Adrian Nastase, plangandu-se de linsajul politico-mediatic la care este supus acum, cu ocazia "scandalului matusa Tamara", nu a ezitat sa afirme ca la origine se afla o forta oculta. Printre dinti, a localizat-o in zona serviciilor secrete. Prin urma
Adrian Nastase, plangandu-se de linsajul politico-mediatic la care este supus acum, cu ocazia "scandalului matusa Tamara", nu a ezitat sa afirme ca la origine se afla o forta oculta. Printre dinti, a localizat-o in zona serviciilor secrete. Prin urmare, unul sau mai multe servicii secrete, desigur la comanda politica a cuiva, actioneaza pentru a-l compromite. In scopul de a-l scoate din joc. Sa pornim de la aceasta afirmatie, deosebit de grava, si sa vedem care ar fi fortele politice din exteriorul PSD care ar fi interesate sa intervina in disputele din acest partid, utilizand arma jocului de imagine. Papusarii din umbra care ajuta, in mod indirect, o tabara sau alta pentru obtinerea, la Conferinta Nationala PSD, ce va avea loc in curand, a unui rezultat convenabil adversarilor acestui partid.
De la bun inceput, fac afirmatia ca, in absenta unor dovezi cu ajutorul carora Adrian Nastase ar trebui sa isi sustina acuzatiile, nu imi ramane decat sa fac asociatii logice, trecand in revista interesele pe care, in mod cert, le au inamicii sai extra-PSD si evaluand marja lor de manevra. Totusi, nu-mi pot reprima observatia ca, probabil, presedintele executiv autosuspendat al PSD stie ce spune. Fie are informatii pe care nu vrea inca sa le divulge, fie se gandeste la ceea ce le-a facut el insusi adversarilor politici, atunci cand, la putere fiind, a putut sa-si exercite autoritatea asupra unor segmente importante ale serviciilor inteligente. Ca inca ele sunt utilizate si in acest scop, mie unul mi se pare clar, pentru ca altfel nu ar putea sa existe vreo explicatie cat de cat credibila in ceea ce priveste batalia crancena pe care politicienii au dus-o si o duc si astazi pentru aservirea acestora. Prima persoana din afara PSD care are, cu varf si indesat, motive de a actiona impotriva lui Adrian Nastase este insusi seful statului. Presedintele Traian Basescu - aceasta informatie este de notorietate publica - a fost amenintat, in plin conflict politic cu Adrian Nastase, de acesta din urma ca "va fi cautat" la Dosarul Flota. Mare imprudenta. Luat de apa, prins in iuresul duelului sau cu Basescu, Nastase a scos atunci un porumbel pe gura. Pe care il va regreta, chiar daca nu recunoaste, toata viata. Pentru ca, din acel moment, asa cum era si firesc, orice demers juridic a fost pus sub semnul intrebarii. Politistii si procurorii au inceput pe loc, intr-un avant fara precedent - el insusi suspect - sa scotoceasca trecutul, sa investigheze cauzele volatilizarii flotei romanesti, pentru a identifica eventuale infractiuni savarsite in trecut de Traian Basescu. Intr-un timp record, pana inainte de alegeri, s-a strans o cantitate uriasa de documente si informatii iar magistratii procurori anuntau opinia publica de faptul ca aproape 100 de persoane sunt vinovate. Praf s-a ales de acel dosar. Dar Basescu nu uita. Iar acum, detine puterea suprema in stat. In masura in care poate, "presedintele-jucator" nu se va abtine sa initieze sau sa amplifice evenimente care il pot pune in dificultate pe Nastase sau chiar il pot scoate din cursa. Cu atat mai mult cu cat si proiectul politic lansat de Basescu se blocheaza in Nastase. Manati de aceleasi mobiluri, generate de asta data doar din motive de rivalitate politica, carora li se adauga cel mult interesele unor grupuri economice aliniate in spatele politicienilor, si liderii Aliantei DA i-ar da un branci lui Nastase. Pentru ca nu este putin lucru sa poti contribui la marginalizarea celui mai experimentat si, pana la urma, celui mai puternic adversar politic, aflat la pupitrul de comanda al partidului care a obtinut coronita de premiant in alegeri.
Pentru toti acestia, indepartarea lui Nastase din conducerea executiva a PSD reprezinta o oportunitate care nu trebuie ratata cu nici un chip. Iar daca infrastructura aflata la dispozitia oricarei puteri in exercitiu le permite liderilor Aliantei DA sa contribuie la impingerea lui Nastase spre periferia PSD, ei nu vor ezita sa utilizeze din plin in acest scop instrumentele puterii. De ce afirm acest lucru? Pentru ca este absolut logic ca adversarii PSD - ma refer exclusiv la principalul inamic, care este Alianta DA - sa doreasca slabirea partidului. Si in ce conditii va fi PSD mai slab? Daca vrajba de acolo determina o ruptura. Ce se poate produce chiar la apropiata Conferinta Nationala si ale carei semnale le vom putea avea in aceste zile cand, la Brasov, liderii filialelor locale isi pun pe masa sabiile gata ascutite. Sau, prin aducerea inapoi la carma PSD a lui Ion Iliescu. Care, in ciuda calitatilor sale de politician si a meritelor pe care le are in crearea PSD, este totusi un lider expirat. Sau, prin mentinerea la varf a unui Geoana fragilizat, zi de zi, de luptele interne la care participa forte relativ egale. In orice varianta fara Nastase, PSD va fi mai slab.
Dar mai exista un argument pe care nu ma feresc sa-l iau in calcul, chiar daca este excesiv de indraznet: daca alegeri anticipate nu vor mai fi si daca nu va avea loc fuziunea, atunci singura sansa de a construi o majoritate guvernamentala confortabila de catre PNL sau PD ramane tot o alianta cu PSD. Aceasta, insa, se blocheaza in Nastase. Cat timp el se afla la carma.
P.S. In penultimul editorial, am prognozat ca vine imediat randul unor fruntasi ai puterii. Si a fost declansat cazul Copos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.