Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica i-a trimis o scrisoare presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, prin care saluta declaratia liderului liberal privind unificarea PNL-PD si arata ca aceasta ar trebui analizata in organismele de conducere ale
Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica i-a trimis o scrisoare presedintelui PNL Calin Popescu Tariceanu, prin care saluta declaratia liderului liberal privind unificarea PNL-PD si arata ca aceasta ar trebui analizata in organismele de conducere ale partidului si in organizatiile teritoriale. "Solidaritatea de care avem nevoie trebuie sa fie construita in interiorul partidului, pe temeiul declaratiei pe care ati facut-o cu privire la unificarea PNL-PD. Iata de ce aceasta declaratie, care reprezinta un moment crucial in asumarea unei strategii politice coerente si responsabile, trebuie sa fie dezbatuta atat in prima sedinta a Comitetului Politic Executiv si in prima sedinta a Delegatiei Permanente, cat si in toate organizatiile teritoriale", a precizat Stoica in scrisoarea sa. Stoica a salutat declaratia, facuta la inceputul anului politic 2006, de catre Tariceanu in legatura cu necesitatea unificarii fortelor de centru-dreapta si a aratat ca este "solidar" cu acest gest politic. "Am vazut cate dificultati au stat in calea realizarii Aliantei PNL-PD si cate eforturi au fost necesare pentru infaptuirea acestui proiect politic. Nu mai putin, cunosc adversitatile care pot impiedica transformarea in fapte a intentiei declarate de a debloca proiectul fuziunii PNL-PD", a precizat Valeriu Stoica. El a aratat ca invingerea adversitatilor care exista in ambele partide, la nivel central si local, este posibila numai prin solidaritatea celor care inteleg ca Romania are nevoie de "un sistem politic echilibrat, intemeiat pe doua partide puternice, moderne, apte sa intre cu succes in competitia dificila care va incepe din momentul integrarii in UE".
"Miza este prea mare pentru ca liberalii sa rateze aceasta sansa"
In opinia lui Stoica, fara un asemenea sistem politic, Romania nu are sansa sa isi contureze si sa isi consolideze o identitate institutionala puternica, singura care conteaza in jocul politic si economic european. "Identitatea culturala a natiunii noastre se va dilua pana la disparitie in absenta unei identitati institutionale, in care sistemul politic este elementul decisiv. Altfel spus, este in joc soarta dreptei romanesti si, in special, viitorul PNL. Miza este prea mare pentru ca liberalii sa rateze aceasta sansa", a apreciat fostul presedinte liberal. "Solidaritatea de care avem nevoie trebuie sa fie construita in interiorul partidului, pe temeiul declaratiei pe care ati facut-o cu privire la unificarea PNL-PD", i-a scris Stoica lui Tariceanu. Stoica a mentionat, in scrisoare, si momentele in care cei doi au avut opinii divergente. "In politica liberala postdecembrista, mi s-a parut firesc sa ne apropiem cand am impartasit aceleasi valori si aceleasi proiecte politice si sa ne despartim cand, chiar daca declaram ca ne-am pastrat credinta in valorile liberale, avem o viziune diferita cu privire la proiectele politice prin care acestea pot fi realizate", a opinat Valeriu Stoica. El a aratat ca, dincolo de simpatii si antipatii, de sentimente si resentimente, "singurul criteriu rational care justifica atat apropierea, cat si despartirea oamenilor politici este aderenta la anumite valori, concretizate in proiecte politice".
"Mai ales din vara anului 2000, conceptiile noastre cu privire la strategia politica a PNL au fost mai mult disjuncte decat conjuncte, fara ca aceasta inadecvare reciproca sa imi trezeasca vreun resentiment", a precizat Stoica. El a aratat ca "diversitatea ideilor si conceptiilor referitoare la strategia politica a partidului este sursa necesara pentru a asigura succesul politic al liberalilor". Valeriu Stoica s-a angajat, in finalul scrisorii, ca va continua sa sustina "toate demersurile politice de natura sa duca la realizarea cat mai rapida, pe o baza solida, a proiectului de care depinde evolutia politica a Romaniei". (Mediafax)
Sondaj privind fuziunea
Studiul sociologic legat de fuziunea PNL-PD va demara la inceputul lunii februarie, a anuntat ieri presedintele democrat Emil Boc. "Fuziunea este o tema la care lucram, facem o cercetare sociologica si sunt convins ca in perioada urmatoare vom afla si raspunsurile pragmatice si directe la aceasta intrebare. In cel mult sase luni vom transa subiectul. Daca facem fuziune vom vedea in ce fel o facem, iar daca nu facem vom stabili cum continuam colaborarea", a aratat liderul PD. El a tinut sa precizeze ca problema fuziunii PNL-PD nu constituie singura tema de discutii aflata luni pe ordinea de zi a Consiliului National de Conducere al Aliantei DA. Liderul PD a avertizat ca exista toate sansele ca fuziunea sa fie omorata inainte ca acest eveniment sa se nasca daca se va insista doar pe tema doctrinei viitoarei formatiuni politice ce ar putea rezulta in urma unirii celor doua partide. "In primul rand trebuie sa facem analiza si sa cunoastem optiunea celor care ne voteaza si mai apoi sa rezolvam problema doctrinara. Tema cu privire la orientarea doctrinara a viitoarei formatiuni politice trebuie sa fie lansata dupa ce rezolvam celelalte probleme si cadem de acord asupra lor", a adaugat Boc. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.