In urma anchetelor publicate de ziarul ZIUA referitoare la tranzactiile dubioase dintre George Copos si Compania Loteria Nationala Romana, cu privire la tranzactionarea prin supraevaluare a unor spatii comerciale, Departamentul National Anticorupt
In urma anchetelor publicate de ziarul ZIUA referitoare la tranzactiile dubioase dintre George Copos si Compania Loteria Nationala Romana, cu privire la tranzactionarea prin supraevaluare a unor spatii comerciale, Departamentul National Anticoruptie a declansat urmarirea penala impotriva vicepremierului Romaniei. George Copos si partenerii sai de afaceri, Nicolae Cristea, directorul general al Loteriei Romane, si Roza Gilio Giuzepe, administrator la Ana Grup, sunt acuzati de abuz in serviciu si evaziune fiscala. Practic, anchetatorii anticoruptie investigheaza modul in care miliarde de lei din banii publici s-au scurs de la Loteria Romana catre buzunarele vicepresedintelui Partidului Conservator. George Copos va trebui sa dea explicatii privind modul in care a vandut, prin intermediari, printre care si subalternul sau Roza Gilio Giuzepe, administrator in acelasi timp si la SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, la un pret supraevaluat catre Loteria Romana zeci de sedii apartinand Ana Electronic. In acest sens, procurorii anticoruptie au trimis citatii pe numele tuturor celor implicati in afacere - George Copos, Nicolae Cristea, Roza Gilio Giuzepe-, cei trei urmand sa se prezinte la sediul Departamentului National Anticoruptie saptamana viitoare.
Pentru a veni in sprijinul anchetatorilor, ZIUA publica in numarul de azi alte doua cazuri in care sedii ale Ana Electronic au fost vandute, prin intermediari, catre Loteria Romana la un pret supraevaluat. Este vorba despre doua spatii comerciale din Suceava si Tulcea. Situatiile de acest gen sunt insa mult mai numeroase, ele putand fi intalnite in toata tara.
Copos sa fii, noroc sa ai!
George Copos este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai influente personaje din Romania, numele sau fiind asociat de cele mai multe ori cu afacerile in turism, electronice si mai ales fotbal. Patron al clubului FC Rapid, de curand, mai exact de la sfarsitul anului 2004, George Copos a intrat si in viata politica fiind numit vicepremier in cabinetul Tariceanu. O functie ce s-a dovedit pana in acest moment a fi totusi prea grea pentru vicepresedintele Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu. Dovada este faptul ca George Copos se numara printre cei mai slabi membri ai actualului Guvern.
40 de milioane de euro in cateva luni
Situatia pare sa nu-l deranjeze insa pe vicepremierul de sub Podul Grant care isi vede linistit de treaba si de afacerile sale, strangand cu migala ban dupa ban si avand grija sa urce cat mai sus in topurile celor mai bogati romani. Averea sa creste ametitor an de an, numai in ultimele luni acesta reusind sa puna de-o parte aproximativ 40 de milioane de euro, astfel ca avutia vicepremierului a ajuns la peste doua sute de milioane de euro.
O suma ametitoare, dar care ascunde in spate fel de fel de jocuri si inginerii financiare facute de George Copos. Banul public a reprezentat in multe situatii calea de imbogatire a conservatorului. Si asta pentru ca, se stie, afacerile cu statul sunt cele mai profitabile. Cert este ca vicepremierul arata o lipsa totala de respect fata de milioane de oameni care traiesc de pe o zi pe alta din salarii mizere si nu ezita sa bage mana in buzunarele acestora.
Relatie speciala cu Loteria
Institutia aleasa de George Copos pentru a-si atinge unele scopuri a fost, nu de putine ori, Loteria Romana. ZIUA a prezentat pe larg relatiile apropiate dintre vicepremier si Compania Loteria Nationala Romana, institutie condusa de Nicolae Cristea, un personaj ce se bucura de protectia vicepremierului. De curand, ziarul nostru a dezvaluit ca vicepremierul din Giulesti trage sforile pentru a pune mana pe Loterie. O situatie negata vehement de Copos. Tot de curand, ZIUA a prezentat noi dovezi care atesta colaborarea fructuoasa dintre patronul rapidist si aceasta institutie, deci dintre George Copos si banul public. In urma cu aproximativ o saptamana am aratat cum a reusit adjunctul lui Dan Voiculescu sa puna mana pe cateva miliarde de lei cu ajutorul protejatului sau Nicolae Cristea. Era vorba despre un spatiu comercial din Ramnicu Valcea vandut de George Copos unui om de-al sau, administrator la "Ana Grup", pentru aproximativ doua miliarde de lei, care apoi l-a vandut Loteriei Romane pentru circa sapte miliarde de lei. Spuneam, in momentul in care am prezentat acest caz, ca asemenea situatii pot fi intalnite si in alte judete din tara. Astazi suntem in masura sa prezentam alte doua asemenea cazuri. Cazuri identice, dar in care difera sumele.
