Sapte mineri au decedat sambata dimineata, iar alti cinci au fost raniti in mina Anina, din judetul Caras-Severin. Ei au fost rapusi de o explozie, produsa la ora 5.30, din cauza unor acumulari de gaze. Imediat dupa accident, cei cinci raniti au f
Sapte mineri au decedat sambata dimineata, iar alti cinci au fost raniti in mina Anina, din judetul Caras-Severin. Ei au fost rapusi de o explozie, produsa la ora 5.30, din cauza unor acumulari de gaze. Imediat dupa accident, cei cinci raniti au fost dusi la spitalul din Resita. Doi dintre ei, cu arsuri de gradele 1, 2 si 3 pe mai mult de jumatate din corp, au fost transportati la un spital din Timisoara. Un alt ranit, Marcel Strachina (34 de ani), intoxicat cu monoxid de carbon si avand arsuri minore, a ramas internat la Spitalul din Resita. Inca doi ortaci raniti in explozie, Vasile Vela si Nicolae Craciuna, cu politraumatisme si policontuzii usoare au refuzat internarea. O echipa a Salvamin Petrosani a intrat in mina de la Anina pentru identificarea cadavrelor si pentru a verifica concentratia de gaz metan. Corpurile celor cinci mineri identificati - Ion Vasile Marc (27 de ani), Daniel Balan Cristian (29 de ani), Virgil Schaider (43 de ani), Daniel Vinau (30 de ani) si Danut Puscau (39 de ani) - au stat in mina pana sambata la pranz, din cauza acumularilor de gaze. Alti doi mineri dati initial disparuti - Matei Izarnar (52 de ani) si Gheorghe Marisescu (45 de ani) - au fost gasiti morti de echipa de salvatori de la Petrosani.
Explozie la 800 de metri sub pamant
In noaptea de sambata spre duminica, cadavrele celor sapte mineri morti au fost scoase din subteran, incepand de la ora 1.00, de catre echipe ale Salvamin Petrosani. La fata locului s-au aflat multi localnici si mineri, printre care si rudele celor decedati. Operatiunile de scoatere s-au desfasurat cu dificultate si au durat peste cinci ore, echipele de salvatori fiind nevoite sa coboare pana la 800 de metri in subteran si sa mearga mai mult de un kilometru. Cele sapte cadavre au fost scoase impachetate din subteran, iar jandarmii aflati in zona respectiva nu au permis nici macar rudelor sa le vada. Corpurile au fost duse cu masinile mortuare, separat, la morga Spitalului Judetean Resita, pentru autopsiere. Serviciul de Anatomie Patologica a necropsiat cadavrele pentru stabilirea cauzelor decesului, in prezenta reprezentantilor Parchetului, ai Serviciului de Medicina Legala si ai Politiei. Cei sapte mineri decedati vor fi dusi in sicrie spre casele lor, urmand ca marti, la ora 10.00, sa fie dusi la Clubul Minier din oras, unde va fi tinuta o slujba.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) precizeaza ca la momentul accidentului in mina se aflau 68 de mineri, si nu 200, dupa cum fusese anuntat la inceput, insa ei au fost evacuati imediat dupa explozie.
Mina Anina, care are 544 de angajati, este cunoscuta ca fiind mina situata la cea mai mare adancime din Europa - peste o mie de metri. De asemenea, mina Anina se afla in program de inchidere, care urmeaza sa fie finalizat in luna octombrie. Prima etapa a programului este in desfasurare chiar in aceasta luna si prevede disponibilizarea a circa 300 de salariati.
Minca si Dracea, in stare grava
Cei doi mineri raniti in explozie, care au ajuns sambata la Clinica de Arsi "Casa Austria", din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, au arsuri pe 60% din suprafata corpului. Unul dintre ortaci - Marian Minca (41 de ani) era in stare foarte grava, medicii fiind sceptici in ceea ce priveste evolutia starii sale. Marian Minca are arsuri profunde pe 65-70% din suprafata corpului si, impreuna cu celalalt ranit, Relu Dracea (35 de ani) a intrat in sala de operatie. Chirurgul Gheorghe Norit, care i-a operat, a declarat ieri dimineata ca sansele de supravietuire ale celor doi pacienti, continua sa ramana minime, din cauza leziunilor interne produse de intoxicatia cu gazele din subteran care au ars tesuturile pulmonare pana la stadiul de "plaman oparit".
