Producatorii si procesatorii de lapte sunt nemultumiti de sistemul de subventionare din domeniu promovat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), considerand ca valoarea totala a subventiilor e redusa cu mai mult de jumata
Producatorii si procesatorii de lapte sunt nemultumiti de sistemul de subventionare din domeniu promovat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), considerand ca valoarea totala a subventiilor e redusa cu mai mult de jumatate fata de anul trecut. Producatori de lapte din mai multe regiuni ale tarii sustin ca politica bugetara din acest an a adus nivelul subventiilor la 46% fata de 2005. Pana acum, in sector se dadeau subventii atat pentru laptele vandut pentru procesare, cat si pentru carne. Acum, se subventioneaza direct animalul. Calculele facute de Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) arata ca subventia pentru vaci cu vitei varia, in 2005, intre 6,7 milioane si 19,7 milioane, in 2006 valoarea acestora fiind intre 2 si 10 milioane de lei. Valeriu Steriu, presedintele APRIL, a atras atentia ca noul sistem de subventionare nu incurajeaza obtinerea unei cantitati de lapte cat mai mari si de calitate cat mai buna, pentru ca nu se face distinctie intre fermele concepute sa produca si gospodariile unde vacile sunt crescute "pe marginea drumului". APRIL considera ca, in acest fel, se va incuraja "productia la negru". Steriu a aratat ca crescatorii de vaci sunt afectati, pe langa diminuarea subventiei, si de impozitul pe teren si impozitul pe venit, "iar subventiile pentru sectorul vegetal nu mai sunt aproape deloc". Producatorii si procesatorii de lapte propun mentinerea unor subventii ce s-au practicat anul trecut in domeniu sau introducerea unora noi. "Exista rezerve in actualul buget al Ministerului Agriculturii. Sunt semnale ca fondurile alocate din buget pentru Programul Fermierul nu vor fi utilizate in totalitate", a precizat Steriu.
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca el aplica politica UE, iar sistemul promovat de minister este cel comunitar. "Laptarii sunt suparati ca trebuie sa dea pretul pietei pe lapte", a spus Flutur. In replica, laptarii au precizat ca laptele produs de ei este la nivel comunitar si platit ca acolo, mai putin subventiile primite in UE. Amintind ca Ministerul Agriculturii promoveaza o subventionare sustinuta a productiei de carne de porc, ceea ce nu se intampla in UE, Steriu "a recomandat expertilor din minister sa studieze mai atent politica agricola comuna".
In urma negocierilor de aderare la UE, Romania a primit o cota de aproximativ 3 miliarde de litri de lapte, destinat industrializarii si vanzarii pe piata libera. In cazul in care tara noastra nu-si indeplineste cota, pierde cantitatea neprodusa, astfel ca o dezvoltare ulterioara a sectorului, cu productii peste cota, se va finaliza cu penalitati din partea UE. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.