Cand organizatiile ecologiste din intreaga lume au avertizat oficialitatile URSS de pericolul pe care il reprezinta centrala nucleara de la Cernobal, sovieticii au dat a lehamite din mana si au ignorat toate semnalele. Dezastrul care a avut loc ulter
Cand organizatiile ecologiste din intreaga lume au avertizat oficialitatile URSS de pericolul pe care il reprezinta centrala nucleara de la Cernobal, sovieticii au dat a lehamite din mana si au ignorat toate semnalele. Dezastrul care a avut loc ulterior a confirmat ca in anumite aspecte ale tehnologiei e mai bine sa faci lucrurile exact asa cum scrie la carte pentru ca in caz contrar rezultatele sunt fatale. Dupa experinta "Cernobal", statele lumii au inteles ca prima conditie in astfel de afaceri este respectarea unor parametri si calitatea lucrarilor. Sunt conditii peste care nu se poate trece.
Romanii au construit la Cernavoda o centrala al carei principiu a fost siguranta. Este o mina de aur pentru toti cei care participa la afacere.
Reporterii ZIUA au intrat in posesia unui document care dovedeste gravele erori care se comit la montarea Grupului 2 din cadrul Centralei Nucleare de la Cernavoda.
Rugina si neglijenta la montaj
Preocupati de modul in care este realizat Grupul al doilea, firma canadiana care supervizeaza constructiile si montajul tehnic a inspectat felul in care specialistii romani aplica normele internationale de securitate la astfel de actiuni. Rezultatul inspectiei s-a concretizat intr-un raport sub titlul "Non-Conformance Reports". Studiul cuprinde trei capitole cu privire la "nuclear check valves", "globe valves, pneumatically operated" si " nuclear check valves aecl/velan".
Conform datelor din raport, vanele folosite erau ruginite, iar montarea lor inadecvata in acele conditii necesita o interventie directa a factorilor de la "controlul calitatii". Manometrele erau stricate. Modul de livrare necorespunzator iar pagubele sunt pe masura. Peria de sarma a fost solutia pe care au adoptat-o specialistii de la Unitatea 2-CANDU Cernavoda!
Nu este de datoria noastra sa comentam modul de solutionare a acestor probleme, inginerii fiind cei in masura sa decida acest lucru, dar faptul ca in prezent calitatea combustibilului nuclear nu este tocmai cea impusa in normele metodologice ridica si mai multe semne de intrebare.
Depasirea cu mult a costurilor de productie, cu 40 de milioane de euro, depasirea termenului de dare in folosinta, care ar fi trebuit sa fie martie-aprilie 2006, si modul in care se cheltuiesc banii publici reprezinta factori care ne-au determinat sa intreprindem cateva actiuni pentru a constata modul in care se arunca pe fereastra banii statului roman.
Limuzina pentru Cernavoda
Teodor Minodor Chirica, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica Cernavoda, poate fi considerat jupanul de la Cernavoda. In cadrul SNN SA, al carei capital este integral de stat, el este primul si cel mai important personaj.
Cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine, Minodor Chirica a decis ca daca tot se construieste o noua unitate la Cernavoda, este cazul sa achizitioneze, prin intermediul societatii la care este angajat, o masina mai de Doamne-ajuta! Ei bine, nu si-a luat o masina de productie autohtona. Ci un ditamai Volkswagen Touareg de 3,2 litri si cu un motor de 240 CP, pe comanda, totul la un pret de 2,11 miliarde de lei. Nuclearelectrica SA a platit toti banii, dar nu se stie ce s-a intamplat cu masina, cine o conduce si pentru cine a fost comandata.
Partenerii lui Chirica
Societatea Nuclearelectrica are cativa parteneri bine alesi care fac tot felul de afaceri cu banii statului. Cel mai important partener al lui Chirica este Tender. Nuclearmontaj SA, firma controlata de societatea Tender SA, este principalul partener roman al lui Chirica. Se ocupa de lucrarile de instalatii tehnico-sanitare pentru centrala de la Cernavoda. Un alt partener de afaceri este firma Romib SA, condusa de Bucur Georgescu. Elcomex SA este o alta societate care apare in afacerile de la Cernavoda. Aceasta societate este insa una cu o structura extrem de bizara. Nu are nici un fel de date despre sine, doar cifre de afaceri si angajati. Astfel, conform datelor oficiale, in 2003 avea doi angajati si o cifra de afaceri de 5.098.712.000 lei, iar la nivelul anului trecut, cu doar un angajat, a scazut la 891.537.000 lei. O alta firma, cu partener "paradisiac", se numeste Elcomex-I.E.A. SA si are printre parteneri o societate off-shore din Delaware SUA. Amea Nucleus SA este un alt partener al lui Chirica la Cernavoda. O ramura a acestei firme este societatea Amea SA, care detine la randul ei o portie buna din afacerile Nimb SA societate care are printre parteneri o fundatie! Printre partenerii Nuclearelectrica se numara si Unify Co Ltd SRL, firma care se ocupa cu lucrarile de izolatii si protectie anticoroziva.
In domeniul constructiilor hidrotehnice, Hidrocora este una dintre firmele care activeaza cu succes la Cernavoda, alaturi de General Concrete Cernavoda care se ocupa de constructiile de cladiri si lucrari de geniu civil. Toate aceste societati au ceva in comun: isi extrag banii de la SC SNN SA. Toti banii! (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.