Miliardar la Loto
Unul dintre minerii morti in accidentul de la Anina castigase in jur de doua miliarde de lei la Loto 5/40, dar continuase sa lucreze asteptand sa treaca cei doi ani pe care ii mai avea pana la pensie. Daniel Puscau castigase doua miliarde de lei la Loto 5/40, din care a ramas, dupa plata obligatiilor catre stat, cu aproape 1,7 miliarde de lei, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Loteriei Nationale. Desi suma obtinuta ii asigura un trai mai mult decat decent, Puscau - tata a doi copii - a decis sa lucreze in continuare ca artificier la mina Anina. El lucra in mina de aproape 20 de ani si ar fi urmat sa iasa la pensie peste aproape doi ani.
Oficiali la Anina
Presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, Sorin Frunzaverde, l-a informat telefonic pe presedintele Traian Basescu despre situatia de la Anina. Primul in zona a ajuns insa, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, care a stat de vorba cu minerii nemultumiti de ceea ce s-a intamplat, de conditiile de lucru si de faptul ca, desi, in mod normal, in zona unde a avut loc explozia ar fi trebuit sa lucreze doar trei oameni, au fost trimisi mai multi. Ministrul le-a spus minerilor ca rudele celor decedati si minerii raniti vor primi ajutoare financiare in virtutea contractului colectiv de munca, precum si cele care se dau de obicei in astfel de situatii.
Basescu si Tariceanu au ajuns in zona sambata, la ora 18.40. Discutiile au avut loc intr-un birou al sediului Administratiei Miniere Anina si au durat in jur de o ora, dupa care seful statului si primul-ministru au plecat, fara sa mai stea de vorba cu oamenii care ii asteptau si fara sa mai dea declaratii presei.
Metanometrele n-au functionat
Autoritatile judetene si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca au declansat imediat o ancheta in acest caz pentru stabilirea cauzelor exacte ale exploziei. Din primele date a reiesit ca explozia s-ar fi produs in timpul unor lucrari de impuscare, din cauza unor acumulari de gaze. In paralel, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus ca doua echipe de procurori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa plece la mina Anina, pentru investigatii cu privire la cauzele accidentului. Surse judiciare au declarat ca cele doua echipe sunt de la Biroul de cercetare a dezastrelor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si, respectiv, de la Sectia de urmarire penala si criminalistica.
La Exploatarea Miniera Anina fusesera luate toate masurile tehnice si organizatorice pentru desfasurarea in conditii normale a procesului de productie, a afirmat ieri, directorul SC Miniera Banat, Nicolae Calamariu. "Nu sunt anomalii in privinta emanatiilor de gaze, dar obligatia fiecarui cadru de conducere, de la seful de echipa pana la conducatorul formatiei de lucru, este ca atunci cand concentratia depaseste valorile maxime admise, sa retraga personalul si sa intensifice aerarea", a explicat directorul. Calamariu spune ca minerii care au fost in subteran, dar nu au fost afectati de explozie, povestesc ca au simtit un val de caldura, dupa care a urmat un flux de aer, fara sa fie un soc dinamic de natura unei bubuituri puternice.
In cadrul societatii, ultimele achizitii de metanometre au fost facute in perioada 1990-1995. Cei care au coborat in subteran, sambata, aveau la ei aceste aparate, dar nu au semnalat cresteri ale concentratiei de gaz.
Cate 8500 de lei si un sicriu
Foto: EPA Cele opt salarii prevazute de contractul colectiv de munca pentru familiile minerilor morti reprezinta in jur de 85 de milioane de lei vechi de familie, dar autoritatile iau in calcul si acordarea platilor compensatorii pentru rudele victimelor ce urmau a fi disponibilizate. Potrivit lui Ion Mantog, secretar de stat pentru minerit in MEC, unii dintre minerii morti depusesera cereri de disponiblizare, astfel ca ei ar fi urmat sa primeasca in jur de 200 de milioane de lei, in momentul concedierii si ulterior. El a precizat ca MEC intentioneaza sa propuna Guvernului, in sedinta de joi, ca aceste sume sa fie acordate familiilor celor morti. Totodata, exista intentia ca societatile comerciale din minerit si cele care produc energie electrica utilizand carbune sa constituie un sistem prin care cei 16 copii ramasi orfani de tata, in urma accidentului de la Anina, sa primeasca burse de studiu. Aceste sume ar urma sa fie asigurate atat pentru acei copii care urmeaza acum o forma de invatamant, cat si pentru cei ce sunt mai mici de sase ani si nu au inceput inca scoala, a mai spus secretarul de stat. Potrivit contractului, in cazul decesului unui miner, familia lui primeste un ajutor de cel putin un salariu mediu brut lunar pe unitate. Totodata, administratia trebuie sa suporte confectionarea sicriului si contravaloarea transportului si sa acorde si celelalte drepturi prevazute in contractul colectiv de munca de la nivelul grupului de unitati sau la nivel de unitate. Mai mult, urmasii legali au dreptul la o indemnizatie de cel putin opt salarii medii brute pe unitate. In cazul in care minerul ramane invalid dupa un accident de munca, el primeste un salariu lunar brut pentru invaliditate de gradul intai si doua salarii pentru cei care se incadreaza in gradul doi de invaliditate. Contractul mai prevede ca unitatea trebuie sa suporte cheltuielile de reabilitare medicala a celor care au suferit accidente de munca.