Aceleasi personaje, alte sedii
Este vorba despre doua spatii, unul din Suceava si altul din Tulcea. Si aici George Copos a simtit mirosul banilor. Al banilor publici, desigur. Datele problemei din acest caz sunt identice cu cele de la Ramnicu Valcea, iar metoda de lucru a vicepremierului este simpla si la prima vedere, legala. Partenerii lui George Copos la aceste doua afaceri au fost aceiasi ca si la Ramnicu Valcea. Mai exact, Loteria Romana, prin directorul ei Nicolae Cristea, si Roza Gilio Giuzepe. Acesta din urma, administrator la SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, este un subaltern de-al lui George Copos fiind administrator la "Ana Grup" si adminstrator si actionar la "Ana Electric", alaturi de George Copos, care detine 91,5%, sau fiica acestuia, Alexandra, care are 1%. Acelasi Roza Gilio Giuzepe poate fi intalnit si la "Ana Imep", "Ana Group" sau "Ana Hotels". Niste societati ce apartin conservatorului George Copos.
Trei miliarde de la Suceava
Astfel, la Suceava profitul realizat de vicepremierul giulestean a fost de nu mai putin de aproximativ trei miliarde de lei. Obiectul tranzactiei a fost un spatiu comercial situat la parterul unui imobil din Suceava, strada Stefan cel Mare nr. 3, bloc 8. Un spatiu ce apartinea SC "Fast Service Electronica" SA, societate inghitita intr-un mod dubios de George Copos, dar care era folosit de fostii salariati ai "Fast Service", in baza unor contracte de asociere in participatiune incheiate pe o perioada de sase ani (2000-2006). In acest caz, spatiul era folosit de SC "Bi-Com International" SRL.
Faptul ca acel imobil reprezenta o sursa de venit pentru cel putin o familie sau ca in contractul de asociere in participatiune era stipulat ca fostii salariati ai "Fast Service" au drept de preemptiune asupra acelei incaperi nu a contat pentru adjunctul lui Voiculescu nici cat negru sub unghie. Pe George Copos nu l-au interesat decat buzunarele sale. Astfel, vicepremierul a vandut spatiul firmei SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, societate administrata de Roza Gilio Giuzepe, subalternul sau, pentru suma de 867.229.891 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 164.773.109 lei vechi. Deci pentru un pret total de 1.032.000.000 lei vechi.
La doar cateva zile insa, brusc valoarea acestui spatiu s-a marit de patru ori. Incaperea in care isi desfasurau activitatea fostii salariati ai SC "Fast Service Electronica" SA nu a stat prea mult in proprietatea lui Roza, care, la randul sau, a vandut spatiul mai departe. Cumparatorul? Firesc Loteria Romana. Pretul? De patru ori mai mare.
Concret, SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL a vandut spatiul comercial catre Loteria Romana, subliniem la doar cateva zile, pentru suma de 85.000 de euro, adica 3.468.595.000 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 659.033.050 lei vechi. O tranzactie simpla, dar care i-a adus lui George Copos peste trei miliarde de lei. O tranzactie in care un rol urias l-au avut Nicolae Cristea si Loteria Romana, care nu avut nici o jena in a oferi banii publici vicepremierului de sub Podul Grant.
Aceeasi inginerie la Tulcea
Aceeasi situatie poate fi intalnita si la Tulcea. Manevra a fost similara, iar tunul dat de politicianul rapidist, la fel, unul de miliarde de lei. Personajele au fost si de aceasta data aceleasi. Mai exact, George Copos, Roza Gilio Giuzepe si, desigur, Compania Loteria Nationala Romana, prin Nicolae Cristea. Obiectul tranzactiei a fost de asemenea un spatiu comercial ce apartinea aceleiasi societati pe care a pus Copos mana, SC "Fast Service Electronica" SA, si care era folosit de fostii salariati in baza unui contract de asociere in participatiune. Este vorba de SC "Star Alpine" SRL.
Obiectul tranzactiei a fost un spatiu comercial situat in Tulcea, strada Babadag, bloc 4. Astfel, SC "Ana Electronic" SA a vandut incaperea catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL pentru 936.134.454 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 177.865.546 lei vechi, rezultand un pret total de 1.114.000.000 lei vechi. Si de data aceasta, cumpararea de catre "Rom Tour" a spatiului nu a fost decat o manevra, un prim pas facut de Copos catre banii Loteriei. In acest sens, la cateva zile de la aceasta tranzactie, Roza Gilio Giuzepe a vandut spatiul catre Compania Loteria Nationala Romana pentru un pret, la fel, de aproximativ patru ori mai mare. Adica pentru suma de 90.000 de euro, echivalentul a 3.672.630.000 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 697.799.000 lei vechi. Deci pentru 4.370.429.000.
Si in acest caz avem de-a face cu o tranzactie simpla. O tranzactie prin care George Copos a reusit sa bage mana in bugetul statului, e drept ajutat din plin de protejatul sau Nicolae Cristea, pentru a lua peste trei miliarde de lei.
Ascuns dupa intermediari
Practic, George Copos a reusit sa puna mana, prin aceste doua tranzactii, pe nu mai putin de peste sase miliarde de lei vechi. O suma mica pentru conservatorul rapidist dar enorma pentru milioane de oameni. Chiar daca vicepremierul s-a ascuns de fiecare data in spatele unor intermediari, este lesne de inteles unde au ajuns banii Loteriei.
