Presedintele Jacques Chirac (foto) a declarat, ieri, ca tara sa isi rezerva dreptul de a riposta intr-o maniera neconventionala, inclusiv nucleara, impotriva oricarui stat care ar putea lansa atacuri teroriste impotriva Frantei, informeaza BBC. Anunt
Presedintele Jacques Chirac (foto) a declarat, ieri, ca tara sa isi rezerva dreptul de a riposta intr-o maniera neconventionala, inclusiv nucleara, impotriva oricarui stat care ar putea lansa atacuri teroriste impotriva Frantei, informeaza BBC. Anuntul, facut de presedintele Chirac la baza nucleara din I'Ile Longue, din largul portului Brest (vest), constituie un reviriment al liniei strategice adoptate de Franta pana in prezent. Seful statului francez a subliniat ca cei care se gandesc "sa utiliezeze, intr-un mod sau in altul, arme de distrugere in masa, trebuie sa stie ca se expun unei riposte ferme si pe masura din partea noastra." "Aceasta riposta poate fi conventionala, dar poate fi si de alta natura", a avertizat Chirac, fara a nominaliza un anume stat. Spre deosebire de SUA, Franta a refuzat, pana acum, in permanenta, sa afirme ca va recurge la arme nucleare impotriva gruparilor teroriste. Franta considera ca interesele vitale care pot justifica, in caz de amenintare, recurgerea la arma nucleara, sunt integritatea teritoriala, protectia populatiilor si libera exercitare a suveranitatii sale.
Vizita franceza la Moscova
Dupa cancelarul german, Angela Merkel, autoritatile moscovite l-au avut, ieri, oaspete, pe minisrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy. dupa cum era de asteptat, in ambele cazuri, dominanta discutiilor a fost programul nuclear al Iranului. La reuniunea de urgenta din 2 februarie a Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) asupra dosarului nuclear iranian, Rusia se va conforma evaluarilor Agentiei, a declarat, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la finele intrevederii cu omologul sau francez. In acelasi cadru, Lavrov a asigurat ca Rusia respecta toate obligatiile privind Tratatul de neproliferare nucleara, apreciind ca "problemele legate de dosarul nuclear iranian trebuie adresate si tarilor occidentale".
Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU si care coopereaza cu Iranul in sectorul nuclear, construind centrala de la Bushehr, a schimbat in ultimele zile tonul fata de aliatul sau traditional, recunoscand ca insistenta Teheranului de a-si relua activitatile de imbogatire a uraniului alimenteaza suspiciunile comunitatii internationale ca programul nuclear iranian ar avea si scopuri militare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.