Prima actiune politica a lui Ehud Olmert, ca sef interimar de Guvern, a fost trimiterea la Moscova, ieri seara, a unei delegatii pentru a discuta cu presedintele rus, Vladimir Putin, stoparea inarmarii nucleare a Iranului. Mesajul transmis de Israel
Prima actiune politica a lui Ehud Olmert, ca sef interimar de Guvern, a fost trimiterea la Moscova, ieri seara, a unei delegatii pentru a discuta cu presedintele rus, Vladimir Putin, stoparea inarmarii nucleare a Iranului. Mesajul transmis de Israel catre Putin, prin intermediul delegatiei, este cum nu se poate mai clar si, in acelasi timp, dramatic: Ajutati-ne sa stopam cursa atomica iraniana, care ameninta Israelul si lumea intreaga. Zilele urmatoare, presedintele Putin va discuta cu ministrii si consilierii sai si va lua o decizie privind cererea Statelor Unite, Angliei, Frantei si Germaniei ca problema Iranului nuclear sa fie adusa in fata Consiliului de Securitate al ONU. Rusia, care a vandut Teheranului cele doua reactoare nucleare de la Bosheher, si-i furnizeaza armament in valoare de zeci de miliarde de dolari, a atras atentia comunitatii internationale ca nu trebuie sa se grabeasca cu votarea unor sanctiuni impotriva Iranului. Cat priveste o interventie armata in Iran, Kremlinul nici nu vrea sa auda. Nici China, care importa din Iran 300.000 de tone de petrol pe zi, si a carei viata economica depinde enorm de aceasta sursa de energie, nu doreste sa-si complice relatiile cu Teheranul. Un veto al Rusiei sau Chinei ar impiedica discutarea inarmarii nucleare a Iranului in plenul Consiliului de Securitate. Ce-i va ramane atunci de facut Israelului?
O intrebare care nu mai e retorica
In timp ce toata lumea era atenta la colaborarea atomica ruso-iraniana, Mossadul a descoperit ca iranienii au dezvoltat o colaborare stransa cu dr. Abd El-Kadir Han, "tatal bombei atomice pakistaneze". Han e un specialist in imbogatirea uraniului prin centrifugare, astfel ca, datorita lui, iranienii n-ar mai depinde de rusi si ar putea sa fie foarte aproape de producerea bombei atomice. Cat de aproape, nimeni nu stie cu exactitate. Serviciile israeliene evita sa dea vreun pronostic. Inainte de a fi spitalizat, Ariel Sharon aprecia ca marile puteri occidentale, si in primul rand Statele Unite, trebuie sa stopeze cursa atomica a Teheranului. In acelasi timp, Israelul a facut ca anumite informatii sa se scurga spre mass-media israeliene si internationale, conform carora, rabdarea israeliana are o limita. "Responsabili de la Ierusalim nu au negat informatiile despre pregatirile militare privind distrugerea instalatiilor atomice iraniene de catre aviatia israeliana, in cazul in care eforturile diplomatice internationale vor esua", scrie Yediot Aharonot. Desigur, Israelul ar prefera ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa nu-l sileasca sa actioneze singur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.