie, nu este deloc usor. Am reanalizat situatia si am decis sa alocam federatiilor sportive in 2006 aceleasi cote bugetare ca anul trecut, pe baza programelor prezentate. Totodata, ANS va controla cu o mai mare exigenta modul in care federatiile cheltuiesc banii publici si cum duc la indeplinire programele. Se poate ajunge chiar la masura de a le solicita restituirea unor sume, in cazul in care programele pe baza carora s-a efectuat finantarea de catre ANS nu sunt realizate la parametrii de calitate si eficienta cu care s-au angajat", ne-a declarat, ieri, presedintele ANS, Florian Gheorghe.
Astfel, conform noului program bugetar stabilit de ANS, "gaura" initiala de o suta de miliarde RON a fost acoperita de la celelalte capitole. Mai exact, au fost transferate 60 de miliarde RON de la capitolul "Investitii", iar restul de bani, pana la o suta de miliarde RON, au fost luati de la cluburile ANS, de la complexurile nationale sportive si de la directiile judetene pentru sport, la ultimele doua capitole suma initiala fiind redusa cu vreo noua miliarde RON. Din pacate, ingenioasa miscare nu rezolva decat pentru moment situatia alarmanta in care se gaseste sportul romanesc, diminuarea bugetului alocat pentru investitii bulversand total programele demarate in anii trecuti de ANS pentru modernizarea bazelor sportive din tara. Desigur, presedintele Gheorghe Florian (foto) spune ca a primit asigurari din partea guvernantilor ca sportul romanesc va fi luat in vedere la rectificarile bugetare din 2006. Dar, pana atunci, investitiile pentru modernizarea si cosmetizarea bazelor ANS vor stagna. "Avem promisiuni clare din partea Cancelariei ca vom primi bani la rectificarile bugetare ulterioare. Pana atunci, insa, toate federatiile trebuie sa constientizeze faptul ca banii publici nu se pot cheltui fara o atentie sporita", a atentionat Florian. "Conform Legii Educatiei Fizice si Sportului, federatiile sportive nationale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si fara scop lucrativ, ceea ce le confera posibilitatea, dar atentie, nu si obligativitatea, pentru a obtine de la bugetul de stat fonduri in acest domeniu. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca, avand in vedere tocmai prevederile acestei legi, federatiile au obligatia, la randul lor, de a atrage si fonduri proprii, care sa se constituie intr-un fond complementar banilor publici acordati. Mai exact, federatiile trebuie sa dea dovada si de un manageriat bun. Retete pentru atragerea fondurilor private exista si functioneaza, dar unii dintre conducatorii de federatii prefera sa stea in birou si sa spuna ca nu ajung banii. Nu se poate sa faci treaba doar cu banii Statului", a concluzionat presedintele ANS.
Referindu-se la date concrete, directorul Directiei Programe ale Structurilor Sportive din cadrul ANS, Mihai Capatana, a precizat ca suma totala a bugetului federatiilor sportive pe 2005 a fost de 506 miliarde RON, "iar pentru 2006, in urma consultarilor dintre ANS si Cancelaria premierului, vorbim acum despre aproximativ aceeasi suma." Capatana a adaugat ca, in 2006, obiectivele federatiilor si programele concepute sunt diferite fata de 2005, astfel ca, si repartitia bugetelor va suferi modificari. "Trebuie sa precizam, din start, ceva foarte important: suma totala alocata la bugetul federatiilor nu garanteaza si ca bugetul pentru fiecare federatie in parte va fi acelasi cu cel din 2005", a subliniat unul dintre cei mai valorosi specialisti ai ANS. Totodata, directorul Mihai Capatana a mai precizat ca foaia de buget destinat federatiilor sportive pe 2006 a sosit in urma cu zece zile de la Cancelaria premierului cu o suma mai mica. "A fost o scadere initiala fata de bugetul pe 2005, cu 21%, ceea ce insemna cam 401 miliarde RON, fata de 506 miliarde RON. Nu ne puteam indeplini programele si obiectivele pe 2006 daca bugetul era redus atat de drastic", a explicat Capatana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.