Deficitul bugetului general consolidat a fost, anul trecut, de 0,8% din produsul intern brut, sub nivelul de 1% din PIB stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare ale Ministerului Finantelor Publice (MFP). Veni
Deficitul bugetului general consolidat a fost, anul trecut, de 0,8% din produsul intern brut, sub nivelul de 1% din PIB stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare ale Ministerului Finantelor Publice (MFP). Veniturile bugetare au avut o pondere de 29,7% din PIB, la acelasi nivel ca in anul 2004, iar cheltuielile au reprezentat 30,5% din PIB. Cea mai semnificativa crestere au inregistrat-o incasarile din taxa pe valoarea adaugata, sumele colectate din acest impozit majorandu-se cu 36,2% in termeni nominali, respectiv cu 1,1% din PIB. Cresterea nominala la contributiile de asigurari sociale este de 18,8%, in timp ce ponderea in PIB a urcat cu 0,1 puncte procentuale. In plus, Finantele sustin ca realizarile au depasit estimarile in cazul impozitului pe profit si al celui pe venit, unde nivelul taxarii a fost redus la 16% dupa introducerea cotei unice. Astfel, incasarile la impozitul pe profit sunt superioare cu 61,4 milioane de lei celor realizate in anul 2004, dar ponderea lor in PIB a scazut cu 0,4%. In cazul impozitului pe venit, sumele colectate au scazut cu 5,3% fata de anul precedent, diminuarea ponderii in PIB fiind de 0,6 puncte procentuale. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au crescut cu 16,3% in termeni nominali, dar si-au redus ponderea in PIB cu 0,4 puncte. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.