Autosuspendat in urma scandalului ""Matusa"", Adrian Nastase este amenintat sa ramana fara functia de presedinte executiv. Desfiintarea acestei pozitii de la varful PSD reprezinta una dintre propunerile de modificare a statutului. Modificarea st

Autosuspendat in urma scandalului ""Matusa"", Adrian Nastase este amenintat sa ramana fara functia de presedinte executiv. Desfiintarea acestei pozitii de la varful PSD reprezinta una dintre propunerile de modificare a statutului.

Modificarea statutului PSD va fi luata in discutie zilele acestea, la intalnirea conducerii PSD cu liderii organizatiilor judetene, de la Poiana Brasov. Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, spune ca cel mandatat sa adune propunerile de modificare a statutului a fost senatorul Doru Ioan Taracila, acesta urmand sa prezinte un raport in acest sens la reuniunea cu sefii filialelor. Propunerea de desfiintare a functiei de presedinte executiv, detinuta de autosuspendatul Adrian Nastase, a fost confirmata de Taracila, el explicand intr-un cotidian central ca exista mai multe variante privind noua structura de conducere a partidului.
SUPRAPUNERE. Primul lider PSD, care a criticat pozitia de presedinte executiv la varful PSD, este liderul organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, care explica zilele trecute ca ""presedintele executiv n-are decat menirea sa dea la o parte presedintele, pentru ca este normal, nu pot fi doi presedinti in acelasi partid"". Vicepresedintele Mihai Tanasescu ne-a declarat in schimb ca, chiar daca la Poiana Brasov se vor discuta modificari ale statutului, acestea nu pot fi aprobate decat de un Congres. ""Este putin cam devreme sa spunem ca trebuie un Congres pentru a face modificari la statut. Un Congres care a avut loc anul trecut trebuie respectat"", a spus Tanasescu. Intrebat daca functia de presedinte executiv se justifica, el a spus ca este vorba intr-adevar de ""o suprapunere pe esichierul conducerii"", dar ea a fost creata pentru ""a intari"" componenta ""executiva"" a partidului. ""Atata vreme cat presedintele partidului vine cu un Contract social care se suprapune cu activitatea departamentelor, ar trebui poate o unificare a acestor atribute"", a precizat Tanasescu.
IMPOTRIVA. Vicepresedintele Ioan Rus s-a aratat retinut in a face comentarii pe aceasta tema, rezumandu-se la a spune ca ""tot ce a decis Congresul de anul trecut se justifica si este legal"". S-au pronuntat insa clar impotriva desfiintarii functiei de presedinte executiv parlamentarii PSD de Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, Ovidiu Cretu si Radu Moldovan, ultimul exprimandu-si convingerea ca la intalnirea de la Brasov nu se va pune problema viitorului lui Adrian Nastase in partid.
INTOARCEREA. O alta poveste care agita spiritele in PSD zilele acestea este revenirea lui Ion Iliescu la varful partidului. Si acest subiect va sta pe ordinea de zi a reuniunii de la Poiana Brasov, urmand a fi prezentata o propunere de infiintare a functiei de presedinte onorific, dupa cum a declarat Doru Ioan Taracila, daca fostul sef al statului va fi de acord. ""Dl Iliescu nu are nevoie de asa ceva. E presedinte onorific de cand se stie"", a comentat insa Mihai Tanasescu. Semnalul reintoarcerii lui Iliescu a fost dat de senatorul Razvan Theodorescu, care a lansat ideea ca fostul sef al statului, sa vina in centrul partidului, ca ""lider spiritual"", care sa dea sfaturi. Senatorul a avansat chiar si ipoteza ""crearii in caz de criza majora a unui nou pol al stangii"", posibilitate despre care i-a vorbit Ion Iliescu in persoana.
REACTII. ""Domnul Razvan Theodorescu a exprimat un punct de vedere personal. A facut publica aceasta propunere a domniei sale. Toata aceasta chestiune ramane in zona retoricii libere, democratice in cadrul PSD si nu se pune problema unei relevante institutionale"", a declarat Cristian Diaconescu. ""Varianta cu Ion Iliescu in fruntea partidului nostru nu cred ca este viabila, cu el in centru poate da, pentru ca el este in centrul partidului, este lider de grup politic la Senat, este consultat mereu si este in centrul PSD-ului"", a spus si presedintele Organizatiei PSD Botosani, Constantin Contac. La randul sau, seful filialei Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, a declarat ca PSD are nevoie de Ion Iliescu, de experienta sa, insa nu ca lider al partidului si s-a pronuntat impotriva unui congres extraordinar.
Convins de aportul lui Iliescu in PSD este si liderul Forta Democrata, Petre Roman, care s-a intalnit zilele trecute atat cu Iliescu, cat si cu Mircea Geoana, pentru a discuta despre alianta dintre cele doua partide. ""Domnul Ion Iliescu este acela care de la bun inceput a fost de acord cu aceasta initiativa a polului social. Este si omul care astazi e vazut de foarte multi in cadrul PSD ca acela care ar putea sa aduca o lumina, o clarificare in acest proces complicat de curatenie in PSD"", a spus Petre Roman.

""NU SARIM LA GATUL LOR""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.