Reprezentantii Republicii Moldova au reluat ieri, la Moscova, negocierile pe tema importului de gaze naturale din Rusia, oficialii moldoveni solicitand implicarea Uniunii Europene in cadrul discutiilor cu gigantul energetic rus Gazprom, relateaza Med
Reprezentantii Republicii Moldova au reluat ieri, la Moscova, negocierile pe tema importului de gaze naturale din Rusia, oficialii moldoveni solicitand implicarea Uniunii Europene in cadrul discutiilor cu gigantul energetic rus Gazprom, relateaza Mediafax. "Gasirea unei solutii acceptabile pentru livrarea gazelor naturale in Republica Moldova trebuie sa se bazeze pe doua aspecte - pretul acceptabil si transparenta schemei propriu-zise de furnizare a gazelor", declara, duminica, presedintele Vladimir Voronin, cu ocazia unei sedinte speciale pe tema situatiei alimentarii cu gaze naturale, pledand pentru "stabilirea in cadrul negocierilor a unui pret acceptabil pentru tara la gazele naturale si a unei scheme transparente de livrare a acestora". "Solicitam participarea unor experti europeni la negocierile" cu Gazprom, preciza, ieri, la randul sau, seful misiunii moldovene la Bruxelles, Eugen Carpov, sustinand ca atitudinea Rusiei reflecta "o campanie ce urmareste ca Republica Moldova sa-si schimbe politica de apropiere fata de UE si NATO". Federatia Rusa insista pentru obtinerea unei majorari a pretului la gaze naturale livrate Republicii Moldova, de la 80 la 160 de dolari pentru mia de metri cubi, suma respinsa de autoritatile de la Chisinau. Gestul autoritatilor de la Moscova de sistare, incepand 1 ianuarie, anul acesta, a livrarilor de gaze naturale catre Chisinau a fost criticat de oficialii europeni, presedintele Delegatiei Comisiei de Cooperare parlamentara Republica Moldova - UE, Marianne Mikko, exprimandu-si speranta ca diferendul ruso-moldovean sa fie solutionat cu aportul presedintiei austriece a UE. "Dezaprob categoric folosirea presiunii economice si politice. Diferendele aparute intre state trebuie solutionate la nivel politic, in timp ce intreprinderile trebuie sa foloseasca exclusiv mijloace economice pentru atingerea scopurilor lor. Intr-o lume civilizata, Gazprom trebuie sa se conduca dupa principii umanitare si nu ar fi trebuit sa recurga la metode de extorcare atat de brutale", a precizat Marianne Mikko. In prezent, livrarile de gaze naturale rusesti catre Moldova sunt intrerupte, necesarul de gaze naturale fiind asigurat de Ucraina. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.