Interesant este ca toate aceste tranzactii prezentate de ZIUA, cele de la Ramnicu Valcea, Suceava si Tulcea, au fost facute in acelasi timp, sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, si la acelasi Birou Notarial Public. Este vorba despre Biroul Notarial Public Georgeta Popescu. Un aspect care nu dovedeste altceva decat ca intreaga manevra a fost bine gandita si bine pusa in practica.
Totusi, vicepremierul si conducerea Companiei Loteria Nationala Romana ar trebui sa dea explicatii in ceea ce priveste preturile supraevaluate ale spatiilor. Ar trebui sa explice de asemenea si cum a fost posibil ca in cateva zile valoarea acestor spatii, aflate in orase diferite, sa creasca de trei sau patru ori. Sunt intrebari care pana in acest moment au ramas fara raspuns.
Regretele conservatorului
ZIUA i-a contactat si de aceasta data pe toti cei implicati in afacere pentru a obtine mai multe explicatii. Cum era de asteptat, reprezentantii Companiei Loteria Nationala Romana nu au fost de gasit. Directorul general Nicolae Cristea era plecat din sediu, asa cum este de fiecare data cand reporterii ZIUA incearca sa-l contacteze, iar directorul executiv era intr-o intalnire si nu putea fi deranjat. La randul sau, Roza Gilio Giuzepe era iesit din sediu, dar una dintre secretarele sale a promis ca imediat cum se intoarce ne va suna.
Vicepremierul George Copos a fost singurul care a stat de vorba. Ironizand subiectul, conservatorul din Giulesti a precizat ca nu are ce sa explice si ca ceea ce s-a intamplat a fost perfect legal. "Foarte bine ati facut (n.r. - este vorba despre publicarea articolului "Lozurile lui Copos"). Publicati tot ce aveti. Foarte bine faceti", ne-a declarat superior adjunctul lui Dan Voiculescu. Acesta a continuat apoi si a incercat sa ne convinga ca de fapt tranzactiile in cauza sunt unele proaste si ca "Ana Electronic" a gresit in momentul in care a vandut spatiile. "Nu am nici o explicatie, sunt doar vanzari comerciale. Astazi ele valoreaza cel putin zece miliarde. Am facut o mare greseala pentru ca colegii mei nu trebuia sa le vanda. Valoarea acestora creste in fiecare an. Investitiile in piata imobiliara, investitiile imobiliare au crescut in ultimii ani cu cinci sute la suta. In Bucuresti chiria e de 70 de euro pe metru patrat. Colegii mei au facut o greseala, dar asta este. Cata vreme profitul, banii au ramas in tara si s-a platit impozit, totul este legal", a mai spus vicepremierul.
Pentru bunastarea giulesteanului
Grav este ca aceste manevre prin care bani publici au luat calea buzunarelor politicianului de sub Podul Grant pot fi intalnite si in alte orase din tara. Asta pentru ca George Copos, in momentul in care a inghitit SC "Fast Service Electronica" SA, s-a trezit cu 42 de sedii ce puteau fi valorificate (vezi facsimil), din orase precum Bucuresti, Resita, Alexandria, Oradea, Arad, Iasi, Ploiesti etc. Sedii in care isi desfasurau activitatea societati comerciale mici, dar care asigurau traiul pentru cel putin o familie. O situatie care nu a contat pentru George Copos. Vicepremierul a calcat pe cadavre si nu a avut alt scop decat alimentarea buzunarelor sale si a conturilor bancare. Din bani publici. Bani a milioane de romani care, se vede acum, ca muncesc pentru bunastarea politicianului din Giulesti.
George Copos: "Am platit taxele pentru aceste tranzactii"
Dupa aparitia stirii conform careia a inceput urmarirea penala impotriva vicepremierului George Copos, acesta a declarat, in direct, pentru Realitatea TV: "S-a exagerat. Ca om care vin din mediul de afaceri, doresc ca suspiciunile create in jurul meu sa fie verificate. Organele statului sa verifice si daca tranzactiile sunt ilegale sa le sanctioneze, daca nu, atunci astept scuze de la cei care au declansat aceasta ancheta. Astfel de operatii financiare se fac zilnic, cu sutele, iar pentru cele care le-am facut noi, am platit taxele catre stat. Am sa fac maine (n.r. - azi) o conferinta de presa in care o sa explic mai multe despre acest caz."
Partidul Conservator se abtine
Conservatorii lui Dan Voiculescu s-au abtinut aseara de la orice comentarii referitoare la situatia lui George Copos, asupra caruia DNA a declansat urmarirea penala. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a sustinut aseara, la Realitatea TV, ca Partidul Conservator refuza sa faca orice comentariu atata vreme cat acesta este anchetat de DNA in calitate de om de afaceri si nu de vicepremier sau membru in conducerea partidului. "Ca purtator de cuvant ma abtin sa fac orice comentarii, prezenta sa nu este rezultatul unei actiuni politice", a spus Ciuca. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.