Curtea Patriarhiei Romane a fost invadata ieri de cateva sute de credinciosi care, timp de cateva ore si pe un frig patrunzator, au protestat fata de decizia infiintarii unei noi Mitropolii in Transilvania, la Cluj-Napoca, in fruntea careia va fi IPS
Curtea Patriarhiei Romane a fost invadata ieri de cateva sute de credinciosi care, timp de cateva ore si pe un frig patrunzator, au protestat fata de decizia infiintarii unei noi Mitropolii in Transilvania, la Cluj-Napoca, in fruntea careia va fi IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului. Desi numarul celor inscrisi pentru acest miting pe listele preotilor era de aproximativ 200, la locul de intalnire de la Biserica de pe strada Mihai Viteazul din municipiul Sibiu au ajuns mult mai multi credinciosi. "Eu stiu ca plec cu patru autocare si am avut inscrise pe liste 200 de persoane. Au venit insa frati preoti de pretutindeni cu microbuze si sunt mult mai multe decat era programat. Au venit de la Rasinari, Gura Raului, Orlat, Avrig si de la toate bisericile din municipiul Sibiu. Eu am pierdut exact socoteala lor", a declarat preotul Achim Bacila, unul dintre liderii miscarii de protest de la Sibiu. In paralel cu mitingul de la Patriarhie, a fost trimisa si o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane Prea Fericitul Teoctist, in care se solicita interventia acestora pentru a stopa scindarea Ardealului.
"Am fost primiti ca minerii"
Mitingul a durat mai multe ore, timp in care cele cateva sute de persoane venite la Patriarhie, unde se desfasurau lucrarile Sfantului Sinod, s-au inchinat la moastele Sfantului Dumitru Basarabov, iar preotii au tinut mai multe slujbe.
Protestul a fost unul pasnic, nefiind inregistrate incidente majore. Cu toate acestea, credinciosii s-au declarat nemultumiti de atitudinea celor cateva zeci de jandarmi prezenti in curtea Patriarhiei pentru a asigura ordinea. Mai exact, protestatarii au sustinut ca au fost intampinati ca minerii si ca, intrucat fortele de ordine au asigurat perimetrul cu garduri de metal, s-au simtit ca niste "puscariasi". "Am fost primiti ca minerii. Au pus si garduri, parca am fi puscariasi. Nici nu ne-au lasat sa intram decat grupuri-grupuri. Ce credeau ca facem? Sa le fie rusine", a spus unul dintre cei prezenti la Patriarhie.
Linistiti de Streza
Cu pancarte pe care se putea citi "Un Ardeal, o Mitropolie" sau "Ardealul unit", protestatarii au cerut vehement prezenta Patriarhului Romaniei Prea Fericitul Teoctist, acesta fiind de altfel si cel mai tensionat moment al mitingului. "Sa vina Patriarhul!", au scandat cele cateva sute de credinciosi si preotii care ii insoteau. Cel care a venit insa a fost IPS Laurentiu Streza care a reusit sa calmeze spiritele si sa-i convinga pe protestatari sa plece acasa. "Va transmitem din partea Sfantului Sinod binecuvantarea. Urmeaza ca Sfantul Sinod sa faca tot ceea ce este bine pentru Biserica. Va rog sa va duceti acasa linistiti, pentru ca nu aveti ce pierde timp aici. Va multumesc ca ati venit pana aici. Dumneavoastra ati avut aceasta ocazie de a primi binecuvantarea de la Dumnezeu. Mergeti linistiti acasa, pentru ca avem de lucru. Problemele noastre le vom discuta acasa, nu pe Dealul Mitropoliei", le-a spus IPS Laurentiu Streza credinciosilor care s-au retras astfel in liniste catre autocarele cu care venisera la Bucuresti, chiar daca initial amenintasera ca nu vor pleca decat in momentul in care se va reveni asupra deciziei.
