Primele sapte firme din Bucuresti cu datorii la stat au acumulat, pana la sfarsitul anului trecut, restante totale care depasesc 1,17 miliarde de lei noi (peste 270 milioane de euro), ne-a declarat, ieri, directorul executiv al Directiei Generale a F
Primele sapte firme din Bucuresti cu datorii la stat au acumulat, pana la sfarsitul anului trecut, restante totale care depasesc 1,17 miliarde de lei noi (peste 270 milioane de euro), ne-a declarat, ieri, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, Cristian Stoina. Mare parte din aceasta suma provine din datoriile acumulate de SNCFR, care inregistreaza restante de 1 miliard de lei noi. Potrivit lui Stoina, insa, dupa ce din societatea de cai ferate s-au desprins CFR Calatori si CFR Marfa, compania nu mai are aproape nimic in patrimoniu care sa poata fi valorificat, in afara de un scaun si un birou pe care s-a pus deja sechestru. Pe locul doi in topul datornicilor se afla AFC Steaua, cu restante de 43,4 milioane de lei noi. In acest moment, se deruleaza procedura de selectare a companiei care va realiza evaluarea marcii Steaua. Dupa aceasta evaluare, Fiscul va decide daca societatea este sau nu in insolvabilitate. Pentru ca o societate sa poata fi declarata in stare de insolvabilitate trebuie ca valoarea creantelor pe care firma le are de incasat de la datornici si valoarea patrimoniului sa nu depaseasca, impreuna, valoarea datoriilor firmei catre stat. Topul datornicilor bucuresteni este continuat de UMUC SA, cu restante de 37,7 milioane de lei noi, urmata de Foradex SA- 36,7 milioane lei, FC Dinamo Bucuresti - 21,4 milioane lei, Electronica Bucuresti - 20,4 milioane lei, Informatica Feroviara - 14,7 milioane lei.
Mai putine declaratii de venit
Cat priveste persoanele fizice, in primavara acestia vor fi cunoscuti public, prin publicarea pe Internet si la sediile administratiilor financiare. In plus, Stoina a aratat ca a oprit procedura de prescriptie a taxelor si impozitelor, prin trimiterea unor notificari si somatii de plata catre toti cei care inregistreaza restante la plata incepand din anul 2000. Impozitele si taxele catre stat se prescriu in termen de cinci ani. Cat priveste restantele acumulate de persoanele fizice, seful Fiscului bucurestean a aratat ca, pana in 2001, acestea proveneau in special, din amenzi neachitate, iar incepand din 2001 aceste datorii au fost acumulate si in contul impozitului pe venitul global.
Pe de alta parte, oficialul citat a aratat ca, in acest an, numarul celor care trebuie sa depuna declaratii de venit pana pe 15 mai se va reduce, avand in vedere introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, de 16%, incepand din 2005. Practic, prin renuntarea la procedura de globalizare a veniturilor, in acest an, cei care au fost angajati in baza unui contract de munca cu timp partial nu mai sunt nevoiti sa depuna declaratii de venit. Astfel de declaratii vor fi, insa, in continuare depuse de cei care realizeaza venituri din activitati independente (drepturi de autor etc.), din chirii, din activitati agricole, tranzactii cu actiuni si din strainatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.