Intalnirea de saptamana trecuta dintre prefectul Alin Tise (foto) si directorul Rosia Montana Gold Corporation (RMFC), Alan Hill, a avut o miza de imagine uriasa pentru compania canadiana care pierde zilnic credibilitate pe bursa de actiuni din Toron
Intalnirea de saptamana trecuta dintre prefectul Alin Tise (foto) si directorul Rosia Montana Gold Corporation (RMFC), Alan Hill, a avut o miza de imagine uriasa pentru compania canadiana care pierde zilnic credibilitate pe bursa de actiuni din Toronto. Mai exact, Gabriel Resources, ale carei actiuni sunt listate la bursa canadiana, are nevoie de o imagine pozitiva pentru a atrage capitalizarea si cresterea acestora, pentru ca apoi sa-si poata sustine financiar proiectele. Desi sistemul pare la prima vedere complicat, jocul la bursa (jocul dezinformarii, uneori) practicat de Gabriel Resources si speculat de-a lungul timpului de fondatorul companiei, Vasile Frank Timis, este adevarata sursa a sutelor de milioane de dolari pe care societatea se lauda ca-i va investi in Romania. Anul trecut, Timis a anuntat ca a descoperit in Grecia un important zacamant de petrol, a listat la bursa compania ce il detinea, a incasat sume exorbitante pe actiuni, dupa care s-a dovedit ca zacamantul era nesemnificativ. Acelasi sistem a fost folosit si in cazul exploatarii Rosia Montana, unde expertize internationale au probat faptul ca valoarea minereului aurifer, sub aspectul calitatii, este scazuta.
Tepe la bursa cu marionete guvernamentale
Pentru ca actiunile pe bursa sa creasca, Gabriel Resources trebuie sa demonstreze brokerilor din Canada ca proiectul din Muntii Apuseni este agreat de autoritatile romane. Aici au intrat in scena responsabilii guvernamentali care au acceptat sa se intalneasca cu directorii Gabriel Resources. Fie si numai pentru nevinovate intalniri informale, dupa cum sustine Tise. De aceste "intalniri informale" se ocupa compania de imagine a Gabriel Resources, aceeasi care a organizat campania electorala a presedintelui Traian Basescu. Pozele si informatiile sunt difuzate apoi in presa si in mediul brokerilor din Toronto, pentru a impulsiona vanzarea de actiuni.
Aceeasi smecherie a fost folosita de Timis anul trecut, cand a infiintat o noua companie, numita European Goldfields Limited (EGL), care, chipurile, a descoperit un nou zacamant aurifer pe partea cealalta a muntelui de la Rosia Montana, in zona Certej si in perimetrul comunei Magura Tebii. Informatia a fost difuzata in media canadiana, in decembrie 2005, pe pagina de Internet www.ccnmatthews. com, precizandu-se ca EGL incheia un parteneriat cu autoritatile locale pentru a exploata minereul aurifer. O alta inselatorie a lui Timis, pe acelasi sistem, este descoperirea unui zacamant petrolifer tocmai in Grecia, tot anul trecut, cand grupul sau de companii avea probleme financiare. Compania Regal Petroleum s-a listat la bursa din Londra, s-a capitalizat prin vanzarea de actiuni, dupa care a picat bomba, cum ca exploatarile din Grecia nu ar fi tocmai profitabile. Pierderile celor care au crezut povestea lui Timis au fost substantiale. Acesta a castigat milioane de dolari vanzand "iluzii" petroliere. Dupa acest incident, Timis s-a retras din actionariatul Regal Petroleum si din Gabriel Resources, fiind in continuare prezent in compania EGL.
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii (CRJI) a demonstrat ca plecarea lui Timis din Gabriel Resources ar fi fost de fatada, unul din telefoanele sale mobile fiind platite, in continuare, de catre companie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.