Totusi, in timp ce coborau Dealul Mitropoliei, discutiile au continuat, ardelenii fiind nemultumiti ca nu s-a revenit asupra deciziei de a crea o noua Mitropolie. "Au reusit sa strice unitatea. De cand se stie, a existat o singura Mitropolie, acum ei fac doua. Este vorba despre unitate, despre unitatea poporului roman. Toate sunt numai interese. Asta se intampla in tara noastra. Tot ce se face, se face numai dupa interes", a spus unul dintre preotii veniti din Ardeal. Alti credinciosi au acuzat faptul ca au venit in Dealul Mitropoliei din cauza lui IPS Bartolomeu Anania si nu a lui IPS Laurentiu Streza. "Anania ne-a adus aici, nu Streza. Noi vrem o singura Mitropolie, nu doua. Daca nu era Anania si Mitropolia lui nu se intamplau toate astea", striga nemultumita o batranica.
"Nu cred ca putem vorbi de scindare"
De cealalta parte, Patriarhia a comunicat ca nu va reveni asupra deciziei de infiintare a unei noi Mitropolii si ca aceasta hotarare este definitiva si irevocabila. In acelasi timp, Biserica Ortodoxa Romana considera fireasca reactia preotilor care au venit la Bucuresti pentru a se opune infiintarii unei noi Mitropolii in Transilvania, chiar daca este primul protest de acest fel, dar precizeaza clar ca nu este vorba despre o scindare. "Nu cred ca poate fi vorba de o scindare a Mitropoliei Ardealului, daca va fi infiintata una noua la Cluj. Infiintarea unei noi Mitropolii in Transilvania nu inseamna o scindare a unitatii bisericesti, ci, dimpotriva, o intarire a acesteia printr-o intensificare a activitatilor pastorale, misionare, sociale, culturale etc.", a spus parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta a precizat ca reactiile protestatare ale unor clerici si credinciosi din Arhiepiscopia Sibiului fata de aceasta Hotarare sinodala sunt firesti, daca se tine cont de prestigiul scaunului mitropolitan de la Sibiu, intemeiat de mitropolitul Andrei Saguna. "Dar nu cred ca putem vorbi de scindare sau dezbinare sau altceva de acest gen, pentru ca hotararea Sfantului Sinod din 4 noiembrie este fara echivoc. In aceasta hotarare, se mentioneaza foarte clar faptul ca se mentine Mitropolia statutara a Ardealului, dar tebuie luata in seama si cererea celor peste 2,5 milioane de credinciosi, in frunte cu cei opt ierarhi ai lor, profesorii de teologie, preotii, monahii si elita intelectualitatii din cele patru eparhii grupate in noua Mitropolie, care au receptat cu multa bucurie hotararea Sfantului Sinod", a mai precizat parintele Stoica, care a adaugat ca este nevoie de o mitropolie cu sediul la Cluj, data fiind situatia specifica din Transilvania si anume o provincie foarte mare, cu un numar foarte mare de credinciosi.
Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane sustine ca preotii nu au venit sa protesteze, ci sunt intr-un pelerinaj la Catedrala Mitropolitana. "Dupa cum ati remarcat, cei sase preoti au fost in biserica si, din acest moment, acei credinciosi din partile Ardealului care doresc sa vina sa se inchine in Catedrala Patriarhala sunt bine veniti si pot face acest lucru in deplina liniste", a declarat, citat de Mediafax, parintele Stoica.
Ierarhia bisericeasca
Referindu-se la motivul venirii celor cateva sute de persoane la Bucuresti, purtatorul de cuvant a precizat ca protestatarii nu au perceput la adevarata realitate hotararea Sfantului Sinod. "Cred ca n-au perceput la adevarata realitate hotararea Sfantului Sinod. Nu se vorbeste in aceasta hotarare de ruperea, de scindarea Mitropoliei Ardealului, ci se mentine acest scaun mitropolitan de traditie. Este vorba despre infiintarea unei noi mitropolii care nu inseamna rupere pentru ca cele doua mitropolii vor conlucra in Transilvania, din toate punctele de vedere, atat in plan spiritual, misionar, cultural s.a.m.d.", a precizat parintele Stoica.
Altfel, locul care il va ocupa Mitropolia de la Cluj in ierarhia bisericeasca este stabilit tot de catre Sfantul Sinod. "Stim foarte bine, prima este Mitropolia Munteniei si Dobrogei, urmeaza Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Mitropolia Ardealului este a treia in rang. In momentul de fata, Mitropolia Olteniei este a patra si Mitropolia Banatului a cincea. Este vorba despre o ierarhie care tine cont de momentul in care a fost infiintata o mitropolie. Deci, sa spunem, o entitate care tine cont de considerente istorice, de prestigiu, este un cuvant foarte potrivit", a adaugat parintele Stoica. Pana la inchiderea editiei, Sfantul Sinod nu luase inca nici o decizie privind locul in diptice, dar se pare ca noua mitropolie se va numi "Mitropolia Transilvaniei".
