Proprietarii hotelurilor vor fi obligati ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa modifice cel putin o camera conform nevoilor persoanelor cu handicap, care utilizeaza fotoliul rulant. Posturile private si publice de televiziune vor trebui sa asigure,
Proprietarii hotelurilor vor fi obligati ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa modifice cel putin o camera conform nevoilor persoanelor cu handicap, care utilizeaza fotoliul rulant. Posturile private si publice de televiziune vor trebui sa asigure, pana la aceeasi data, interpretarea mimico-gestuala a prinicipalelor stiri si sa introduca sistemul de descriere vocala, in intervalele de timp posibile, a secventelor vizuale din filme documentare si artistice, sa subtitreze si sa interpreteze in limbaj mimico-gestual principalul buletin de stiri si cel putin o emisiune de stiri si de interes public pe zi, precum si sa dubleze cel putin 50% din filmele documentare straine cu caracter documentar.
Prevederile sunt cuprinse in proiectul de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobat in sedinta de joi a Guvernului, act normativ care promoveaza principiul egalizarii sanselor. Conform documentului, cladirile de utilitate publica, blocurile construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun si statiile acestora, taxi-urile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, precum si telefoanele publice vor fi adaptate, astfel incat sa permita accesul persoanelor cu handicap. Pana la finele anului viitor, autoritatile publice locale sunt obligate sa ia masuri pentru a adapta telefoanele cu telefax si teletext specific pentru persoanele cu handicap auditiv. In sase luni de la intrarea in vigoare a legii, serviciile de relatii cu publicul vor afisa si vor dispune de informatii accesibile persoanelor cu handicap vizual, auditiv si mintal.
Acces pe mijloacele de trasnport si teletext pe telefon
Pana la sfarsitul anului 2010, autoritatile si operatorii de transport feroviar de calatori vor avea obligatia sa ia masuri pentru adaptarea mijloacelor de transport in comun la nevoile persoanelor cu handicap. Aceeasi obligatie va reveni si operatorilor de taxi, care, in sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, trebuie sa asigure cel putin o masina adaptata transportului persoanelor cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant. Operatorii de telefonie vor trebui, pana la sfarsitul acestui an, sa adapteze cel putin o cabina de telefonie publica pentru a permite accesul persoanelor cu handicap si sa furnizeze informatii despre costurile serviciilor in forme accesibile persoanelor cu handicap.
Firmele au de ales
Spre deosebire de legislatia in vigoare, proiectul de lege introduce posibilitatea de optiune pentru persoanele juridice care nu angajeaza minimum 4% din numarul total de salariati, persoane cu handicap si care, vor plati lunar catre bugetul de stat o suma egala cu 30% din salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Acesti agenti economici mai pot opta pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, in valoare egala cu salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca, in care nu au angajat persoane cu handicap. Potrivit proiectului de lege, agentii economici si institutiile care angajeaza persoane cu handicap beneficiaza de deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si a produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap angajata pentru munca si adaptarea locurilor de munca protejate.
Prioritate la parter
Persoanele cu handicap vor avea prioritate la achizitionarea unei locuinte situate la etaje inferioare, pe baza criteriilor stabilite de autoritatile publice si vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii, cladire si teren, a taxei asupra autoturismelor si motocicletelor cu atas adaptate handicapului, a taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si a taxei hoteliere. Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de un credit cu dobanda suportata din bugetul de stat pentru achizitionarea unui mijloc de transport si adaptarea locuintei conform nevoilor individuale. Persoana cu handicap grav are dreptul si la un asistent personal, care poate fi incadrat cu contract individual de munca.
Dreptate pentru orbi
Proiectul de lege elimina diferentele de cuantum al prestatiilor sociale intre nevazatori si persoanele cu alte tipuri de handicap. In prezent, nevazatorii cu handicap grav sau accentuat pot cumula, integral, alocatia sociala fie cu salariul fie cu pensia, in timp ce persoanele cu alte tipuri de handicap pot cumula cu salariul sau cu pensia numai un procent de 50% sau 30% din indemnizatia lunara. Potrivit actualului proiect, persoana cu handicap va beneficia de o indemnizatie lunara, indiferent de venituri, de 179 lei RON pentru persoanele adulte cu handicap grav si de 147 lei RON pentru adultul cu handicap accentuat, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Legea introduce prestatia sociala de buget personal complementar care stabileste limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, in functie de gradul de handicap, intre 30 si 80 RON. Aceste sume pot fi utilizate pentru plata taxei abonament radio/TV, plata abonamentului telefonic, plata taxei pentru abonamentul la curentul electric. Acest tip de buget da posibilitatea persoanei cu handicap sau reprezentantului legal sa aleaga serviciul conform necesitatilor sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.