Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) din cadrul Consiliului Europei (CoE) a publicat ieri un raport datat iunie 2004, privind situatia bolnavilor de la spitalul psihiatric Poiana Mare si de la Centrul pentru Recuperarea Persoanelor cu Handic
Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) din cadrul Consiliului Europei (CoE) a publicat ieri un raport datat iunie 2004, privind situatia bolnavilor de la spitalul psihiatric Poiana Mare si de la Centrul pentru Recuperarea Persoanelor cu Handicap din Craiova.
Raportul, impreuna cu raspunsul din partea Guvernului Romaniei din anul 2004 au fost publicate la solicitarea Guvernului Tariceanu, solicitare venita din partea Ministerului de Justitie, adresa inaintata CPT fiind semnata de secretarul de stat Ion Codescu, ne-au informat surse de la Strasbourg. Nici ministrul Justitiei Monica Macovei, nici secretarul de stat Ion Codescu, nu au putut fi contactati pentru precizari pana la inchiderea editiei.
Publicarea acestui raport are loc doar cu sase zile inainte de discursul pe care presedintele Traian Basescu urmeaza sa-l pronunte pe 25 ianuarie in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg si intr-un moment in care Romania detine presedintia semestriala a forului politic european.
Raportul din iunie 2004
Raportul publicat ieri cuprinde darea de seama a CPT si raspunsul Guvernului Romaniei, date publicitatii la cererea autoritatilor romane. Aceasta vizita, a treia dupa cele din 1995 si 1999, a fost motivata de informatii referitoare la decesul unor pacienti din cauza malnutritiei si/sau a hipotermiei. Delegatia a avut acces la toate informatiile necesare, bucurandu-se de o cooperare "foarte satisfacatoare", dupa cum se mentioneaza in raport.
Potrivit CPT, unele decese nu s-ar fi putut explica numai prin patologia pacientilor internati si anumiti pacienti nu ar fi beneficiat de suficienta ingrijire. Delegatia a constatat ca bugetul prevazut pentru alimentatie nu era in totalitate folosit in acest scop, calculul caloric efectuat pentru hrana distribuita pacientilor parand "aproximativ". Pe plan calitativ, informatiile culese de delegatie sugerau ca aportul de proteine si vitamine era insuficient, putand antrena cu timpul o diminuare a posibilitatii de aparare a organismului. Pe de alta parte, centrala termica era intr-o stare de degradare avansata.
In lumina celor constatate, potrivit raportului, nu se poate exclude faptul ca, luate la un loc, conditiile de viata dificile - in special carentele alimentare si dificultatile de incalzire - au contribuit la degradarea progresiva a starii generale a pacientilor mai slabi si ca saracia si mijloacele sanitare alocate spitalului nu au putut evita deznodamantul fatal in mai multe cazuri. Potrivit CPT, situatia de la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare era "foarte ingrijoratoare" si necesita luarea unor "masuri energice".
Raspunsul romanesc
La data de 28 iulie, acelasi an, autoritatile romane au informat CPT despre alocarea unei truse de urgenta cuprinzand un defibrilator, despre decizia de a renova imediat centrala termica si despre propunerea de a inscrie inlocuirea ansamblului sistemului de incalzire in programul de investitii pe 2005. CPT si-a exprimat satisfactia fata de masurile decise si avute in vedere de autoritatile romane, adauga raportul.
In ceea ce priveste problema ingrijirilor, CPT a recomandat autoritatilor sa procedeze la o evaluare a nevoilor si a functionarii serviciului de ingrijiri somatice si de urgenta. Delegatia a cules, de asemenea, unele informatii referitoare la rele tratamente fizice aplicate pacientilor de catre personal si a recomandat autoritatilor romane sa ia toate masurile necesare pentru evitarea unor astfel de tratamente.
Ancheta penala privind cele 17 decese survenite la inceputul anului 2004 a fost efectuata de Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj. Legalitatea si motivatia solutiilor adoptate in aceste cazuri au fost verificate de Serviciul de Inspectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit raspunsului transmis de Guvernul Romaniei.
Ministerul Sanatatii a evaluat nevoile serviciului de ingrijiri somatice si de urgenta. Alocatia alimentara a crescut de la 50.000 lei la 70.000 lei pe zi pentru fiecare pacient, ceea ce a condus la cresterea nivelului nutritiv si la diversificarea alimentatiei. Personalul spitalului a fost instruit in legatura cu interdictia de a recurge la rele tratamente Totodata, conditiile de cazare au fost ameliorate in mod considerabil. Delegatia a vizitat, de asemenea, Centrul de recuperare si reabilitare a persoanelor cu handicap din Craiova.
In urma raportului CPT, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap a elaborat un plan de masuri vizand instruirea personalului ingrijitor in privinta legislatiei in vigoare si a modului de a se adresa persoanelor asistate in acest centru; elaborarea unui plan de interventie individualizat pentru fiecare persoana asistata; elaborarea unor planuri de recuperare medicala pentru fiecare pacient, adaptate patologiei specifice; elaborarea unor programe personalizate pentru a dezvolta si mentine abilitatile practice si capacitatile intelectuale; incurajarea pacientilor pentru a face plimbari in curtea centrului, sub supravegherea personalului ingrijitor. CPT intentioneaza sa efectueze o noua vizita in Romania in 2006, potrivit comunicatului Consiliului Europei. (D.E.)
Controlati la tortura
Conducerile directiilor de sanatate publica judetene au fost anuntate in scris zilele acestea de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca in spitalele de psihiatrie urmeaza a fi efectuate controale de catre Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, Tratamentelor Inumane ori Degradante, controale ce vor viza conditiile de cazare si tratament ale bolnavilor psihici din unitatile respective, informeaza RomNET. Directorul adjunct al DSP Suceava, doctor Alexandru Lazareanu, a declarat ca directiile sanitare au obligatia sa informeze conducerile spitalelor de psihiatrie in legatura cu derularea acestor controale. Alexandru Lazareanu a precizat ca in ceea ce priveste spitalele de psihiatrie din judetul Suceava nu se poate spune ca bolnavii sunt torturati sau supusi la tratamente inumane, dar exista cazuri in care se impune imobilizarea acestora, pentru a se putea administra tratamentul medicamentos in bune conditii si pentru securitatea celorlalti pacienti. In judetul Suceava functioneaza doua spitale de psihiatrie, la Campulung si Siret, si doua sectii de specialitate - la Spitalul Judetean Suceava si Spitalul Municipal Radauti. Adjunctul DSP Suceava declara ca in toate aceste unitati s-au facut progrese destul de mari in ultimii ani, chiar daca fondurile au fost mici, dar ca principala problema a ramas cea a cladirilor foarte vechi in care functioneaza in prezent spitalele de psihiatrie si care necesita reabilitare pentru ca bolnavii sa fie cazati in spatii corespunzatoare. (Romnet)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.