Si Consiliul Judetean Caras-Severin vine in sprijinul familiilor victimelor. Presedintele CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, a decis acordarea de catre aceasta institutie a cate 3.000 de lei (30 milioane de lei) fiecarei familii.
Bombele din adancuri
Tragedia de la Anina readuce in discutie masurile de siguranta si de protectie a muncii din minele romanesti. Marin Condescu, important lider sindical al minerilor, apreciaza ca in mina conditiile de munca sunt dintre cele precare si nu atat din cauza nerespectarii de catre mineri a normelor de protectie a muncii, cat din cauza lipsei resurselor financiare pentru asigurarea elementelor minime pentru siguranta locurilor de munca. "Odata cu inceperea restructurarii industriei miniere, sa spunem, din 1997, facuta haotic si in functie de ce vroia fiecare, practic neexistand o lege in acest domeniu, cum au facut toate tarile europene care si-au restructurat industria miniera, a inceput, pe fondul scoaterii in evidenta a mineriadelor si a oprobriului public fata de mineri, neglijarea totala a acestui sector important al economiei", declara Condescu. "In fiecare an intre 30-40 de mineri mor in exploatari, din mai multe cauze, iar cea mai mare tragedie se intampla dupa ce, dupa 20 de ani de mina, cand ai dreptul sa iesi la pensie, in primii 5 ani 90% dintre cei care ies la pensie, mor din cauza silicozei", a completat Condescu.
Confederatia Sindicala Nationala Meridian - din care fac parte si sindicalistii de la mina Anina - exprima si ea cele mai sincere si profunde sentimente de compasiune fata de durerea familiilor celor disparuti si acuza Guvernul de neglijenta si rea-vointa, considerand ca accidentul de la Anina este o consecinta a unor politici si strategii superficiale, lipsite de interes fata de minerit, promovate cu precadere din 1997 si pana in prezent.
Mina va fi inchisa mai repede
Codrut Seres a cerut Corpului de control al ministrului sa analizeze modul in care s-au cheltuit banii destinati exploatarii miniere de la Anina si modul in care s-au efectuat platile pentru salarii. Potrivit unui comunicat al MEC, decizia a venit in urma mai multor sesizari privind firme ce ar fi beneficiat de contracte de pe urma societatii, facute de angajatii minei. Pe langa fondurile proprii ale SC Banat Anina destinate investitiilor, MEC a distribuit companiei alocatii de capital de 18 miliarde de lei in 2005 si 12 miliarde de lei in 2006 tot pentru investitii. Ministrul Seres a mai anuntat ca mina de la Anina va fi inchisa mai repede decat s-a stabilit anterior.
Strategia de restructurare a sectorului minier elaborata de MEC prevede, pentru acest an, disponibilizarea a 11.000 de mineri, dintre care 3000 numai in aceasta luna, ceilalti 8000 de mineri urmand sa-si piarda locurile de munca pe parcursul anului, pe masura ce companiile miniere vor ramane fara subventii de la stat.