Purtatorul de cuvant a mai explicat ca nu exista o subordonare, conducerea Bisericii Ortodoxe fiind sinodala. Pe de alta parte, Mitropolie nu inseamna altceva decat un grup de eparhii, deci o Mitropolie nu inseamna o episcopie sau o Arhiepiscopie. "Trebuie sa mai precizez foarte clar: responsabilitatea si autoritatea fiecarui mitropolit este strict in arhiepiscopia pe care o pastoreste. Un exemplu, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Laurentiu isi implineste responsabilitatea primita strict in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Mitropolitul nu inseamna o structura bisericeasca cu o episcopie sau o arhiepiscopie. De altfel nici nu exista o cancelarie mitropolitana, o administratie asa cum are, sa spunem, fiecare episcopie sau arhiepiscopie. Pe de alta parte, toti membrii Sfantului Sinod sunt egali intre dansii pentru ca aceasta este structura Bisericii Ortodoxe. Este o conducere sinodala. De aceea si deciziile se iau in cadrul Sfantului Sinod. Nu exista decizii luate de o singura persoana", a aratat Stoica.
Oficial, pelerinaj la moaste
Interesant este de vazut ce se va intampla de acum incolo, in conditiile in care dreptul canonic prevede sanctiuni pentru preotii si credinciosii care nu se supun deciziilor Sfantului Sinod, situatie considerata ca fiind o "lipsa de ascultare". Totusi, posibile sanctiuni fata de protestatarii de ieri sunt putin probabile. Asta intrucat, oficial, venirea celor cateva sute de oameni la Patriarhie a fost motivata prin faptul ca doreau sa faca un pelerinaj la moastele Sfantului Dumitru Basarabov, ocazie cu care sa adreseze si o rugaminte autoritatior bisericesti privind revenirea asupra deciziei de infiintare a unei noi mitropolii cu sediul la Cluj-Napoca.
Motive pastoral-misionare
Postul de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului ramasese vacant la sfarsitul lunii august a anului trecut, odata cu incetarea din viata a Inalt Prea Sfintitului Antonie Plamadeala. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a desemnat doi candidati pentru scaunul de Mitropolit al Ardealului, respectiv Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Alba Iuliei, si Prea Sfintitul Laurentiu Streza, episcopul Caransebesului, ultimul dintre ei fiind de altfel si cel ales. De asemenea, in luna noiembrie, Sfantul Sinod a hotarat reorganizarea Mitropoliei Ardealului, din motive pastoral-misionare, in Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei, cu resedinta in municipiul Sibiu, si Mitropolia Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca. Decizia a fost contestata de credinciosii din Sibiu si alte judete care au acuzat ca are loc o scindare a Mitropoliei Ardealului.
O varianta infirmata categoric de parintele Stoica. "Inainte de toate, trebuie sa plecam de la aceasta hotarare luata in sedinta Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005 si primul punct al acestei hotarari este cat se poate de clar: Sfantul Sinod a hotarat mentinerea Mitropoliei statutara a Ardealului, deci nu poate fi vorba de o impartire a acestei mitropolii, asa cum se incearca a se insinua pe diferite cai, dar, din motive pastoral-misionare, a hotarat infiintarea unei noi mitropolii cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca. Sunt motive pastoral-misionare care tin, sa spunem, de specificul pastoratiei si misiunii in aceasta provincie romaneasca", a precizat, pentru Radio Romania Actualitati, parintele Constantin Stoica. (George TARATA)
Candidati pentru Episcopii
Un alt punct al sedintei Sfantului Sinod de ieri a fost desemnarea candidatilor pentru Episcopia Caransebesului si Episcopia Giurgiului. Astfel, in primul caz cei doi candidati sunt Lucian Mic, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei si protosincel Paisie din cadrul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria. Pentru Episcopia Giurgiului cei doi candidati sunt Prea Sfintitul Varsanufie, respectiv Prea Sfintitul Ambrozie, ambii Episcopi Vicari Patriarhali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.