1922
20 ian. Folcloristul Teodor Pamfilie lasa Academiei Romane biblioteca sa si suma de 1562 lei, obtinuta prin subscriptie, pentru ridicarea unui bust al lui Ion Creanga la Barlad.
3 mart. Printr-o scrisoare adresata primului min
1922
20 ian. Folcloristul Teodor Pamfilie lasa Academiei Romane biblioteca sa si suma de 1562 lei, obtinuta prin subscriptie, pentru ridicarea unui bust al lui Ion Creanga la Barlad.
3 mart. Printr-o scrisoare adresata primului ministru Ion. I. C. Bratianu, ministrului de Finante, Vintila Bratianu si ministrului Instructiunii Publice, dr. C.I. Angelescu, Academia Romana solicita sprijin pentru ridicarea unui nou local necesar Bibliotecii Academiei Romane.
23 mai. Astronomul Nicolae N. Donici este ales membru de onoare al Academiei.
25 mai. Lingvistul suedez Gjoran Bjorkman este ales membru de onoare al Academiei.
1 iun. Istoricul de arta si esteticianul francez Henri Focillon este ales membru de onoare al Academiei Romane.
3 iun. Andrei Radulescu sustine discursul de receptie "Cultura juridica romaneasca in ultimul secol". Dupa omagiul adus lui A.D. Xenopol, Andrei Radulescu trateaza tema propriu-zisa, mentionand ca urmareste sa prezinte "in trasaturile generale cum s-a dezvoltat cultura juridica in Romania timp de un secol". Dupa o analiza a celor mai importante "pravile", incepand cu cele de la 1814, conchide: "putem avea o cultura juridica la inaltimea celor mai de seama culturi straine... Trebuie desavarsit ceea ce avem, trebuie ridicat la inaltimea timpului... Romanizarea culturii juridice - nationalizarea in sensul bun al cuvantului si fara exagerari - iata care ne este datoria".
5 iun. Medicul italian Eduardo (Aldo) Perrocinto este ales membru de onoare al Academiei.
7 iun. Se aproba proiectul de reorganizare a Academiei prezentat de V. Parvan, prin care se recunoaste necesitatea "de a pastra caracterul unitar al Academiei... gasirea celor mai bune solutii pentru ca Academia sa raspunda cat mai bine celor doua functii ale sale: de inalt institut cultural si de societate alcatuita din specialisti".
8 iun. Scriitorul Jean Bart (Eugeniu P. Botez) este ales membru corespondent al Academiei. Noul birou de conducere al Academiei este format din D. Onciul, presedinte, A. Barseanu, V. Parvan si Gr. Antipa, vicepresedinti, iar ca secretar general pe sapte ani Iacob Negruzzi.
15 sept. Inceteaza din viata Stefan Hepites.
29 sept. La comemorarea a o suta de ani de la restabilirea domniilor pamantene in Principatele Romane, D. Onciul considera necesar sa "aducem omagiul cuvenit marii generatii care a inaugurat renasterea Romaniei". Episcopul Argesului, Visarion, ofera 10.000 lei pentru un premiu care sa fie acordat celei mai complete monografii a manastirii si episcopiei de la Curtea de Arges.
29 dec. Se desfasoara o sesiune omagiala dedicata lui Louis Pasteur la centenarul nasterii.
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina N. Rusu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.