Mina Anina: 213 de ani peste 1000 de morti
Mina Anina are o istorie lunga a accidentelor de munca, aici avand loc, in cei peste doua sute de ani de exploatare, zeci de astfel de evenimente, soldate cu un total de peste o mie de morti. Potrivit propriului site, orasul Anina - cel mai important centru carbonifer din Banat, situat in judetul Caras Severin - are in jur de 11.300 de locuitori, mineritul fiind principala sursa de venituri. Mina Anina - proprietate a Companiei Miniere Banat-Anina - are 544 de angajati si este cunoscuta ca fiind mina situata la cea mai mare adancime din Europa, la peste o mie de metri. Din 1792, anul deschiderii, si pana astazi, in minele din Anina si-au pierdut viata peste o mie de oameni. Primul accident - o explozie din cauza acumularii de metan - a avut loc in 1858. Atunci si-au pierdut viata cinci mineri, care au fost surprinsi de explozie intr-un put situat in locul in care astazi se afla Catedrala Ortodoxa. Al doilea accident a avut loc in anul 1864, la Putul Brainer, unde o surpare a ucis 17 persoane. In 1884, la mina Colonie, un incendiu subteran au omorat 47 de mineri. Zece ani mai tarziu, in 1894, la Putul Gustav a avut loc o explozie a prafului de carbune. Numarul mortilor a fost de 43, toti minerii fiind din oras si din satele Vaii Carasului. Mormantul lor se afla in cimitirul Sigismund si are forma unei galerii de mina. Cel mai grav accident din istoria minelor Anina s-a produs in 7 iunie 1920, la Putul I, pierzandu-si viata 270 de oameni. Cauza ar fi fost o neglijenta in depozitarea dinamitei, care a explodat si a lasat orasul si satele din Valea Carasului indoliate. Cu certitudine nu se stie insa ce anume s-a intamplat, existand atat varianta neglijentei, cat si suspiciuni privind un act de sabotaj. La cateva zile de la explozie, directorul fostelor Uzine ale Domeniului Resita a fost gasit impuscat in vila sa, cladire in care astazi se afla primaria orasului. Tragedia din 1920 a fost urmata de accidente cu doi, trei sau patru morti, ultimul incident grav fiind in 1952, la Mina Ponor, unde au murit 18 persoane. Despre acest accident se stie ca s-a produs din cauza unui militar care a fumat in abataj, pentru ca pe vremea aceea la Mina Ponor lucrau militari in termen. Un alt accident a avut loc in 1962, cand trei mineri au murit arsi. (Carmen POPESCU)
Bilantul accidentelor din subteran
Potrivit statisticilor, frecventa accidentelor de munca in industria extractiva este de cateva ori mai mare decat media pe economie, desi numarul acestor incidente si cel al angajatilor din minerit a scazut constant in ultimii ani. Multi dintre mineri sunt accidentati in surpari de galerii, pentru ca lucrarile de sustinere sunt realizate in subteran fara respectarea regulilor de siguranta a muncii. Altii cad victime ale exploziilor provocate de acumularile de gaz metan. Pe de alta parte, unele dintre instalatii si utilaje de transport cedeaza, in urma folosirii indelungate. Tuturor acestora li se adauga factorul uman. Cea mai periculoasa zona a fost mereu Valea Jiului (unde au loc in jur de doua treimi din totalul accidentelor din industria extractiva), urmata de bazinul Olteniei.
- 29 noiembrie 1980, o explozie de gaz grizu (amestec de gaz metan cu praf) a ucis 53 de persoane - mineri si militari care lucrau la mina Livezeni, in Valea Jiului.
- 26 iulie 1996, trei mineri si-au pierdut viata, intr-un accident produs la Mina Petrila din Valea Jiului.
- Tot la Petrila, in acelasi an, la 13 septembrie, cinci mineri si-au pierdut viata, ca urmare a unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de carbune. Deflagratia a surprins sase mineri, dintre care cinci au murit pe loc.
- 19 mai 1997, o scanteie la o instalatie electrica improvizata a provocat o aprindere de metan, intr-un abataj al mineri Dalja. Explozia a dus la moartea a sase mineri si ranirea altora sapte. Cateva luni mai tarziu, doi mineri erau raniti, tot la Dalja, tot ca urmare a unei aprinderi de metan.
- Unul din cele mai grave accidente din minerit s-a produs pe 7 august 2001, la mina Vulcan (in Valea Jiului): 14 mineri au murit si unul a fost ranit dupa o explozie produsa in subteran. Explozia a fost provocata de un scurt-circuit al cablului de impuscare produs intr-un mediu cu acumulari mari de metan.
- Tot la Vulcan, pe 15 mai 2002, s-a produs o explozie al carei bilant final indica zece morti si patru raniti. Cativa mineri au ramas blocati in subteran si au fost dati disparuti, cadavrele lor fiind scoase in decurs de cateva zile din mina.
- 7 iunie 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit, iar un altul a fost internat in spital cu politraumatisme, in urma unei explozii la Mina Faget, de unde se extrage minereu de plumb si zinc.
- 16 iulie 2002, o explozie la mina Petrila s-a soldat cu un mort si cinci raniti. In momentul deflagratiei, in subteran se aflau opt mineri, care alimentau cu materiale un abataj inchis.
- 5 martie 2003, un accident de munca s-a produs la mina Balan, din cauza acumularii de gaze, un miner pierzandu-si viata si altii doi fiind raniti.
- 11 noiembrie 2004, un miner de la Mina Lonea murit, dupa ce o roca a cazut peste el.
- 6 iulie 2005, doi mineri au murit in urma unui accident de munca produs la exploatarea miniera Petrila din Valea Jiului, corpurile lor fiind gasite sub mormane de carbune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.